Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Ajuntament / Comunicació i publicacions / Sala de Premsa / Lloret de Mar s’uneix en un Pla Integral de mesures de prevenció per preparar la destinació per a l’estiu 2020

Lloret de Mar s’uneix en un Pla Integral de mesures de prevenció per preparar la destinació per a l’estiu 2020

El Pla Integral consta de quatre etapes en què la formació de les empreses i d’aproximadament 4.000 treballadors turístics és l’eix vertebrador de l’estratègia.
07-05-2020
Lloret de Mar s’uneix en un Pla Integral de mesures de prevenció per preparar la destinació per a l’estiu 2020

www.oscar-gutierrez.es



L’Ajuntament de Lloret de Mar juntament amb els gremis i organitzacions empresarials vinculades al turisme de la ciutat presenten avui el primer pla integral de la destinació per adaptar protocols de seguretat i sanitat a tot el municipi –via pública, seguretat, platges, hotels, apartaments, habitatges d’ús turístic, càmpings, restauració, comerç, esport, lleure diürn i oci nocturn–. Seguint les directrius marcades per l’OMS, “l’objectiu del pla és fer de Lloret de Mar la destinació més segura possible, totalment preparada per rebre visitants durant la temporada turística d’aquest estiu, i sense deixar marge a la improvisació. Estem treballant per avançar tota la feina que sigui possible abans que es facin públiques les normes de l’ICTE i, d’aquesta manera, esperem ja tenir preparades gairebé totes les mesures que s’exigiran per part de l’Estat als establiments i a les destinacions per poder obrir”, ha explicat l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat.

Un pla de treball de tres mesos

Aquesta estratègia, que segueix les directrius de l’Organització Mundial de la Salut, és fruit de la feina duta a terme els darrers dos mesos per un equip de treball multidisciplinari liderat per l’Ajuntament a través de Lloret Turisme i participat pels gremis d’hostaleria, bars, restaurants i cafeteries, l’Associació de Comerciants i representants d’empreses d’oci diürn i nocturn, apartaments, habitatges d’ús turístic, transport, esdeveniments, càmpings i també representants dels treballadors turístics.

El Pla Integral consta de quatre etapes:

  • Etapa 0. Preparació. Inici: 14 de març.
  • Etapa 1. Formacions generals. Inici: divendres 8 de maig.
  • Etapa 2. Formacions sectorials. Inici: a partir del 13 de maig.
  • Etapa 3. Implementació de les mesures i protocols d’actuació. Pendent de ratificació amb les mesures del pla de l’ICTE per als diferents àmbits i sectors empresarials. 

Etapa 0. Preparació. Inici: 14 de març

Fruit de diverses reunions telemàtiques que s’han dut a terme al llarg de dos mesos, l’equip de treball ha anat definint els següents àmbits d’actuació prioritaris:

  1. Formació homologada de treballadors (públics i privats) en procediments i en prevenció de riscos (per a l’autoprotecció i per a la correcta atenció al client).
  2. Gestió d’espais i equipaments públics adaptada als requeriments del distanciament social i la higiene (a totes les vies, però principalment a les platges i el passeig marítim).
  3. Mesures específiques per a allotjaments turístics: hotels, apartaments, habitatges d’ús turístic i càmpings.
  4. Mesures específiques per a restaurants, terrasses, bars i guinguetes.
  5. Adaptació dels establiments comercials.
  6. Activitats de lleure diürn: piscines, parc aquàtic, activitats de platja, esports a l’aire lliure, aventura, actiu-natura.
  7. Activitats d’oci nocturn

Etapa 1. Formacions generals. Inici: divendres 8 de maig

Tots els sectors implicats van plantejar la necessitat d’assegurar que tots els treballadors del municipi involucrats en activitats turístiques tinguessin una formació adequada en els protocols de prevenció de riscos vinculats a la COVID-19, prevencions en l’atenció als clients, coneixements adequats en l’ús dels EPI, i també les normes de prevenció associades a llocs clau com recepcions d’hotels, neteja d’habitacions, mostradors de restaurants, etc. Per tal de garantir que aquesta formació fos accessible a tots els treballadors i a totes les empreses, es va decidir d’homogeneïtzar-la seleccionant el mateix model homologat de formació per a tothom.

Lloret Turisme, amb el consens del sector privat, va seleccionar l’empresa Altimir, grup empresarial consolidat des de fa més de 25 anys en el sector de la salut mediambiental i la seguretat alimentària, especialitzat principalment en el sector de l’hostaleria, la restauració, les col·lectivitats i la indústria alimentària. Altimir desenvoluparà en aquesta fase un primer mòdul formatiu genèric centrat en la preparació prèvia de les empreses i equipaments per a una obertura segura, amb un sistema basat en els criteris establerts per l’OMS. Les sessions de formació s’inicien aquesta setmana amb sessions virtuals en què s’espera que participin uns 4.000 treballadors i en què s’informarà de les mesures bàsiques que empreses i treballadors han d’adoptar abans i després de la reobertura de les seves activitats per prevenir i reduir el risc de contagi. Aquesta formació està oberta a tots els perfils de treballadors.

