Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / El Grec passa pel Teatre de Lloret aquest estiu

El Grec passa pel Teatre de Lloret aquest estiu

El Teatre de Lloret acull 4 espectacles, tres residències i una pre estrena abans de la seva estren al Grec, Festival de Barcelona
24-05-2024


 

Quatre dels espectacles que s’estrenen en aquesta edició 2024 del Festival Grec de Barcelona passen pel Teatre de Lloret. Un dels espectacles és la primera proposta familiar de la companyia, La Ruta 40 que porta per nom Tumbalafusta, que farà una pre estrena quest dissabte 25 de maig al Teatre de Lloret. I tres companyies més han fet o faran residència a Lloret abans del Grec. Aquests espectacle són, Un cuerpo sin talento de la companyia Monte Isla, i La luz de un lago de la companyia El Conde de Torrefiel. També ha fet residència al Teatre de Lloret l’espectacle de circ Nanuq, de la companyia Voël, que també s’estrena Grec i que es podrà veure al Teatre de Lloret el 20 d’octubre. 

  • Tumbalafusta. Cia. La Ruta 40 amb Xavi Bobés i Pau Matas.

La comapnyia La Ruta 40 proposa el seu primer espectacle familiar i s’han unit amb Xavier Bobés i Pau Matas i pre-estrenen a Lloret el dissabte 25 de maig (19.00 h) Tumbalafusta. 

La Ruta 40 és una companyia independent que ha creat una dotzena llarga d’espectacles des que va néixer l’any 2011 i que ha treballat sovint amb altres directors, intèrprets i creadors. En aquest cas pre estrenen un espectacle adreçat al públic més jove i que combina el teatre de text, el teatre d’objectes i la música. La fusta és l’element principal d’aquesta proposta, en la qual dos parells de mans mouen peces per l’espai i fan aparèixer paisatges, històries, jocs, preguntes, imatges, números, paraules... En aquest viatge imaginari, intèrprets i espectadors compartiran preguntes sobre com funciona el món que els envolta, acompanyant el constant procés de descoberta que és fer-nos grans. 

L’espectacle és una creació conjunta de la companyia La Ruta 40, un col·lectiu escènic que tant treballa amb obres de text com afronta projectes de creació i que integren Alberto Díaz, Maria G. Rovelló, Albert Prat i Sergi Torrecilla. Amb ells hi ha Pau Matas Nogué, un dramaturg que ha escrit peces com Travy, a més de treballar amb el so i la música. Com a apassionat de la poètica dels objectes, hi serà un Xavier Bobés que és un vell amic del festival i que en l’edició d’enguany recupera propostes antigues mentre ens mostra el seu treball més actual. 

La pre estrena a Lloret és el dissabte 25 de maig a les 19.00 h i l’estrena al Grec es farà al Teatre Lliure el 6 i 7 de juliol. 

Dues propostes més passaran entre els mesos de juny i juliol pel Teatre de Lloret en residència que posteriorment s’estrenaran al Grec. Aquestes dues propostes es podrà veure un fragment de l’espectacle en assajos oberts al públic amb aforament reduït. 

  • Un cuerpo sin talento. Cia. Monte Isla.

Fins ara, Monte Isla ha centrat la seva atenció en els espais que ens contenen, en la noció de “l’altre” i en els llocs absents de presència humana. Aquest treball està recollit en tres peces, la Trilogía sobre el Paisaje: Allí donde no estamos (Espai Nyam Nyam, 2021), On comença el bosc acaba el poble (TNT, 2022, premi ex aequo en la categoria d’arts escèniques dels III Premis El Temps de les Arts) i Escuchas del paisaje (La Mutant, 2023) que vam veure al Teatre de Lloret el passat mes de gener. 

Amb aquesta nova peça escènica, Monte Isla es pregunta com posar el cos en escena. Què passa quan mirem aquest cos, aquest cos que compartim, aquest cos que usem com a unitat de mesura per al món i que delimita la frontera de la consciència, aquest cos present sota la disfressa de qualsevol ficció social i cultural, aquesta pasterada orgànica que apareix com una imatge ridícula i obscena enfront de l’encant escultòric d'allò que és mort? 

