El Teatre de Lloret dedica el diumenge 19 de març a la dansa
El Teatre de Lloret s’avança a la celebració del Dia Internacional de la Dansa, que és el 29 d’abril, i ha programat per al proper diumenge 19 de març una jornada intensiva ─matí i tarda─ que s’omplirà d'activitats relacionades amb aquesta disciplina escènica. El principal objectiu és difondre la tasca pedagògica que les escoles i entitats de la població duen a terme al llarg de l'any i estableix com a eix central d'aquesta diada l'exhibició dels treballs coreogràfics tant d’associacions com d’escoles de dansa de Lloret, alhora que el taller i l’espectacle de la tarda pretenen acostar al públic aquesta disciplina.
Sota el lema El Teatre en Dansa, la jornada començarà a les 11.00 h amb un taller de dansa en família. Un taller de dues hores de durada en què la coreògrafa Elisa Huertas es proposa motivar els participants d’una manera lúdica i divertida perquè es submergeixin en l’experiència del moviment, la descoberta del cos i les seves possibilitats amb l’ajuda de la música i el joc. El taller s’adreça a nens i nenes majors de 3 anys, acompanyats sempre d’un adult. Les inscripcions es poden formalitzar a teatredelloret@lloret.cat. El taller té un cost de 8 euros per als adults i de 3 euros per als menors de 12 anys, i les places són limitades.
L’activitat continuarà a les 17.00 h amb una mostra de dansa a càrrec de les associacions i escoles de dansa de Lloret. Coordinada per Cristina Catalán, a la mostra hi participen alumnes de l’escola de ballet Sara Díaz, l’escola Llona&Santiesteban, l’escola Alira, l’associació Prista, l’associació cultural Báilame, l’associació Amics del Ball de Saló, l’associació L’Aurora, l’associació Casa de Cúllar i un grup d’alumnes convidades per la coreògrafa Elisa Huertas. La mostra es farà al Teatre de Lloret i l’entrada és gratuïta, però cal recollir invitació prèviament.
Toni Jodar. Una conferencia ballada. Tendències d’ara. Les conferències es ballen?
La jornada es tancarà amb l’espectacle Toni Jodar. Una conferència ballada. Tendències d’ara, un espectacle que prové del Mercat de les Flors dirigit pel ballarí i coreògraf Toni Jodar i la gestora artística Beatriu Daniel.
El projecte es remunta a principis dels anys 2000, quan van crear Toni Jodar explica dansa en 50’, un espectacle que es proposava explicar la dansa moderna i contemporània del segle XX a Europa i Amèrica, i que han arribat a presentar al prestigiós teatre Sadler’s Wells de Londres o a la Xina, així com també en diverses institucions nacionals. Una conferència ballada. Tendències d’ara es presenta com una continuació de la peça originària, en què Jodar parla a l’espectador del que ha succeït al món de la dansa després de Pina Bausch.
El més interessant del projecte és el seu format de performance pedagògica: la barreja d’erudició i pràctica; és una conferencia, però també s’hi balla. La intenció és apropar la dansa als espectadors des d’una mirada propera i directa. La dansa és un art que té com a mitjà expressiu el cos humà; per tant, voler entendre la dansa des de la paraula, tan escrita com parlada, és una tasca difícil (d’aquí que acadèmicament la dansa hagi anat sempre al darrere de les altres arts). No obstant això, la decisió de Jodar i Daniel d’aproximar aquest art al públic en una performance que ofereix teoria i pràctica amb intenció pedagògica fa que el missatge arribi més ràpidament que amb un llibre sobre història de la dansa. Una iniciativa que busca nous públics i on es pot contestar afirmativament a la pregunta inicial. Definitivament, sí. Les conferències es ballen.