Els Jardins de Santa Clotilde de Lloret presenten canditatura per entrar al programa World Monuments Watch 2018
Els Jardins de Santa Clotilde de Lloret, element patrimonial de gran valor del municipi, han presentat candidatura per optar a entrar en el programa Watch 2018, del World Monuments Fund (WMF). Ser inclòs a la llista Watch significa rebre una atenció internacional que ha de facilitar la conservació i preservació dels monuments patrimonials. Els espais inclosos a la llista Watch 2018 s'anunciaran a l'octubre del 2017.
L’Ajuntament de Lloret ha mostrat la importància de poder optar a entrar a la llista Watch 2018. La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha anunciat que la subvenció que atorgui aquesta fundació, en cas d'entrar a la llista, ha de servir per a construir una nova entrada d’accés al recinte. Actualment els Jardins de Santa Clotilde són un dels elements patrimonials més visitats de Lloret i per Fuentes “cal dotar-los d’una nova entrada que els dignifiqui i faciliti la seva accessibilitat”. Actualment, l’accés als Jardins de Santa Clotilde, ha explicat Fuentes, “es fa a través d’una rampa molt costeruda difícil de sortejar per alguns dels seus usuaris i l’accés dels vehicles es fa, sovint, molt difícil”.
El programa Watch és el principal programa de promoció i defensa del World Monuments Fund i atrau l’atenció internacional dels principals espais del patrimoni cultural de tot el món. És per això que el regidor de Cultura de Lloret, Albert Robert, ha valorat de forma positiva “que ens hagin acceptat la petició ja que la inclusió en aquest llistat otorga als nominadors i als propietaris dels espais patrimonials, una valuosa oportunitat per a promoure els nostres espais de forma local i internacional, treballar per aconseguir una millor protecció i conscienciar la població de la importància de mantenir i conservar el patrimoni històric i cultural”.
Els Jardins de Santa Clotilde són considerats l'exemple i paradigma de jardí noucentista. Dissenyats a la manera dels antics jardins, suaus i al mateix temps austers del Renaixement italià, els va projectar l’arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí, que els va dissenyar de manera que s'adaptessin perfectament a l’orografia d’un terreny veritablement difícil. El disseny parteix d’uns eixos visuals que marquen les línies arquitectòniques utilitzant cortines d’arbres. D'aquesta manera aconsegueix una continuïtat entre el jardí i la natura del voltant (fins i tot amb el mar) sense perdre, però, l’autonomia formal de l’espai. Un altre tret característic dels jardins de Santa Coltilde és l’absència de murs de contenció, que han estat substituïts per terraplens suaus, i la utilització de l’esglaonament del terreny en terrasses i l’encreuament de camins mitjançant rampes i escales que permeten salvar els desnivells.
Els jardins s'organitzen al voltant de l'escalinata principal, coneguda com l'Escala de les Sirenes, que baixa des de l'esplanada de la casa fins al mar i és creuada per tres camins. Tant en els eixos principals del jardí (les tres escales, que baixen cap a la placeta central), com a l'esplanada superior, la vegetació té una funció tant estètica com arquitectònica i escultòrica. Les tanques vegetals de xiprers conformen unes parets que dirigeixen la visió de l’espectador destacant les millors panoràmiques, especialment les vistes cap al mar. Tot el conjunt crea una sensació de natura dominada.
Els Jardins de Santa Clotilde van néixer fruit de la determinació del Marquès de Roviralta, Raül Roviralta i Astoul, que l’any 1918 va comprar uns terrenys a la zona de La Boadella, amb la intenció de construir-hi una propietat aïllada, en contacte amb la natura i oberta al mar. L’any 1919, Raül Roviralta va encarregar el projecte dels jardins a Nicolau Rubió i Tudurí. Roviralta va triar per als jardins el nom de Santa Clotilde com a dedicatòria a la seva primera esposa Clotilde Rocamora. A l'octubre de 1972 els Jardins de Santa Clotilde van ser declarats Paratge Pintoresc pel Govern espanyol i, l’any 1994, van ser declarats Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya en la categoria de Jardí Històric.
L’any 1997, els Jardins de Santa Clotilde, després d’un llarg procés que comença el 1990 i acaba el 1997, van ser cedits a l’Ajuntament de Lloret com a conseqüència de l'aplicació de la legislació urbanística.
El World Monuments Fund és la principal organització dedicada a la preservació del patrimoni cultural edificat del món. La llista Watch, iniciada el 1996 amb el suport d’American Express com a patrocinador, s’actualitza cada dos anys i, en total, reuneix més de 740 elements de patrimoni cultural de 133 països. Els elements de la llista, a més de poder rebre finançament del mateix WMF, habitualment també són objecte de contribucions d’altres entitats gràcies al ressò que suposa ser inclòs a Watch.