Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana al 2023
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha fet oficial avui que Igualada (42.000 habitants) i Lloret de Mar (40.000 habitants) han estat escollides capitals de la cultura catalana de l’any 2022 i 2023 respectivament. Xavier Tudela ha lloat i agraït l’esforç d’ambdós municipis en la preparació de les seves candidatures.
Per l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, “la candidatura pel 2023 suposa una gran oportunitat per donar encara més projecció i consolidar el nostre projecte cultural, ens permet posar en valor la tasca de les entitats culturals i el nostre patrimoni cultural”. I ha recordat que “el ple de novembre va aprovar per unanimitat que Lloret de Mar es presentés a aquesta candidatura”.
El regidor de Promoció Cultural de Lloret, Cristian Fernández detalla: “Lloret de Mar articularà la seva Capital de la Cultura Catalana 2023 en quatre eixos principals: medi ambient, interculturalitat, igualtat de gènere i turisme. Alhora es crearan sis itineraris per donar a conèixer la cultura de Lloret de Mar en funció dels interessos de cada persona. Són arts escèniques i música, història i patrimoni, tradicions, festes i cultura popular, fotografia, arts plàstiques i visuals, interculturalitat, i llengua i literatura”. I també ha destacat que “s’ha valorat l’ampli ventall d’activitats que tenim tot l’any així com un destacat patrimoni cultural”.
Igualada, que ha obtingut la candidatura pel 2020, té la voluntat de mostrar tot allò que la distingeix en l’àmbit cultural, per fer palesa la qualitat i la potencialitat del seu teixit associatiu, de les empreses i dels equipaments. Així mateix, vol que l’any 2022 la ciutat sigui un aparador que projecti el municipi amb l’objectiu que tots els col·lectius s’hi sentin representats. La intenció és projectar la cultura en general, amb un equilibri de les disciplines artístiques però amb la voluntat de reforçar alguns elements com són la música de cambra, el patrimoni arquitectònic, les arts escèniques i el patrimoni tradicional i popular.
La Capital de la Cultura Catalana s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català, i té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior.
El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana.
Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana:
2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany
2012: Tarragona
2013: Ripoll
2014: Barcelona
2015: Vilafranca del Penedès
2016: Vic
2017: Reus
2018: Manresa
2019: Cervera
2020: El Vendrell
2021: Tortosa
2022: Igualada