L’Ajuntament de Lloret continua treballant contra el canvi climàtic
- La preparació del municipi per l’augment de temperatura i els canvis de precipitació amb majors sequeres i pluges torrencials, són els principals reptes que analitza el Pla
Ahir l’Ajuntament de Lloret de Mar va aprovar pel Ple de Corporació Municipal el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima(PAESC) amb l’objectiu lluitar contra el canvi climàtic i l’estudi de la vulnerabilitat de Lloret de Mar front els canvis en el cicle climàtic.
L’objectiu principal és aconseguir reduir un 55% les emissions de CO₂ al municipi abans de 2030, posant un especial accent en els sector econòmics i ciutadania.
El PAESC, és un document estratègic alineat amb els compromisos del Pacte dels Alcaldes per al Clima i l’Energia. Inclou mesures específiques per a la reducció d'emissions, l'augment de l'eficiència energètica i la promoció de les energies renovables amb l'objectiu de transformar Lloret en un municipi més sostenible i resilient.
El pla d’acció del PAESC, inclou un total de 82 accions a desenvolupar entre l’any 2023 i 2030: 47 de mitigació i 35 d’adaptació el que suposa 128.176 tones de CO2 en estalvi d’emissions de GEH.
Línies estratègiques:
El PAESC de Lloret de Mar s’estructura en 5 eixos d’acció, que inclouen accions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic:
1- Transició energètica:
- Accions per l’augment de la generació d’energia renovable i reducció dels consums energètics.
- Aprofitament del important teixit turístic per establir sinèrgies en economia circular i de sostenibilitat.
- Crear la figura d’un gestor energètic amb una nova Oficina Municipal per la Transició Energètica.
- Canvi a LED i monitorització de tot l’enllumenat públic municipal per donar compliment del Pla Director municipal.
- Rehabilitació energètica dels equipaments municipals, i, implementació d’estratègies de telegestió i monitorització per el seguiment, control i regulació dels equipaments i subministraments municipals.
2- Gestió eficient del cicle de l’aigua:
- Accions per a l’estalvi d’aigua i garantia de l’abastament i per a la gestió eficient de l’escorrentia.
- Optimització en la gestió de l’aigua amb la redacció d’un Pla d’emergència contra la sequera, el impuls de l’aigua regenerada i freàtica als espais verds i neteja de carrers.
- Redacció d’un nou Pla Director de sanejament i clavegueram.
3- Protecció del medi natural i la biodiversitat:
- Accions de gestió sostenible del verd urbà i increment de les superfícies verdes, les gestions sostenibles forestals i del litoral.
- Redacció d’un Pla Director del verd urbà per incrementar la sostenibilitat i qualitat dels espais verds, foment de la renaturalització urbana i el manteniment de les tasques de gestió forestal per a la prevenció d’incendis.
4- Economia circular i zero residus:
- Accions encaminades a integrar la sostenibilitat en els sectors econòmics del municipi i fer-los més resilients als efectes del canvi climàtic. Preveu abordar la millora de les estratègies de recollida i la promoció d’estratègies de foment de la recollida selectiva, la sostenibilitat en el turisme, el comerç i la restauració.
5- Mobilitat sostenible:
- Accions per la promoció de la mobilitat sostenible. S’està treballant en la disminució de les emissions associades a la mobilitat i el transport públic urbà, amb la promoció d’una mobilitat més “tova” a través de transferències modals destinades a promocionar la mobilitat 0 emissions, i, la revisió de la planificació territorial, la promoció de vehicles compartits i més eficients i la col·laboració público-privada.
L'alcalde de Lloret de Mar destaca que el PAESC no només tindrà un impacte positiu en el medi ambient, sinó que també impulsarà l'economia local: "Aquest pla ens permet no només combatre el canvi climàtic, sinó també estalviar energia, generar llocs de treball verds i millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans. Estem convençuts que Lloret serà un model a seguir a nivell turístic i mediambiental."
També remarca la transversalitat de les accions previstes per a la reducció dels riscos associats al canvi climàtic, així com la implicació de tots els agents municipals en l’acció climàtica i la transparència, i, finalment, afegeix que l’Ajuntament preveu realitzar diverses sessions informatives i tallers per implicar la ciutadania en el procés de transició energètica, així com la creació d’una plataforma online per al seguiment de les accions del PAESC i la monitorització dels resultats.