Lloret de Mar finalitza el pla de formació transversal per la COVID19 amb més de 8.500 inscrits
L’Ajuntament de Lloret de Mar juntament amb la Mesa Empresarial, que aglutina els diferents gremis i organitzacions empresarials vinculades al turisme de la ciutat, consideren un èxit les fases 1 i 2 del pla integral de la destinació per adaptar protocols de seguretat i sanitat a tot el municipi –via pública, seguretat, platges, hotels, apartaments, habitatges d’ús turístic, càmpings, agències de viatges, restauració, comerç, esport, lleure diürn i oci nocturn–. Les primeres fases del pla han consistit en la formació sobre les mesures i protocols de higiene i seguretat enfront a la COVID-19 dut a terme per Grup Altimir. S’han superat totes les previsions amb un total de 8.500 formacions realitzades. S’estima que hi ha participat un 50% del total de treballadors de Lloret de Mar donats d’alta a la seguretat social.
S’han dut a terme un total de 6 sessions del Pla de Contingència (formació general) amb una participació de 3.443 treballadors, i 10 sessions sectorials amb un total de 5.065 persones:
- Comerç: 455 persones
- Bars/Cafeteries/Oci nocturn: 603 persones
- Restaurants: 694 persones
- Transports: 92 persones
- Allotjament (àmbit restauració): 1.567 persones
- Allotjament (recepció, neteja i d’altres serveis): 1.654 persones
La formació general ha consistit en transmetre les mesures genèriques i bàsiques d’higiene que les empreses i els treballadors han d’adoptar abans i després de la reobertura de les seves activitats per prevenir i reduir el risc de contagi.
Durant les sessions, s’ha contextualitzat el risc, identificant els perills de propagació del virus, i s’han transmès les bones pràctiques higièniques a implementar per part d’empreses i treballadors, així com les nocions bàsiques per la prevenció de riscos pels treballadors, l’adequació i ús d’Epi’s i la comunicació bàsica de mesures d’higiene essencials que han de tenir les empreses cap als treballadors, clients i altres usuaris.
Les formacions sectorials han abordat aspectes més concrets de cada lloc de treball, de cada departament o àrea e treball. Per exemple, els treballadors de les cuines dels hotels han estudiat els riscos associats a les zones de cuina (des de l’entrada de mercaderies fins a la sortida de menjador) i com reduir-los amb higiene de mans, periodicitats de les neteges i desinfeccions, ús de mascaretes i guants, ús de productes i procediments correctes, controls de temperatura diària als treballadors, etc.
Un pla de treball de tres mesos
El pla integral, que segueix les directrius de l’Organització Mundial de la Salut, és fruit de la feina duta a terme els darrers dos mesos per un equip de treball multidisciplinari liderat per l’Ajuntament a través de Lloret Turisme i participat per la Mesa Empresarial de Turisme, el Gremi d’Hostaleria, el de Bars, restaurants i cafeteries, l’Associació de Comerciants, agències de viatges, representants d’empreses d’oci diürn i nocturn, apartaments, habitatges d’ús turístic, transport, esdeveniments, càmpings i també representants dels treballadors turístics.
El Pla Integral consta de quatre etapes:
- Etapa 0. Preparació. Inici: 14 de març.
- Etapa 1. Formacions generals. Inici: divendres 8 de maig.
- Etapa 2. Formacions sectorials. Inici: a partir del 13 de maig.
- Etapa 3. Implementació de les mesures i protocols d’actuació.
Tots els sectors implicats van plantejar la necessitat i importància de garantir que tots els treballadors del municipi involucrats en activitats turístiques tinguessin la possibilitat de rebre una formació adequada en els protocols de prevenció de riscos higienicosanitaris vinculats a la COVID-19, bones pràctiques higièniques en l’atenció als clients, coneixements mínims dels equips de protecció individual bàsics i el seu ús, l’adequació dels procediments de neteja i desinfecció i també les normes de higiene y seguretat específiques associades a llocs clau com recepcions d’hotels, neteja d’habitacions, mostradors de restaurants, cuina, etc.
Per tal de garantir que aquesta formació fos accessible a tots els treballadors i a totes les empreses, es va decidir per un mateix model de formació per a tothom, en format aula virtual. La teleformació ha permès fer arribar la informació als participants i interactuar amb ells a través de preguntes/respostes, garantint les normes de seguretat, donat el context.