Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret de Mar inaugura la reconstrucció de l’accés al poblat iber i el cos de guàrdia del Turó Rodó

Lloret de Mar inaugura la reconstrucció de l’accés al poblat iber i el cos de guàrdia del Turó Rodó

Aquesta nova actuació dona continuïtat a la casa ibèrica reconstruïda l’any 2016 i al projecte de museïtzació perquè el visitant pugui entendre millor les restes arqueològiques
11-06-2024


L’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, acompanyat de la regidora de Patrimoni Cultural, Marina Nicolàs, i de l’arqueòleg expert en tècniques reconstructores arqueològiques Jordi Moner, han inaugurat avui la reconstrucció d’un nou element patrimonial integrat dins del poblat ibèric del Turó Rodó. Es tracta concretament de la reconstrucció de l’accés al poblat i el cos de guàrdia i forma part del projecte de museïtzació del Turó Rodó amb l’objectiu, en paraules de la regidora de Patrimoni Cultural, de “donar vida a les restes arqueològiques i així facilitar la comprensió per al visitant dels nostres primers avantpassats de fa més de 2.200 anys”.

L'excavació integral del poblat ibèric del Turó Rodó, ubicat en un promontori de 40 metres d’alçada amb vistes sobre la platja de Lloret, va finalitzar l’any 2003. L’any 2016 es va obrir al públic com un nou element del Museu Obert de Lloret de Mar (MOLL) que rehabilita i fa visitables els diferents elements patrimonials culturals amb la incorporació d’una casa ibèrica del segle II aC que es va reincorporar in situ mitjançant tècniques de l'arqueologia experimental, és a dir, utilitzant la mateixa matèria primera que feien servir els antics ibers: pedra, terra, calç i elements vegetals. 

L’any 2023, vist l’èxit de l’espai reconstruït, i per tal de continuar amb la tasca de fer més comprensibles les restes arqueològiques, es va continuar amb aquesta filosofia d'intervenció patrimonial. Així, aquest estiu de 2024 ja es pot gaudir de dos nous espais reconstruïts: l'accés al poblat i el cos de guàrdia. Aquestes noves incorporacions permetran al visitant emocionar-se en entrar al recinte per l'accés original del poblat i passejar pel cos de guàrdia descobrint les tècniques de lluita en època ibèrica, gràcies al recurs museogràfic de la creació de rèpliques d'armes defensives i d'atac dels guerrers ibers. Aquestes rèpliques metàl·liques es podran visitar dins el cos de guàrdia, on també s'ha reproduït un rebost/magatzem de productes alimentaris i diferents reproduccions fidedignes d'àmfores que antigament podrien haver circulat pel Mediterrani. Joan Moner, arquèoleg, ha explicat que “la finalitat d’aquestes actuacions és poder ampliar el discurs didàctic i divulgatiu de la visita del gran públic a aquest petit museu a l’aire lliure del Turó Rodó. En aquest sentit, es podrà ampliar, al visitant, la informació sobre tècniques poliorcètiques d’època ibèrica, tant del sistema per defensar la porta principal com sobre l’armament d’atac dels guerrers ibèrics, que proposem museïtzar al recinte 5. Així mateix tenim la museïtzació de l’espai de magatzem on podem introduir al visitant el discurs dels diferents intercanvis comercials que es durien a terme a les darreries del segle III aC.

Per altra banda, la finalitat també és acostar el visitant a les diferents tècniques constructives en època ibèrica: les tècniques de l’anomenada arquitectura en fang”. La durada dels treballs que s’han dut a terme ha estat d’aproximadament unes 50 hores amb un cost d’uns 72.300 €.

L’alcalde de Lloret ha destacat que: El Turó Rodó ofereix un espai pedagògic on els nostres joves podran aprendre més sobre les seves arrels a la vegada que ens aporta un nou atractiu turístic, també amb caire pedagògic, per als visitants”.