En cada formació s’exposaran els riscos associats a cada lloc de treball, tot identificant els perills de propagació del virus, especialment en la interacció amb els clients. El programa comprendrà diverses mesures correctores per mitigar o disminuir els riscos en cada lloc de treball establint protocols molt concrets. També es formarà els treballadors en l’ús correcte dels EPI (mascaretes, guants, etc.), en els registres d’autocontrol sanitari i en mesures generals de cara a l’atenció al públic.

Etapa 2. Formacions sectorials. Inici: a partir del 13 de maig

A partir de la setmana vinent s’inicia la segona etapa amb les formacions sectorials. Es duran a terme cinc tipologies de formacions específiques adreçades als sectors següents: hotels i allotjaments turístics; bars, cafeteries i oci nocturn; restaurants i càmpings; comerç. En aquestes formacions més especialitzades es calcula que hi participaran unes 3.500 persones.

Aquestes formacions abordaran aspectes més concrets de cada lloc de treball, per exemple, els treballadors de les cuines dels hotels estudiaran els riscos associats a les zones de cuina (des de l’entrada de mercaderies fins a la sortida de menjador) i com reduir-los amb higiene de mans, periodicitats de les neteges i desinfeccions, ús de mascaretes i guants, controls de temperatura diària als treballadors, etc.

Etapa 3. Implementació de les mesures i protocols d’actuació

En paral·lel a l’etapa de formacions sectorials, s’estan treballant en els protocols i mesures de prevenció de cada àmbit d’actuació prioritari. S’espera que els plans de mesures de cada àmbit es concretin a uns ritmes diferents, però tots abans del proper 15 de juny, data en què s’espera que tots estiguin aprovats i contrastats amb les mesures de control previstes per l’Estat.

Àmbit 1 – Gestió d’espais públics

  • Platges

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Lloret de Mar pretén reforçar l’equip de seguretat i vigilància de platges, que enguany comptarà amb 35 professionals. Així mateix s’ha previst que les platges de Lloret i Fenals, les més concorregudes, es divideixin per sectors i que tinguin limitació de capacitat. A més, s’hi realitzarà un control d’accés. Aquesta sectorització permetrà equipar la platja amb serveis diferenciats, adaptats a les necessitats de cada col·lectiu: socorrisme, sanitaris i d’altres per cadascuna de les zones. Es crearan tres sectors: gent gran; nuclis familiars amb nens; adults sense nens (parelles i grups d’amics).

El sector per a la gent gran serà un espai delimitat per a l’ús de parelles o persones individuals. S’hi incorporarà una doble passarel·la per facilitar-ne l’accés, una línia de vida per ajudar en el bany i el servei de bany assistit que només es podrà fer amb reserva prèvia.

Al sector de famílies amb nens també serà necessari el distanciament físic tant a la sorra com a l’àrea de bany. Hi haurà equips de vigilància en ambdues zones per vetllar perquè el distanciament es respecti. L’àrea de joc infantil tindrà un protocol reforçat de neteja i mesures especials.

La tercera zona es dedicarà a adults sense nens i grups d’amics. En els tres espais hi haurà control d’accés i de capacitat. Tanmateix, les dutxes i els serveis públics només obriran si es pot garantir l’absència de risc de contagis. Les zones de bany estaran delimitades per balises. Es reforçarà, a més, el servei de vigilància i control tant al passeig marítim com a la sorra per part d’informadors cívics, personal de protecció civil i pels mateixos socorristes. Pel que fa a l’ús de patins i caiacs només podrà ser per a famílies i unitats de convivència, i es farà una desinfecció dinàmica després de cada utilització.

  • Via pública

L’Ajuntament de Lloret Mar va iniciar el passat diumenge dia 3 i fins el proper 17 de maig una prova pilot per tancar el Passeig Marítim al trànsit de vehicles per tal de facilitar als vianants, ciclistes i corredors el manteniment del distanciament social.

Es crearà un tríptic informatiu per a turistes i residents informant de les instruccions de seguretat que s’han de tenir en compte a la via pública, platges i als establiments del municipi. Els informadors cívics del municipi repartiran aquests fullets mantenint, novament, totes les mesures de seguretat i higiene, alhora que se’n farà difusió per altres vies com ara xarxes socials, pantalles visuals, cartelleres, etc. Es reforçaran de manera considerable els serveis de neteja i desinfecció a via pública i mobiliari urbà, així com les recollides d’escombraries per impedir la presència de residus a la via pública. La desinfecció es farà amb aigua i productes virucides, tal com estipulen les recomanacions de l’OMS.

Amb l’inici de la crisi sanitària, Lloret de Mar va ser pioner en l’ús de drons de vigilància per detectar incompliments a la via pública. El consistori en mantindrà l’ús un cop iniciada la temporada d’estiu.

A més, als punts d’informació s’orientarà els visitants sobre on es poden adquirir mascaretes i guants. Els informadors cívics i altres efectius de vigilància amb presència al carrer actuaran com a facilitadors de les mesures d’higiene i prevenció establertes al Pla Transversal.

