Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret acull el primer Fòrum Internacional de Municipis Indians

Lloret acull el primer Fòrum Internacional de Municipis Indians

La trobada té uns cinquanta participants i treballarà per crear una xarxa europea de municipis indians i de patrimoni postcolonial europeu
20-09-2018


Avui ha començat a la Biblioteca Municipal de Lloret, la primera trobada de municipis indians i patrimoni postcolonial de ciutats europees per abordar el futur del llegat indià i alhora buscar sinergies amb municipis, museus i agents amb patrimoni indià i colonial.

El fòrum té una durada de dos dies i té per objectiu contribuir a la promoció de la identitat i la ciutadania europees a través del coneixement i la consciència del patrimoni comú postcolonial d’Europa, i el desenvolupament de vincles al voltant del diàleg multicultural, així com amb altres països i regions implicades en els fenòmens migratoris europeus de les edats moderna i contemporània. Albert Robert, regidor de cultura, explica que “volem crear un espai cultural comú, mitjançant el desenvolupament de rutes turístiques (culturals i de memòria històrica), amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el patrimoni –de tot tipus- retornat després dels processos de descolonització i fomentar l’intercanvi d’experiències i la posada en marxa de projectes internacionals.

En l’actualitat, infinitats de ciutats i regions d’Europa guarden la memòria i l’herència d’un passat colonial i migratori centenari que ha forjat el que avui som, el que avui és Europa, amb les seves romàntiques virtuts i, moltes vegades, amb els seus errors històrics. En total hi participen una cinquantena de persones entre ponents i inscrits.

Dins el programa del fòrum, el membre del Consell d’Europa i assessor especial del programa d’itineraris culturals, Sr. Eladio Fernández Galiano, ha pronunciat la conferència inaugural: El programa dels itineraris culturals del Consell d’Europa: 30 anys al servei de la construcció de la identitat europea. A més, altres conferenciants són: Ramon Montes i Luis Sazatornil de la Universitat de Cantàbria, Jordi Tresserres de la UAB i el doctor de la universitat de la Sorbona, Dr. Guy Saupin, professor d’història moderna i especialista en Història dels ports atlàntics i estudis sobre els nous patrimonis. D’altra banda, Tate Cabré, periodista cultural i autora de llibres com: Catalunya Cuba, o Guia de les rutes indianes de Catalunya. També Montse Sala i David Barba, d’Amargura Cultura, presentaran el projecte cultural dedicat a la figura del pare de la Cantina Cubana, el lloretenc Constant Ribalaigua.

La Xarxa de Municipis Indians neix el 2005 per iniciativa de l’ajuntament de Begur i actualment, formen part de la Xarxa 11 municipis: Arenys de Mar, Begur, Blanes, Calonge-St. Antoni, Lloret de Mar, Palafrugell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Torredembarra, Tossa de Mar i el districte de Sant Andreu de Barcelona.

Albert Robert també ha explicat que “Dins del marc d’aquest Fòrum internacional es buscaran sinergies i socis per tal d’aconseguir crear un Itinerari Cultural del Consell d’Europa i alhora es crearà una Xarxa Europea de municipis indians i patrimoni postcolonial europeu”. 

Itinerari Cultural del Consell d’Europa

Els itineraris culturals del Consell d’Europa és un projecte de cooperació en l’àmbit del patrimoni cultural, educatiu i turístic d’Europa, orientat a l’elaboració i promoció d’un o diversos itineraris basats en una ruta històrica, un concepte cultural, una figura o fenomen amb una importància transnacional i significat per a l’enteniment i el respecte dels valors comuns europeus. Pot ser una ruta física o una xarxa d’enclavaments patrimonials. Un total de 33 itineraris culturals dedicats a diversos temes del patrimoni cultural (arquitectura, art, prehistòria, personatges històrics, rutes religioses, cultures tradicionals…) posseeixen actualment aquest esment del Consell d’Europa.

Xarxa Europea de Municipis Indians i Patrimoni Colonial

La xarxa europea de municipis indians i patrimoni colonial es defineix com una associació internacional composta per institucions públiques i entitats socials i culturals interessades en la preservació i difusió de la memòria històrica i les cultures colonials retornades a les metròpolis europees.

Els membres que formaran part d’aquesta xarxa són ciutats, regions, llocs patrimonials, museus, centres de memòria històrica de les emigracions, organitzacions socials i culturals, festivals i fires pertanyents als països membres del Consell d’Europa on es van produir emigracions a les colònies d’ultramar, al llarg de la història.

L’objectiu és articular una xarxa institucional de llocs i institucions que treballi, de manera coordinada, per impulsar i promocionar el patrimoni cultural postcolonial europeu i la seva memòria històrica buscant oportunitats de treball transnacional i la captació de projectes europeus per al desenvolupament de programes científics, de ciutadania, culturals, de desenvolupament socioeconòmic, etc.

Per això, es constituirà una associació sense ànim de lucre a la qual podran adherir-se organismes amb naturalesa jurídica de tots els països del Consell d’Europa que treballin al voltant de la recuperació, conservació i difusió de la memòria històrica i les cultures retornades des de les colònies europees.