Presentació del circuit d’actuació local per l’atenció a dones en situació de violència a Lloret de Mar
Avui a l’alcaldia ha tingut lloc la presentació del circuit d’actuació local per l’atenció a dones en situació de violència a Lloret de Mar. Es tracta d’un document que marca els procediments d’actuació en casos de violència de gènere i que té com a finalitat disposar d’una eina de treball dels diferents professionals que estan implicats en la violència contra les dones a Lloret de Mar i millorar l’atenció que reben les dones gràcies a la coordinació entre els/les professionals.
Conformen part d’aquest circuit d’actuació diferents departaments de l’Ajuntament com són el departament d’Igualtat, de Benestar i Família, d’Educació i la Policia Local. En l’àmbit policial també hi són els Mossos d’Esquadra i en l’àmbit sanitari la Corporació de Salut Selva Maresme a través del Centre d’Atenció Primària de Lloret i l’Hospital Comarcal de Blanes. La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez explica que “La inquietud per oferir una atenció coordinada i de qualitat a les dones que pateixen violència és, des de fa anys, una prioritat de l’Ajuntament de Lloret de Mar i de tots els agents implicats en aquesta problemàtica i que treballen activament al municipi”. Des de l’Ajuntament de Lloret, en el propòsit de lluitar contra aquesta xacra social que representa la violència contra les dones i fer-ho de manera coordinada i efectiva es va impulsar, l’any 2004, la constitució de la Comissió Daphne que va reunir tots els agents que intervenen amb dones en situació de patir violència de gènere a Lloret de Mar i entitats cíviques del municipi. La regidora de Benestar i Família, Arantxa Jiménez detalla que “En el marc d’aquesta comissió, l’any 2011 es elaborar el primer Circuït d’actuació Local per l’Atenció a Dones en Situació de Violència a Lloret de Mar que ara s’ha revisat exhaustivament i s’ha actualitzat”·
L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha destacat que “la coordinació i la cooperació és bàsica en aquests casos i treballem amb un document útil i pràctic de fàcil implementació per aconseguir la màxima efectivitat i rapidesa per actuar davant qualsevol indici de violència masclista”. En aquest sentit el document recull les diferents actuacions en funció de les situacions que es puguin trobar; des de l’actuació en situacions de risc de patir maltractament; actuacions davant maltractaments aguts i també s’ha inclòs un apartat específic de detecció durant l’embaràs i post part.
L’Ajuntament de Lloret de Mar ha anat incorporant els darrers anys professionals específics per atendre la violència masclista; en aquesta línia, l’any 2004 ja es va iniciar un Servei Integral d’Atenció a les Dones víctimes de la violència amb atenció psicològica i jurídica. A més des de la Policia Local es va crear l’Oficina d’Atenció a la Víctima i Relacions amb la Comunitat que esta operatiu en torns que donen cobertura permanent garantint l’atenció 24 hores al dia.