Catalunya es dotarà d'un Observatori de Turisme com a eina de gestió de les dades
Catalunya es dotarà, els propers anys, d'un Observatori de Turisme com a eina de gestió de les dades que genera aquesta activitat segons ha confirmat el subdirector general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat, Xavier Font.
Aquesta és una de les novetats que es varen presentar en aquesta darrera jornada de la II edició del Fòrum turístic de Destinacions de Costa celebrat al Guitart Central Park de Lloret de Mar i, que sota el lema “Competitivitat de Sol i Platja”, ha desenvolupat un programa configurat amb l’objectiu de l’intercanvi d’experiències i projectes entre el món acadèmic, el sector privat i l’àmbit de l’administració pública. En aquesta edició hi han participat la Càtedra d’Innovació i Investigació Turística Salou-Costa Daurada (Universitat Rovira i Virgili); la Càtedra Manuel Molina d’Innovació Turística (Universitat de Màlaga); la Càtedra d’Estudis Turístics Pedro Zaragoza (Universitat d’Alacant); la Càtedra de Turisme Cajacanarias-Ashotel (Universitat de La Laguna); la Càtedra de Turisme de les Illes Canàries de Sostenibilitat i Intel·ligència de Dades (Universitat de La Laguna) i la Càtedra Climent Guitart (Universitat de Girona).
La jornada va iniciar amb una conferència de la subdirectora general d'Estadístiques de Sectors Econòmics de l'Institut Nacional d'Estadística d'Espanya, Belén González.
Xavier Font va participar en una taula rodona amb el responsable de l'Observatori de Canàries, Raúl Hernández, i de la Plataforma de Ciència de Dades per a la Sostenibilitat de les Destinacions Turístiques i catedràtic de la Universitat de Màlaga, Antonio Guevara. El representant català en el col·loqui ha explicat que Catalunya, enfront d'altres Comunitats Autònomes, compta a més amb dades extra que procedeixen del pagament de la taxa turística.
Pel que fa el programa va comptar amb la participació de l'ex rector de la Universitat de Barcelona, Juan Tugores amb la ponència “Economia en moments de complexitat geopolítiques: implicacions pel turisme” on va posar en valor el sector turístic i va remarcar el seu pes en l'economia espanyola.
Posteriorment l’alcalde de Lloret i president de l’Aliança de Municipis Turístics (AMT), Adrià Lamelas, va explicar els reptes i oportunitats de les destinacions líders en sol i platja a l’Estat Espanyol i es va finalitzar el programa del matí amb una taula rodona de gestors de destinacions turístiques que va comptar amb la participació de la gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan. Per la tarda es varen desenvolupar les diferents presentacions i debats entre les càtedres sobre innovació i competitivitat turística.
En el marc del fòrum s’ha recordat que el turisme suposa un 12,3% del PIB espanyol i que, el 2024, es van assolir els 93,8 milions de turistes.
El fòrum va finalitzar amb la directora de la Càtedra Climent Guitart, la professora Anna Garriga, que ha exposat que l'augment de taxa turística no resoldrà el problema de l’endeutament dels municipis turístics i la clausura ha anat a càrrec de l'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, que ha tornat a posar en valor “la importància de l’evidència científica per avançar cap a un turisme més sostenible”.
El Fòrum turístic de Destinacions de Costa està organitzat per la Fundació Climent Guitart, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Lloret de Mar a través de la seva Càtedra Climent Guitart: orientació, innovació i competitivitat en el turisme de costa.