Lloret, present a l’XIè Fòrum de les Rutes Culturals Europees que s’ha celebrat aquesta setmana a Creta
Lloret de Mar ha participat aquesta setmana a l’XIè Fòrum de les Rutes Europees que s’ha celebrat del 5 al 7 d’octubre a Creta (Grècia).
El Fòrum ha estat dedicat en aquesta ocasió a les Rutes Culturals del Consell d'Europa, i en concret a com salvaguardar els valors, el patrimoni i el diàleg entre els diferents països europeus.
L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, hi ha participat en qualitat de president de la Ruta Europea de Jardins Històrics que es lidera des de Lloret a través dels Jardins de Santa Clotilde. Per Dulsat, el Fòrum de Chania 2022 ha esta una oportunitat de subratllar la rellevància creixent de la metodologia i les pràctiques dels Itineraris Culturals del Consell d'Europa i per promoure el patrimoni cultural compartit i el diàleg intercultural d'Europa alhora que es fomenta el desenvolupament local sostenible.
El programa ha inclòs taules generals de debat, sessions temàtiques i cerimònies de certificació de les “Rutes culturals del Consell d'Europa” recentment certificades aquest any 2022.
Lloret ha participat en aquest fòrum en qualitat de membre-president de la Ruta Europea de Jardins Històrics, un itinerari europeu certificat pel Consell d’Europa.
La Ruta Europea de Jardins Històrics va néixer l’any 2016 impulsada per l’Ajuntament de Lloret de Mar (amb els Jardins de Santa Clotilde), i la col·laboració de l’Ajuntament d’Aranjuez i el laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona, que va plantejar la idea d’unir els diferents parcs i jardins més emblemàtics per tal de reforçar el seu coneixement, així com compartir experiències i innovació.
En xifres, aquests parcs acullen cada any més de 14 milions de visitants, 1,5 milions dels quals participen a les més de 500 activitats organitzades (esdeveniments, activitats de recerca, educatives, culturals i socials) en aquests espais. Els ingressos generats per aquests parcs i jardins són més de 60 milions d’euros anuals.
L’origen dels jardins històrics sol estar associat a la iniciativa d’una gran fortuna privada de l’alta burgesia o bé d’un personatge referent de la noblesa que va crear-los com un projecte personal. Amb el pas dels anys la majoria d’aquests parcs i jardins s’han acabat convertint en públics i han obert les seves portes a les visites. Avui en dia, és habitual que la majoria acullin activitats educatives, musicals (concerts i festivals), i siguin font de recerca i d’inspiració per a la creació d’altres jardins.
Actuen com un pol d’atracció i de generació d’activitat turística per les zones on estan ubicats oferint, en el moment actual, una opció de lleure cultural i natural plenament segura donat que es pot gaudir a l’aire lliure i sense aglomeracions.