Presentació de les XVIII Jornades Gastronòmiques de l’Arròs de Lloret de Mar
A la presentació van intervenir l’alcalde de Lloret, Il·lm. Sr. Jaume Dulsat, el director general del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Sr. Ramon Ramos, el vice-president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Sr. Felip Rigat, i el president de l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret, Sr. Nino Gómez.
Unes jornades que apleguen a 26 dels més destacats Restaurants i Hotels de Lloret i que compten amb el patrocini de Vins i Licors Grau i Bodegues Espelt, i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. La creativitat dels cuiners lloretencs ens sorprèn en cada nova edició de les jornades. Tant els participants fidels com les noves incorporacions dissenyen o adapten noves receptes que donen color i sabor a les taules dels nostres establiments de restauració.
Lloret de Mar cada cop es coneix més com un municipi que va més enllà del sol i la platja, doncs ofereix un ampli ventall de possibilitats esportives, familiars, culturals, comercials, d’oci, de congressos, etc. i la gastronomia també ocupa un paper molt important dins l’oferta turística de Lloret de Mar.
Com es diu al folletó de l’arròs: Lloret és molt més que una de les primeres destinacions turístiques d' Europa. Ha estat un poble mariner, amb una història feta per gent esforçada, des de pescadors i terrassans, a grans armadors i a indianos que van anar a fer les amèriques. Tot aquest passat ha deixat un pòsit d'històries i de vivències que han donat forma al Lloret d'avui. Acompanyant a aquesta història hi ha el patrimoni gastronòmic. I de tota la munió de plats que son comuns a molts llocs del litoral, n'hi ha un que és típicament lloretenc: l'arròs de l'Art. Aquest arròs condensa tota la cuina popular marinera d'uns homes i unes dones que treballaven de sol a sol per a mantenir l'economia familiar. Desprès de “La Tirada a l’Art”, amb l’arròs, la tomata, els alls i la ceba, vi rosat i el peix que ells mateixos pescaven, cuinaven, a la platja mateix, per a ells i per als seus companys i per a tots els qui en volien, un arròs què, com deia l’escriptor lloretenc Esteve Fàbregas: “Un arròs de l'art a Canyelles, era un menjar dels déus que un no oblidava mai més”.
Les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs de Lloret són un homenatge a l’esmentat “arròs de l’art”, i alhora, pretenen donar a conèixer l’excel·lent gastronomia de qualitat dels restaurants i hotels del municipi.
A les Jornades de l’Arròs d’enguany hi tenim com a convidats especials els alumnes de l’Institut Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar amb la seva l’aula d’aplicació situada a les instal·lacions de l’Hotel Evenia Olympic Palace, on des del curs 2007/2008, s’imparteixen cicles de la família d’hostaleria.
Any rere any han anat formant grans professionals del sector què, a dia d’avui, comparteixen els seus coneixements i il·lusió per l’ofici amb empreses del sector. A més, ofereixen un servei de restaurant a la seva aula d’aplicació, de dimarts a divendres, on els alumnes presenten les seves elaboracions i les seves capacitats de servei a les persones que venen a compartir la classe amb ells. Així doncs, si voleu tastar i compartir una estona amb ells i veure com posen en pràctica els seus aprenentatges, us convidem a gaudir dels menús elaborats i servits pels nostres alumnes dels cicles formatius de grau mitjà de Cuina, de Serveis en Restauració i de Forneria, pastisseria i rebosteria. En el folletó de l’arròs hi trobareu els dies que tenen obert, els horaris i la informació per fer les reserves.
A tall d’exemple, aquí teniu uns quants dels plats d’arròs de que podreu gaudir en aquestes Jornades:
- Arròs de Pals caldós amb cabra de mar i calamar de potera
- Cassoleta d’arròs amb escórpora, gelatina de garotes i rossellones en infusió de bacallà
- Timbal d'arròs negre i calamar amb escamarlà i allioli
- Arròs de gamba vermella, botifarra de Cal Tomàs i calamar
- Arròs de l’art en caneló de gambot amb allioli de llima
- Arròs sucós amb sípia, carxofes, gamba vermella, cruixent de cansalada ibèrica i all i oli de plàncton marí
- Arròs de congre amb alls tendres, petxina
- Arròs moreno del senyoret amb sepiona de costa
- Arròs amb sèpia, bastina d'Arenys i peix de roca de la cala - Arròs sucós amb vieires i garota
- Arròs negre de calamars i escamarlans gratinat amb alioli
- Rossejat d’arròs de peix de l’art amb múrgoles
Els organitzadors de les Jornades, l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret de Mar, el Gremi d’Hostaleria de Lloret i Lloret Turisme, animen a tothom a venir a Lloret a tastar els excel·lents menús de l’arròs que ofereixen els restaurants i hotels d’aquesta vila turística.