Lloret de Mar torna a participar en la 2ª edició de "Això al poble no li agradarà", el festival d'arts vives de comarques gironines
Del 30 de maig al 2 de juny Olot, Mieres, Porqueres, Banyoles, Girona, Lloret de Mar, Celrà, La Jonquera, Pontós i Figueres acullen la segona edició del festival de creació contemporània, Això al poble no li agradarà. El festival presenta un total de 20 propostes artístiques entre la programació oficial del festival i la programació anterior i posterior als dies del festival.
En la conceptualització del festival també col·laboren el Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona), L’Animal a l’esquena (Celrà), el Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera) i Les Antípodes (Agullana) i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.
El festival, que inclou peces de sala i carrer, s’ha construït en base a una governança compartida, com a espai de reflexió, treball i intercanvi entre artistes, responsables de programació i gestió cultural a través de llenguatges diversos. S'ha dissenyat com un espai capaç de generar noves formes de relació entre els espectadors i espectadores i aquelles pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context.
Lloret acollirà el dia 2 de juny l’espectacle Altres mapes del Colectivo Ameno i Diana Gadish una performance itinerant que intenta crear altres relats que qüestionen el món en què vivim. Parteix de la transformació de les ciutats en llocs per invertir i no per viure. És a partir d'aquí que, després d'un treball amb la comunitat, el procés culmina en una performance itinerant en format de tour no turístic.
Durant deu dies anteriors a l’espectacle, la companyia treballarà amb deu persones de Lloret sobre aquests recorreguts personals que tenen de Lloret els seus habitants i, el dia 1 de juny, es farà aquest recorregut amb els espectadors que hi assisteixin.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lloret, Isabel Bernal, ha defensat que “és important participar en aquest festival que ens situa a Lloret, juntament amb la resta de municipis que hi participen, en el centre d’una proposta cultural amb una identitat molt marcada. Bernal ha destacat que com que és un festival fora del marc convencional que vol ser punt de trobada entre públics i creació contemporània, es presenta una programació singular per qüestiona la realitat per així poder transformar-la. I això és el que fa especial i diferent aquest festival”.
“Un dels valors fonamentals d’Això al poble no li agradarà és que és un punt de trobada de públics diversos també en la naturalesa dels treballs que es comparteixen” segons ha dit la directora del Teatre de Lloret, Amaranta Gibert.
- Disseminats, ampliació de programa.
Una de les novetats del festival d’enguany són els Disseminats. El primer d’ells s’organitza des del Teatre de Lloret i la companyia Monte Isla de Sils en el qual la companyia obrirà les portes del seu espai de creació i residència, Can Donzella, a Sils, una activitat que convida les persones participants a conèixer l’entorn de Monte Isla i a apropar-se a la intimitat dels processos de creació en el seu context.
Posteriorment hi haurà una taula rodona que convidarà a reflexionar sobre la creació contemporània.
El següent dissabte, el dia 25 de maig, a Agullana, es podrà participar de Camarades, un recorregut pels exilis propiciats pel totalitarisme i alhora una performance col·lectiva i popular que ens porta del somni revolucionari al malson genocida d’enveges fratricides, deliris de grandesa i l'absurd.
A banda de les propostes artístiques prèvies al festival, com a Disseminats també s'ha dissenyat un itinerari de d'espectacles que continuaran un cop passi el festival. Així, qui vulgui ampliar l'experiència, el dia 8 de juny té una cita a l'escullera de la platja de Sant Martí d'Empúries a les 12 hores, amb Sota la Sorra, de Denys Blacker, una performance itinerant que evoca els records de l’artista, comentant temes com la llibertat d'expressió, la fiabilitat de la memòria, els efectes del turisme en el paisatge, l'ecologia, econsumisme i la industrialització.
També destaca Danses furioses, de Bruno Ramri i Lo relacional, que tindrà lloc el divendres 14 de juny a La Posidònia, Centre Cívic d'Ultramort, una pràctica artística i pedagògica basada en una pedagogia decolonial, un contingut i una didàctica autoetnogràfica pel cos.
Les activitats s'estendran fins al proper 16 de juny, amb una doble sessió organitzada per Cultural Rizoma al Teatre Ateneu de Celrà: una proposta sobre el silenci que deixen els aparells digitals.
Les entrades i la programació del festival ja es pot consultar al web www.aixoalpoblenoliagradara.cat I al web del Teatre de Lloret https://www.teatredelloret.cat/ca/altres-mapes-colectivo-ameno