L'estrena serà el 8 i 9 de juliol al Mercat de le sFlors en el marc del Festival Grec de Barcelona. A Lloret es podrà veure un assaig obert amb públic el divendres 21 de juny al Teatre de Lloret. 

  • La luz de un lago. El Conde de Torrefiel.

El so ha tingut sempre un paper destacat en les creacions escèniques de la companyia formada per Tanya Beyeler i Pablo Gisbert, però mai n’havia estat, com en aquest muntatge, l’element protagonista. Han arribat fins aquí a la recerca de maneres noves d’explicar històries que evitin la repetició de patrons i aconsegueixin fer comprendre, o com a mínim intuir, la complexitat del món que ens envolta. Ho fan amb una crida a la imaginació i presentant en escena imatges intuïdes, revelacions o aparicions, unes metàfores visuals que es comprenen per la suma del so, el text, la il·luminació, els cossos dels intèrprets i la matèria, que en aquest cas pren la forma de fang i de metall. Què es pot esperar d’una proposta que aparta el sentit de la vista per centrar-se en l’oïda? Diuen que la sobreproducció d’imatges limita la nostra capacitat d’imaginar-les i que, al contrari, la capacitat del cervell de crear imatges s’activa, precisament, en absència de les imatges. 

El Conde de Torrefiel és una companyia que, amb la desena llarga d’espectacles que han creat des de l’any 2010 (des de La plaza, al Grec 2018, fins a Una imagen interior, un dels espectacles estrella del Grec 2022), han atret poderosament l’atenció del públic, la crítica, els programadors i els festivals europeus amb muntatges que parlen del temps i de la societat del segle XXI i que combinen i tracten de manera separada el text, el moviment, les imatges plàstiques i el so. 

D’aquest espectacle també se’n podrà veure un fragment en un assaig obert amb públic reduït el diumenge 14 de juliol. 

El diumenge 20 d’octubre el Teatre de Lloret ha programat Nanuq de la companyia Voël. La companyia, que va estar en residència al Teatre de Lloret el passat mes de febrer, estrena també aquest espectacle al Grec 

  • Nanuq. Cia Voël

Voël és una companyia de circ contemporani que ambienta el seu tercer espectacle en un paisatge hivernal. Parlen de l’amistat, una amistat pura entre éssers molt diferents, i de com les aparences poden ser enganyoses, però sobretot pretén ser una oda al món dels somnis... i als ossos polars. 

Neu, silenci, una claredat encegadora i un paisatge blanc amb mil matisos són el teló de fons per a la història de dos personatges que, en aquest espai fred, busquen l’escalfor de la companyia. I així naixerà una amistat que supera prejudicis, aquells murs que construeixen els adults, però que no tenen cabuda en la ment dels infants... ni en la dels ossos. Una música instrumental descriptiva interpretada en directe acompanyarà les emocions i les accions dels personatges. Parlen amb el llenguatge del circ, amb el quadrant rus (una tècnica acrobàtica aèria a duo molt poc coneguda) o explorant a duo les possibilitats de la bola d’equilibri. També s’hi veurà una antiga dansa xinesa, la famosa dansa del lleó que es balla cada inici d’any... reconvertida i adaptada per a l’ocasió. 

Com a responsables de tot plegat, Deborah Cobos Triano “Debi” i Jordi Serra Baleri, dos artistes units per l’amor al circ i, en especial, per la tècnica acrobàtica del quadrant rus. 

L’espectacle es podrà veure al Teatre de Lloret el diumenge 20 d’octubre a les 12h dins de la nova programació de tardor del Teatre de Lloret 

La regidora de Cultura, Isabel Bernal, ha dit que aquesta relació amb el Festival Grec, resulta molt profitosa per al públic de Lloret i per les companyies ja que, per una banda, el públic lloretenc pot gaudir d’espectacles o d’assajos oberts d’espectacles de gran qualitat artística que s’han programat al Grec i, per la seva banda les companyies, tenen un espai on assajar i enllestir les seves propostes.