Àmbit 2 – Allotjaments turístics

  • Hotels

Els establiments que concentren més clients i han hagut d’identificar un nombre més alt de punts de contacte són els hotels. En aquest sentit, s’ha previst la instal·lació de mampares de protecció als mostradors d’atenció al públic, recepcions, bufets, etc., seguint els criteris que fixarà l’Estat. Per això es reclama a l’Administració que defineixi urgentment els paràmetres, així com de la resta d’equipaments que puguin definir-se com a imprescindibles, per tal d’anar adaptant-ne les instal·lacions. També s’impulsarà l’ús de noves tecnologies com ara als serveis de check in i check out.

A les habitacions es durà a terme un protocol de neteja i desinfecció reforçat. És clau per a aquest punt el procés de formació.

Tant els hotels com els restaurants aplicaran les mesures previstes per a tots els establiments públics i privats com ara l’ús d’EPI per part dels treballadors (mascaretes i guants) i la instal·lació de dispensadors d’hidrogel per a clients i treballadors.

Es procedirà a la separació de taules a bufets interiors, terrasses i també a la zona de piscines, on es disposaran les gandules amb el distanciament pertinent i s’eliminaran elements de risc com matalassos, coixins, etc.

Els bufets s’estructuraran per minimitzar la manipulació directa per part del client tant de plats, coberts, beguda i menjar. A més, el Gremi d’Hotels de Lloret realitzarà una política transparent i treballarà de manera preferent amb proveïdors acreditats per una entitat que certifiqui que compleixen tots els requisits en productes i processos: bugaderia, productes de neteja, aliments i begudes.

  • Apartaments, habitatges d’ús turístic i càmpings

Entre les mesures que estan preparant els apartaments i els HUT destaca la desinfecció reforçada després de cada check out dels clients i abans de l’entrada dels següents. Així mateix, preveuen estoigs de benvinguda amb material bàsic d’higiene (mascaretes, gels hidroalcohòlics i guants).

Els quatre càmpings de Lloret de Mar també aplicaran totes les mesures abans plantejades per a l’ús dels EPI per part del seus treballadors, i a més a més estan estudiant una redistribució dels clients a les parcel·les per tal de garantir-ne el distanciament. D’altra banda, alguns implantaran sistemes de lliurament de comandes de restauració directament als allotjaments per evitar les concentracions de clients a les zones de restauració, així com uns nous sistemes de pagament cashless.

Àmbit 3 – Mesures específiques per a restaurants, terrasses, bars i guinguetes

  • Restaurants i terrasses

De manera generalitzada, es disposaran cartells informatius a cada establiment públic i privat, dependències oficials i platges explicant les regles a seguir per a l’accés o l’ús del servei. Per exemple, als restaurants s’especificarà el límit de capacitat, la necessitat d’esperar a l’entrada per a l’assignació de taula, etc.

A més, s’ha acordat l’augment considerable de l’espai públic per a terrasses amb servei a taula, per tal de compensar així la limitació de capacitat que s’ha imposat a l’interior dels locals. Cada zona de terrasses s’analitzarà per separat.

Tant a restaurants com a hotels es treballarà per promocionar el producte de proximitat, fresc i saludable que reforça la idea que es treballa amb productes propers i amb una cadena de manipulació molt curta que minimitza el risc de contaminació per la manipulació del producte.

  • Bars diürns i nocturns

La gestió d’accessos i la limitació del servei tradicional a barra han centrat el pla de treball d’aquests establiments. S’estan estudiant fórmules àgils de gestió d’accessos tot evitant l’acumulació de clients a la via pública.

Àmbit 4 – Establiments comercials

L’Estat ja ha començat a fixar els protocols per a botigues, especialment en la necessitat de realitzar una desinfecció diària i una neteja dinàmica durant la jornada per part dels mateixos dependents a botigues de roba, centres d’estètica, etc. Així mateix des de Lloret s’estan valorant mesures compatibles amb les establertes pel Govern per controlar-ne la capacitat i garantir, en la mesura que es pugui, la distància mínima entre el professional i el client, especialment en els comerços amb més afluència com són les botigues d’alimentació.

Àmbit 5– Activitats de lleure diürn

Les activitats de platja com també les d’aventura, actiu-natura, marxa nòrdica, quads, bicicletes, Troll Aventura i minigolf, entre d’altres, estaran sotmeses a un procés de desinfecció abans de cada nou ús o canvi d’usuari. Els treballadors seran els responsables d’efectuar una desinfecció abans de l’arribada d’un nou client. Així mateix, s’establiran mesures de desinfecció reforçada a les zones comunes, de serveis i vestidors de les piscines.

Àmbit 6– Oci nocturn

La iniciativa més destacada en aquest sentit és la que ha emprès Tropics, que ha estat la primera discoteca d’Espanya que ha aconseguit el distintiu “Sanitized Venue” de l’Associació Internacional d’Oci Nocturn per certificar la preparació d’un establiment per evitar la propagació de la COVID-19. D’acord amb les condicions d’aquest segell, l’establiment es compromet a nebulitzar el local amb una solució química i disposar de dispensadors de gel. Els treballadors hauran de disposar d’EPI i es prendrà la temperatura als clients abans d’entrar.