Els primers 5 anys de l'Agenda XXI
Entre els dies 16 de gener i 1 de febrer de 2004 es va poder visitar a la Sala d'Exposicions de l'edifici de l'Antic Sindicat de Lloret de Mar l'exposició "Els primer 5 anys de l'Agenda XXI de Lloret de Mar".
L'exposició estava estructurada en 36 plafons on s'hi havia enganxat tot tipus d'informacions S'hi van poder veure una mostra dels diversos temes treballats des de l'Agenda XXI, les propostes presentades, les activitats de formació i sensibilització ambiental portades a terme així com també una projecció dels principals temes previstos a treballar a mig termini.
L'exposició també tenia un component didàctic, generador de debat, que mostrant elements - sobretot visuals - del territori lloretenc havia de donar una idea de la complexitat del territori i de les dificultats que comporta la seva gestió integrada des de l'òptica del desenvolupament sostenible.
Detall de la Sala i plafó de l'Auditoria del Medi Natural Litoral de Lloret de Mar
Detall d'un plafó i detall d'un dels mapes de lloret
Els actes complementaris
El primer dels actes programats va ser divendres 16 de gener, que, com a acte inaugural de l'exposició, va posar sobre la taula la problemàtica ambiental de la Costa Brava amb la projecció del documental "Els Límits de la Costa Brava". Aquest documental, centrat al voltant d'una entrevista amb la geògrafa i humanista francesa Ivette Barbaza, servia d'introducció al debat imminent que s'havia d'iniciar a partir del mes de març i que es preveia crucial per al desenvolupament futur de la Costa Brava. L'acte, fet dins d'un sala plena de gom a gom, va tenir la presència del realitzador del documental el Sr. Antoni Martí i del Sr. Ramon Fortià.
Entre d'altres coses, els ponents van remarcar la necessitat de buscar l'equilibri en el desenvolupament del territori. També van denunciar l'existència de la doble moral d'alguns ciutadans segons la qual una mateixa persona en públic pot defensar la protecció del medi ambient fins i tot realitzant manifestacions públiques , però en privat tenir una actuació tendint cap a les activitats especulatives amb el territori.
Els ponents i detall del públic
El segon acte va tenir lloc el dijous 22 de gener. Va consistir en una exposició per part dels membres de la coordinació del Fòrum de l'Agenda XXI de Lloret de Mar dels diversos temes que s'han anat tractant dins de l'Agenda XXI: les propostes, alguns dels estudis fets i sobretot les propostes de futur. En certa manera va voler ser un recorregut, a través dels mitjans audiovisuals, dels temes més rellevants que es podien trobar a l'exposició.
El tercer dels actes programats va consistir en una taula rodona celebrada el dissabte 31 de gener amb els Sr. Fèlix Aguilar (representant de les agències de viatges), el Sr. Lluís Riera (fotògraf i gran coneixedor dels temes paisatgístics de Lloret) i el Sr. Josep Trull (fotògraf, ex-regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Lloret de Mar i molt bon coneixedor de l'evolució urbanística de la població). Dins d'aquesta taula rodona es va pretendre fer una prospectiva pel Lloret dels propers anys, sobretot, pel que fa a un seguit de temes urbanístics, turístics i paisatgístics.
La valoració que es fa de l'exposició i de les activitats organitzades és molt bona i es creu que ha acomplert la funció prevista de dotar de nous elements de treball - territori, mobilitat, infrastructures, consum de recursos - pel procés de l'Agenda XXI de Lloret de Mar.
Detall d'alguns dels membres de la coordinació. Els Srs. Aguilar, Riera i Trull
El perquè de l'Agenda XXI a Lloret, la seva història. Presentació d'estudis realitzats. (22/01/2004)