L’Arxiu de Lloret commemora el 9 de juny el Dia Internacional dels Arxius amb jornada de portes obertes i l’acte de cessió del fons documental Fàbregas – Barri
Un any més, l’Arxiu Municipal de Lloret celebra el proper divendres 9 de juny, el Dia Internacional dels Arxius. Per aquest motiu, ha preparat durant un sèrie d’actes que s’inicien al matí amb un seguit de visites guiades que es faran a les 10h, a les 12h i a la 1h.
“La finalitat d’obrir portes durant un dia a l’any és perquè els ciutadans puguin conèixer de primera mà la gestió i conservació de tota la documentació que arriba a l’equipament municipal”, segons ha destacat la regidora Lluïsa Baltrons. Així, les persones que s’acostin a l’arxiu durant el proper divendres dia 9 de juny, podran veure el mobiliari especial que s’utilitza per a conservar adequadament els documents, se’ls hi explicarà les tècniques que es fan servir per a descriure i catalogar mapes, expedients, fotografies... i es mostraran els darrers ingressos que s’han fet l’arxiu. També podran visionar diverses pel·lícules i imatges antigues de Lloret de Mar.
Segons l’arxiver municipal, Joaquim Daban, “l’objectiu de la iniciativa és compartir amb tots els lloretencs una part del fons que conserva i que sempre està a disposició de qui ho vulgui consultar”.
L’Arxiu de Lloret està format per 4.Km lineals de documentació. L’equipament custodia aquesta documentació tot garantint la seva seguretat i integritat, així com també el control de les condicions ambientals per a la seva correcta conservació.
A la tarda, presentació del butlletí de l’arxiu , Sesmond; i l’acte de cessió del fons documental Fàbregas – Barri.
La commemoració del Dia Internacional dels Arxius culminarà a la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament (18.00 h) amb la presentació del butlletí que edita el Servei d’Arxiu Municipal, Sesmond. A través d’aquesta revista es presenta la memòria anual de l’arxiu, es dona a conèixer les tasques d’organització i preservació que s’han realitzat en els grans fons ingressats a l’arxiu durant el 2016: el fons de l’Obreria de Santa Cristina, el fons de la família Taulina, el fons audiovisual de la família Bernat, la col·lecció d’imatges d’en Josep Valls, el fons patrimonial Fàbregas – Barri... i també es fa difusió de diversos articles escrits per investigadors i estudiosos de la vila.
A continuació es farà l’acte públic de cessió del fons documental Fàbregas – Barri; un fons molt extens, d’una gran riquesa, que abraça un període cronològic molt ampli (des del segles XIV al XXI), i que permet conèixer molt millor la història del nostre poble.
Inauguració d’una sala dedicada a Esteve Fàbregas al Museu del Mar.
I, per acabar, a les 19.20 h s’inaugurarà al Museu del Mar la sala dedicada a l’Esteve Fàbregas i Barri que ha estat estructurada i dissenyada per la secció de Patrimoni Cultural d’aquest Ajuntament. La seva directora, Anna Fuentes, ha avançat que “des del Museu del Mar se li ha volgut dedicar una sala a l'Esteve Fàbregas i Barri on es mostra al públic una escenografia que representa el seu despatx i una mostra del Museu NOSTRAMO dedicat a la vida marítima, que tenia instal·lat a casa seva”.
Esteve Fàbregas i Barri, va ser un lloretenc que va dedicar part de la seva vida a la cultura. L’Estevet, diminutiu amb què l’anomenaven els seus amics, va ser escriptor, investigador i divulgador de la cultura catalana. A Lloret de Mar va ser l’impulsor de l’arxiu històric i de la recuperació del passat navilier i colonial.
El regidor de Cultura, Albert Robert, ha destacat “que la sala que s’inaugura al Museu del Mar reuneix part del despatx que l’Estevet tenia a casa seva, llibres, objectes nàutics i marítims, publicacions i documents amb els que se li ha volgut fer un homenatge a un personatge lloretenc que va treballar infatigablement per recuperar la història de Lloret de Mar”.
El Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, és la jornada instaurada pel Consell Internacional d’Arxius per commemorar la creació d’aquest organisme, l’any 1948. Arreu del territori i en el marc d’aquesta diada internacional, els arxius catalans obren les seves portes i organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, jornada de portes obertes, etc) per tal d’apropar els arxius a la ciutadania i fer difusió dels seus fons.