L’historiador lloretenc Joan Domènech serà guardonat aquest cap de setmana amb el Premi Recercat 2023
- Els guardons s’entreguen aquest cap de setmana a Lloret en el marc de les jornades Recercat que se celebren del 4 al 7 de maig al municipi
L’historiador lloretenc Joan Domènech i Moner rebrà el Premi Recercat 2023. Serà aquest cap de setmana a Lloret en el marc de les jornades Recercat que se celebren al municipi des d’avui i fins el dissabte dia 7.
Els Premis Recercat 2023 han recaigut enguany en el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII), en la categoria d'entitat, i en Joan Domènech i Moner, en la categoria de persona. Els premis de reconeixement Recercat són l'acte central de les jornades del mateix nom.
L'objectiu dels premis és posar en valor i projectar la ingent activitat i la repercussió del treball continuat i arrelat territorialment dels centres i instituts d'estudis de recerca local i comarcal i també distingir a persones que han tingut o tenen un paper rellevant dins el col·lectiu dels centres d'estudis pel seu compromís amb la recerca i l'activitat cultural.
L'acte de lliurament dels premis Recercat tindrà lloc el proper dissabte 6 de maig a les 13.30 hores al Teatre Municipal de Lloret de Mar (Pl. de Germinal Ros, s/n, Lloret de Mar).
Joan Domènech i Moner
Joan Domènech i Moner és mestre i llicenciat en història; també és mestre de català, poeta i autor teatral. Com a investigador en actiu, és autor de nombrosíssims articles sobre història i cultura en revistes locals i més generals, tant de caràcter científic com divulgatiu. Ha estat corresponsal de diversos mitjans de premsa. És autor de múltiples monografies històriques i de biografies de personatges de diversos camps culturals, en especial del món de la sardana i de la cobla. També ha treballat sobre el món coral, l'ensenyament, els transports o les relacions amb Amèrica a Lloret de Mar, entre molts altres aspectes. Fou regidor i alcalde de Lloret; diputat a la Diputació de Girona, on fou ponent de Cultura i impulsà la campanya "La sardana a l'escola"; i director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona.
A Lloret fou durant 16 anys president de l'entitat Obreria de Santa Cristina i actualment ho és del Club Marina-Casinet, del qual en va ser trenta anys secretari. Ha animat moltes associacions i grups culturals i ha format part fins a actualitat de patronats i fundacions de caràcter cultural (Fundació Fita, Fundació Valvi, Aspronis, Fundació Amorós Garriga de Badalona...).
A més, ha estat membre del Consell Editorial del diari El Punt i ha estat president, entre 2014 i 2020, de la Fundació Prudenci Bertrana, de Girona, que atorga els Premis Literaris de Girona. També ha estat delegat del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya a Girona, i com a representant d’aquesta institució, ha format part dels Consells Escolars Municipal i Territorial de Girona.
Fou fundador i primer vicepresident del Centre d'Estudis Selvatans. Membre de reconegut prestigi del Patronat Francesc Eiximenis de suport als estudis locals (fins a la seva desaparició).
És membre del Consell Assessor de la Revista de Girona, editada per la Diputació (des de 1989) i durant 20 anys –en dos períodes– director de la col·lecció de monografies locals i temàtiques Quaderns de la Revista de Girona, editada per la Diputació i la Caixa.
Cal destacar que aquesta candidatura ha rebut una vuitantena de suports d'entitats i ajuntaments que han volgut posar en valor la seva trajectòria.
L’Alcalde de Lloret, Albert Robert, ha lloat l’encert en guardonar a Joan Domènech. Hem d’estar orgullosos, ha dit, que el Recercat hagi volgut distingir amb aquest guardó a Joan Domènech. Un just reconeixement per tota la feina que ha fet.
Centre d'Estudis Ignasi Iglésias
Va néixer el 1982 com a Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar i arran de la creació de la xarxa d'arxius municipals de Barcelona es va batejar com a Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII) en honor del dramaturg, poeta, polític i arxiver andreuenc. El canvi de nom venia donat per evitar duplicitats amb l'Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu.
Des de l'any de la seva fundació el CEII ha anat organitzant exposicions, xerrades, l'ofrena floral a la tomba d'Ignasi Iglésias -cada primer diumenge del mes d'octubre-, homenatges, rutes, presentacions de llibres... així com ha assessorat a administracions i particulars a nivell històric, patrimonial, arxivístic i associatiu. També edita des del 1989 la revista Finestrelles i anys després els monogràfics Llibre de Finestrelles i actualment reedita de nou la revista digital i en paper Forat del Vent (tercera època).
El 2021 va commemorar el 150 aniversari del naixement d'Ignasi Iglésias amb un seguit d'actes i activitats, entre els quals una exposició itinerant i el llibre Ignasi Iglésias (1871-1928). La vigència d'un mite oblidat, obra col·lectiva de Manel Martín Pascual (coordinació), Jordi Petit i Gil, Jaume Comas i Gras, Xavier Martín Vilà i Pau Vinyes i Roig i amb pròleg de Jaume Seda i Mariné, membres i president respectivament del CEII.
L'any del 40 aniversari del CEII van escaure un seguit d'efemèrides com els 150 anys del naixement de l'historiador i sacerdot local Joan Clapés i Corbera, autor de les Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar; els 125 anys de l'annexió del poble de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona, editant el monogràfic 125 anys annexionats amb el títol Perspectiva històrica de les annexions dels pobles i barris del Pla de Barcelona, on van col·laborar-hi diversos centres d’estudis de Barcelona; i els 25 anys de la mort del fundador i primer president del CEII Martí Pous i Serra.
D'altra banda, el CEII continua treballant, amb el suport de les entitats andreuenques i centres d’estudis del Districte de Sant Andreu, en la difusió i la salvaguarda de la memòria històrica i del patrimoni històric-artístic de Sant Andreu de Palomar i des de fa més de vint anys convoca el Premi de Recerca Juvenil Martí Pous, destinat als treballs de recerca de batxillerat.