Lloret s’afegeix a la celebració del 16è Cap de Setmana Ibèric
Lloret de Mar se suma, els dies 1 i 2 d’octubre, a la celebració del 16è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, una iniciativa que programa activitats gratuïtes per a totes les edats en els principals jaciments ibèrics de Catalunya. A Lloret es farà, durant tot el cap de setmana, jornada de portes obertes al Jaciment Ibèric de Puig de Castellet i al centre d’interpretació dels Ibers a Can Saragossa; i, a més, s’han programat una visita guiada al jaciment i un taller per als més petits on aprendran a fer d’arqueòlegs.
Com cada any es selecciona un tema específic del món ibèric entorn del qual es dissenyen les activitats que es programen arreu del territori català. Per a l'edició d'enguany s’ha triat Avui hi ha mercat. El comerç fa 2.300 anys, i hi participen 23 centres de tot Catalunya, que proposen més d’un centenar d’activitats.
Segons la directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, els ibers són els grans desconeguts en comparació amb d’altres cultures coetànies, d’aquí la nostra voluntat d’afegir-nos un any més a la celebració del Cap de Setmana Ibèric i donar a conèixer aquesta avançada cultura, habitant de les nostres terres, a través d’unes jornades molt especials. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Albert Robert, ha explicat que a Lloret s’han programat activitats gratuïtes perquè tothom que vulgui pugui conèixer els ibers i les seves aportacions a la nostra cultura d’una forma lúdica i divertida.
Taller “Fem d’arqueòlegs”
Amb motiu de la celebració del Cap de Setmana Ibèric, aquest any Lloret ha organitzat un taller familiar titulat Fem d'arqueòlegs!, en el qual els participants podran des d'excavar fins a restaurar les peces que trobaran. Es tracta d'una convocatòria per a majors de sis anys amb aforament limitat a la qual cal inscriure's prèviament trucant al 972 36 44 54.
En aquest taller els nens aprendran qui eren els ibers, com vivien, com eren les seves cases, què feien, com escrivien…, tot mirant la maqueta del poblat Puig de Castellet i les peces que s’hi han trobat i que s’hi exposen: fusaioles, pondus, ceràmica, àmfores, etc. També se’ls explicarà què és un arqueòleg i quina és la seva feina, com funciona una excavació i què es pot trobar i què no.
Per posar en pràctica el taller es dividiran els nens en 5 grups i a cada grup se li entregarà un kit d’excavació integrat per unes caixes amb sorra on s’hauran amagat diferents peces, unes pales, pinzells, regles, etc. Es tractarà que els nens excavin, trobin les peces, les mirin i comprovin si són o no ibèriques i omplin una fitxa com si fossin arqueòlegs. En aquest procés hauran de fer el dibuix de la peça trobada, mesurar-la, mirar de quin material és, per a què servia… Entre les peces amagades hi ha molt de material treballat durant l’explicació: trossos de ceràmica, pondus, fusaioles, trossos d’àmfora, rotllos de plom amb inscripcions en lletra ibera…, però també hi haurà material “contaminant”: plàstics, llaunes, taps..., amb la finalitat de conscienciar de la brutícia que generem i que els arqueòlegs es troben a l’hora d’excavar.
Al final de la visita es repartirà un joc de paper tipus memory i un altre de tipus dòmino de temàtica ibera.
El taller no només es farà aquest cap de setmana, sinó que també s’ha programat durant tots els dissabtes d’octubre a les 17.30 h a Can Saragossa. Per participar-hi, però, cal inscripció prèvia. Els menors tenen entrada gratuïta, però cal que vagin acompanyats d’un adult.