La campanya d’oli reciclat de Lloret aconsegueix incrementar en un 40% la quantitat anual recollida
El passat 2017, coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Lloret de Mar va iniciar una prova pilot per incidir en el reciclatge de l’oli vegetal usat, un dels residus domèstics més contaminants de les aigües residuals urbanes i, a la vegada, un dels que registra un menor percentatge de recollida selectiva.
Superat l’any d’implantació de la xarxa de contenidors específics per a la recollida d’oli domèstic, des del departament se’n fa un balanç molt positiu. Segons el regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg “Les quantitats recollides demostren l’èxit de la mesura d’apropar els punts d’aportació d’oli als ciutadans, col·locant els 7 nous contenidors, ja que s’ha increment en més d’un 40% la quantitat anual recollida, passant dels 1.350 litres l’any 2016 quan l’únic punt de captació era la deixalleria, als 2.410 litres l’any 2017”.
Vista la bona acceptació de la proposta i els resultats obtinguts, s’està valorant la possibilitat d’ampliar la dotació de contenidors, instal·lant-ne a d’altres barris del municipi. Alhora es seguirà proporcionant als ciutadans que ho demanin, els embuts per facilitar la recollida de l’oli generat als habitatges. L’embut disposa d’un adaptador per poder enroscar-lo a qualsevol tipus d’ampolla de plàstic d'1,5 – 2 litres, evitant així que se’n vessi cap gota i fent senzilla la deposició de l’oli. Les ampolles plenes són les que s’acaben dipositant en els contenidors taronges, específics per a la recollida d’oli.
També des de la regidoria es fa una valoració positiva de la implantació de les 6 minideixalleries per residus especials de petit format, que foren instal·lades el mes de març de 2017. Els residus que s’han recollit en majors quantitats en els mòduls de carrer han estat les bombetes de tot tipus, 1.142 kg, i les piles i bateries de mòbil, que se n’han segregat 375 Kg.
La voluntat del departament de Medi Ambient en paraules del regidor Jordi Orobitg és “seguir treballant per millorar els índex de reciclatge de totes les fraccions en l’àmbit de la recollida domiciliària, que és on hi ha més recorregut per seguir incrementant les quantitats segregades, i apropar-les a les dades dels grans productors (establiments d’allotjament, restauració i oci) on s’obtenen uns bons resultats, tant en quantitat com qualitat”.