Prop d’un centenar persones actuaran a La Bella Dolores que Lloret torna a portar a escena
Prop d’un centenar de persones, entre actors i membres del cor, actuaran a la nova versió de la sarsuela La Bella Dolores que l’Ajuntament de Lloret està impulsant. Es tracta d’una sarsuela amb llibret de Joan Baptista Bernat i Esteve Fàbregas, i musicada per Melcior Montero. La Bella Dolores és una estampa vuitcentista de la marina mercant de Lloret de Mar, que es va estrenar l’any 1944. Després de prop de 20 anys de la seva última posada en escena, s’ha començat a treballar per poder estrenar l’obra la propera tardor.
Avui s’ha presentat l’equip que dirigirà la peça. L’actor i director gironí, Martí Peraferrer, en serà el director artístic i el músic i compositor Joan Casas, el director musical. L’escenografia anirà a càrrec del lloretenc, Oriol Gruart.
Durant la presentació d’aquest matí, Martí Peraferrer, ha destacat que dirigir La Bella Dolores li representa una doble responsabilitat: primer de tot m'agradaria que la gent que hi participi en totes les seves responsabilitats, des de la més gran a la més petita, siguin feliços i conscients que estan vivint un moment únic, afortunat i poc freqüent en els temps que corren; on tot un poble s'agermana al voltat d'una aventura teatral d'una gran complexitat tant actoral, músical i tècnica, però que al mateix temps és plena de ganes de fer teixit cultural i sentiment de poble. I en segon lloc, la responsabilitat d'aportar una nova mirada, una nova manera d'entendre l'art de la interpretació i del moviment escènic a una proposta que ens arriba del segle passat i que amb tots els respectes cap als seus creadors, volem revisar en clau actual sense trair les seves essències més íntimes. Peraferrer ha afegit que el meu repte des de l'humilitat però amb tota l'exigència i el compromís professional és tornar a fer navegar aquest gran vaixell, amb noves veles, amb la tecnologia del moment al seu servei, però sense oblidar somnis i quimeres antigues, els d'aquells lloretencs i lloretenques que varen viure aquells dies d'indianos, de contraband i de classes socials poc amigues dels amors sincers.
Per la seva banda el director musical, Joan Casas, que ja ha començat a treballar en els arranjaments de La Bella Dolores, ha dit que modernitzaran la peça, sempre des del màxim rigor i respecte a la peça original. Casas ha destacat també que els arranjaments els està treballant amb Josep Bernat, el director artístic de l’obra que es va fer l’any 1999 i fill i net dels autors de l’obra original.
L’acte, que s’ha celebrat al Teatre de Lloret, s’ha fet davant de les prop de cent persones que participaran en aquest projecte. Un fet que ha destacat el regidor de Cultura, Albert Robert, que ha dit que la posada en escena de nou de La Bella Dolores comptarà amb una triple dimensió: les arts escèniques, la memòria i el llegat històric i cultural de Lloret i, finalment, el treball comunitari.
Les persones que han estat escollides per a participar en aquest projecte, s’han triat a través d’un càsting que es va portar a terme durant el passat mes de febrer. Ara, un cop escollit l’elenc d’actors i actrius que hi participaran, és previst que els assajos comencin després de Setmana Santa.
Segons el calendari marcat per la direcció del projecte, l’estrena de La Bella Dolores serà la tardor de 2018. Però el primer tastet de l’espectacle, es podrà veure el diumenge 17 de juny a la nit a la plaça de la Vila. S’ha programat una breu actuació que clourà la Fira dels Indianos que se celebrarà del 15 al 17 de juny al municipi.
La Bella Dolores es va estrenar el 25 de març de l’any 1944. L’any 1999 es va tornar a portar a escena sota la direcció artística de Josep Bernat i direcció musical de Xavier Albertí, i des de llavors, no s’ha tornat a portar als escenaris. Ara, gairebé vint anys després de la darrera posada en escena de La Bella Dolores, l’Ajuntament de Lloret ha Lloret engegat motors per tal de tornar-la a escenificar.
El regidor de Cultura, Albert Robert, s’ha mostrat molt satisfet per l’inici del projecte. Robert pensa que, després de vint anys, hi ha molts lloretencs que no l’han vista mai, sobretot escolars de Lloret, i portar-la de nou a l’escenari permet que coneguem les nostres arrels i el nostre passat.
L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha tancat l’acte afirmant que la posada en escena de La Bella Dolores representa fer un pas més per ajudar a posicionar Lloret en el mapa cultural del país. Dulsat, ha posat en valor l’equip que participa en aquest projecte, tant en la direcció arísitica com musical, com els actors i actrius de Lloret que hi prendran part.