Lloret de Mar recupera el seu llegat gastronòmic amb el suport de la Fundació Alícia
Lloret Turisme i la Fundació Alícia han presentat aquesta iniciativa, que s’emmarca en el pla estratègic per a la reconversió turística del municipi i que té la gastronomia com un dels seus eixos centrals. Un any després de la presentació del primer eix estratègic ─centrat en la creació d’una destinació gastronòmica en l’àmbit de la cuina de salut─, avui s’ha presentat la segona part de l’estratègia, que se centra a recuperar una part de les arrels i la identitat gastronòmica de Lloret. L’estudi d’aquesta identitat gastronòmica s’ha batejat amb el nom de Cuina dels Americanos i s’ha dotat d’un receptari de vint-i-un plats que els visitants de Lloret podran assaborir en vint-i-sis restaurants i hotels del municipi (vegeu mapa adjunt).
Joan Ribas, antropòleg de la Fundació Alícia, ha destacat que el treball dut a terme per la seva institució “posa sobre la taula el patrimoni i l’herència de la cuina dels Americanos que compta amb una bona base documental”. Segons Ribas “és evident que Lloret va ser un municipi pioner en el viatge a Amèrica, ho va ser als anys 20 amb el turisme i ara, ho torna a ser en crear el primer receptari de cuina americana/indiana”.
El projecte neix de l'acord a tres bandes de Lloret Turisme, l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret i del Gremi d’Hostaleria de Lloret, que volen convertir el municipi en una destinació gastronòmica amb personalitat pròpia i de qualitat.
Per l’alcalde Jaume Dulsat la gastronomía és cultura i aquest receptari “ens ajudarà a posicionar la nostra gastronomía amb més singularitat en el relat de la nostra història”.
Per a Nino Gomez, president de l’Associació de bars i restaurants, la decisió de tirar endavant aquesta iniciativa no podia haver estat més encertada. El resultat és que “20 bars servirán daiquirs i gairebé 30 restaurants oferiran plats dels receptari el que permetrà al sector comptar amb una oferta diferenciada que necessitavem”.
Els hotels també s’han sumat a aquesta cuina propia i saludable. Fins i tot alguns d’ells serviran menus complerts amb receptes de la cuina dels americanos ha comentat Josep Marti, vicepresident del Gremi d’Hostaleria de Lloret.
La Cuina dels Americanos
“S’ha de recordar que el municipi de Lloret, temps enrere, va disposar de drassanes en què es construïen vaixells que acabaven fent el viatge cap a Amèrica. És precisament sobre aquesta part de la història de Lloret que es construeix la base documental de la Cuina dels Americanos. Té la intenció de posar en valor aquest període clau de la història del municipi fent servir la gastronomia com a reclam i fil conductor d’una part de la identitat lloretenca”. Aquestes paraules marquen l’inici de l’estudi realitzat durant els darrers dos anys a Lloret de Mar per part de la Fundació
Alícia amb l’objectiu de recuperar una part de les arrels de la cuina del municipi: arrels que els experts de la Fundació situen a ultramar.
La Fundació Alícia ha dut a terme un treball de recerca al llarg de dos anys inspirat en la vida i el context sociocultural dels americanos ─tant a través de receptes de la cuina catalana com de receptes dels països d’acollida─, que permès traçar les influències compartides i també les maneres de menjar d'ambdues realitats culturals, aproximadament entre finals del XVIII, tot el segle XIX i principis del segle XX.
L’equip d’historiadors de la Fundació Alícia no consideren els americanos com els creadors d’una tradició culinària lloretenca com a tal, sinó com els missatgers que van transportar un patrimoni gastronòmic d’un continent a l’altre: “Tots aquells que s’han identificat com a americanos no van, evidentment, constituir una cuina pròpia diferenciada de la que ja es duia a terme a casa nostra. Tampoc tenien aquesta motivació i pretensions. Ara bé, sí que varen ser capaços de fer de pont entre cultures, d’establir lligams i vincles comercials i obrir una porta a l’enriquiment culinari i gastronòmic, tant en terres americanes com en terres catalanes. Del flux migratori i comercial en va sorgir un intercanvi intens de productes que anaven i venien. Aquesta circulació va impactar, profundament, amb el temps, en elements essencials de la cuina de casa nostra. La introducció de la xocolata, la patata, el pebrot o el tomàquet, per anomenar uns dels productes més coneguts, van transformar les bases de la cuina catalana, encara que avui dia per a la majoria de la població la seva influència no sigui perceptible”.
Aquest estudi ha permès identificar i rescatar de l’oblit molts personatges importants per a la història de Lloret. A través de la consulta de nombrosos arxius històrics, s’ha pogut identificar l’existència de lloretencs enrolats en els vaixells com a cuiners i/o dispensers com Josep Botet (cuiner de la Pollancra), vailets que s’enrolaven de ben petits, capitans de vaixell o fins i tot propietaris d’establiments a l’Havana, com Constantí Ribalaigua, més tard rebatejat com a Constante i cocteler famós arreu del món per ser l’inventor del daiquiri en el seu local La Floridita. Les seves històries i les seves referències gastronòmiques han estat clau per homologar la tria de receptes d’aquesta Cuina dels Americanos.
La Cuina dels Americanos de Lloret de Mar inclou un primer receptari de vint-i-un plats elaborats a partir del relat de personatges de Lloret. Aquest receptari s’estructura en cinc grans apartats:
La cuina de vaixell / Receptes: tasajo a l’americana, crema de rom cremat, peixopalo a l’olla, pollastre amb salsa a la catalana, suquet de sardines de casc
La cuina de la xocolata / Receptes: calamars farcits, estofat a l’espanyola, llagosta amb salsa, popets amb xocolata
La cuina vegetariana / Receptes: ajiaco vegetarià, albergínies amb salsa, fideus amb salsa, guisat amb samfaina
La cuina catalana a Amèrica / Receptes: patates a l’espanyola, peix a la catalana, peix havaner rostit, pollastre a l’havanera
La cuina americana a Catalunya / Receptes: aletes de gall dindi amb salsa de cacauet, navalles indianes, plàtan amb vainilla i cacau, sardines marinades amb liquat de pinya
La Fira dels Americanos
Lloret de Mar celebra enguany la IX Fira dels Americanos (del 14 al 16 de juny). La vila ha heretat un important llegat històric, cultural i social dels indians (emigrants o descendents d’emigrants que, havent marxat a Amèrica motivats pel seu interès a fer fortuna, van tornar a la seva terra natal). El resultat de l’enriquiment aconseguit amb negocis naviliers i a ultramar, especialment a Cuba, fou que en tornar a Lloret van prescindir de la vella casa pairal i van alçar mansions senyorials d’estil neoclàssic, modernista i eclèctic que avui s’han convertit en un atractiu turístic d’interès cultural.
La Fira dels Americanos és un viatge al passat que fa recordar aquelles èpoques i la seva gent.
Sobre Lloret de Mar
Lloret de Mar se situa entre les cinc primeres destinacions de costa d’Espanya en nombre de places hoteleres i és l’únic municipi de la Costa Brava amb ocupació tot l’any. Amb prop d’1,3 milions de visitants anuals i 5,3 milions de pernoctacions anuals, és el segon municipi de Catalunya en nombre de turistes. La ciutat compta amb 38.000 residents de més de 100 nacionalitats diferents que l’han convertit en un punt de trobada de cultures d'arreu del món.