Els vídeos històrics de l’Arxiu de Lloret i les obres de teatre locals emesos pel canal YouTube del Teatre de Lloret durant el confinament assoleixen prop de 4.000 visualitzacions
El 8 d’abril, en ple confinament per la covid-19, el Teatre de Lloret va decidir potenciar el seu canal a YouTube amb l’objectiu d’aprofitar aquesta plataforma per compartir vídeos a través de la xarxa i ampliar així els recursos per a la difusió dels fons audiovisuals i seguir interactuant amb el públic de teatre, després d’haver hagut de tancar portes de forma precipitada a causa del decret de la covid-19. Durant 11 setmanes, els dimecres a les 19h , s’ha emès un vídeo corresponent a un documental de l’Arxiu de Lloret o una obra de teatre de companyies locals. L’objectiu, segons el regidor del Teatre, Albert Robert, era seguir oferint cultura i crear comunitat amb el públic del teatre, malgrat estar obligats a no sortir de casa.
A dia d’avui el canal compta amb 93 subscriptors, s’han emès 11 vídeos i s’han assolit 3.759 visualitzacions que sumen un total aproximat de 651,8 hores de visualització, segons les dades analítiques que ofereix la mateixa plataforma YouTube.
El passat dimecres 27 de maig es va projectar la primera part del documental de l’Arxiu Municipal, Tot recordant Santa Cristina. Aquesta ha estat la darrera setmana de programació especial online de què s’ha pogut gaudir des de casa durant el confinament.
El vídeo que ha tingut més visualitzacions (901) és la segona part del muntatge audiovisual Tot recordant Santa Cristina 1980 – 1999, un documental produït per l’Ajuntament de Lloret de Mar i el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, amb la col·laboració de l’Obreria de Santa Cristina i el Teatre de Lloret de Mar amb motiu de la Festa Major de Santa Cristina 2018. El segueix en nombre de visualitzacions el també documental de l’Arxiu de Lloret Teatre i perfums estrenat el 25 d’octubre de 2019 amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual que retrata el Lloret dels anys cinquanta i seixanta. Aquest muntatge audiovisual està centrat en el fons de la família Bonet - Cardona, hi apareixen moltes imatges vinculades al Casal de l’Obrera, i en el fons de Josep Montero Fullà, amb imatges de les perfumeries Montero. Aquest vídeo ha tingut 836 visualitzacions.
Durant aquest període també s’han emès cinc obres de teatre, quatre de les quals de companyies de Lloret i Els contes de Sant Jordi de l’Anna Roca.
L’obra de teatre amb més visualitzacions ha estat Lloret mon amour dels lloretencs Marc i Àlex Bertran que ha registrat 356 visualitzacions. És un espectacle produït per Teatre de la Selva i estrenat el 2005 en el qual es parodia, en clau còmica, costums i tradicions del poble de Lloret, així com l’ actualitat política del moment. El segueixen en nombre de visualitzacions Currito de la Costa, la otra alternativa amb 333 visualitzacions. La pel·lícula, de 18 minuts de durada, es va inspirar en l'enderroc de la plaça de braus de Lloret per crear una històrica fictícia d'un torero que va triomfar anys enrere fent espectacles per als turistes. Dirigida per Raül Busquets, compta amb la participació de molts veïns de Lloret i actors de la vila com Nanu Ferrari, Paco Moreno i Fermí Reixach.
La tercera obra de teatre més vista amb 143 visualitzacions és Lorca in love, l’espectacle que commemorava el desè aniversari de Quantus Teatre, seguida de Croades, també de Teatres de la Selva, amb 78 visualitzacions.
Per Sant Jordi, en ple confinament, es van emetre tres vídeos pensats per a commemorar la data des de casa:
- Un Sant Jordi Confinat, una versió moderna de la llegenda de Sant Jordi, segons paraules del seu director, Joan Romà Ortiz, que planteja la història d'un príncep atacat pel Corona-Dracus, un virus que té atemorida tota la població. La doctora Jordina troba una vacuna que salva el príncep i allibera el poble del Corona-Dracus.
- Sant Jordi confinat a càrrec de Mercè Maresma. Una mestra de l’Aula Municipal de Teatre va preparar amb els seus alumnes de 5è i 6è la llegenda de Sant Jordi.
- La història de Sant Jordi, i una mica més a càrrec de la cia. Anna Roca on la companyia va adaptar espectacles de contes en format online.
Tots tres vídeos junts han rebut un total de 1.077 visualitzacions.
Els vídeos amb més visualitzacions són els del principi, un fet que el regidor Albert Robert troba normal ja que era al principi del confinament quan les restriccions de sortir eren més estrictes.
El regidor ha posat de relleu que aquesta iniciativa va néixer de la convicció que la cultura és un bé de primera necessitat i la voluntat de no permetre que el confinament deixés els nostres espectadors sense oferta cultural. Ens hem hagut de reinventar i estem treballant en aquesta línia per adaptar-nos a les noves circumstàncies.
Tot i que el regidor del teatre de Lloret recorda que el teatre no s’ha de veure a través d’una pantalla, ha dit que aquesta ha estat una opció durant el confinament i ha fet una crida a acudir massivament als teatres quan tot això hagi passat.