Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / Seccions / Agenda XXI / Indicadors de sostenibilitat / Procés per indicadors de sostenibilitat a Lloret de Mar

Procés per indicadors de sostenibilitat a Lloret de Mar

Descripció:

Els indicadors són el resultat del treball participatiu fet a través del Fòrum de l'Agenda XXI de Lloret de Mar. El sistema planteja un conjunt d'indicadors, fàcils de comprendre i fàcils de mesurar, que en agafar variables ambientals senzilles però significatives acabin sent representatius per tal de poder detectar la variació d'una població turística madura com Lloret de Mar cap a escenaris de desenvolupament sostenible i de qualitat ambiental.

Passos realitzats fins a la presentació dels indicadors:

  1. Es va crear un grup de treball convocant membres del Fòrum amb l'objectiu de fer els primers debats sobre quins podien ser els indicadors.
  2. Es va redactar un esborrany de document sobre els indicadors
  3. Es va fer arribar als membres del Fòrum l'esmentat esborrany per recollir aportacions.
  4. A continuació es va sotmetre el document a debat en una sessió del Fòrum per recollir noves aportacions i veure si era possible arribar a un consens sobre els seus continguts bàsics.
  5. El pas següent va ser començar a mesurar els resultats per aquells indicadors pels quals va ser possible. Aquests resultats van ser presentats en una sessió del Fòrum
  6. Amb les aportacions del Fòrum es va procedir a donar la forma definitiva al document.
  7. Es van demanar els dictàmens científics corresponents

El document va se presentat a l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Fonts dels indicadors i disseny

Entenem que se'n podrien donar molts d'indicadors però la nostra opció ha estat la d'agafar una sèrie d'indicadors clau que creiem que han de servir per mostrar les tendències del desenvolupament d'una població turística madura com és Lloret de Mar. Així, se'n podrien agafar d'altres, perfectament vàlids des d'un punt de vista científic, però d'una complexitat que en dificultaria tant la seva mesura com la seva comprensió pel conjunt de la ciutadania a través del procés que té el Fòrum com a element primordial. És important que els indicadors es facin propers a la ciutadania com una altra contribució al necessari canvi cultural.

Hi ha dos arguments que serveixen per centrar bàsicament el treball fet:

  • La transversalitat del fet turístic en la mesura del indicadors.
  • La problemàtica específica de la zona litoral.

Per alguns dels indicadors que es proposen encara no es disposa del seu resultat donat que la seva complexitat metodològica fa que encara estigui en fase de disseny.

Dels indicadors que es proposen n'hi ha una part dels que provenen del Pla d'acció local per a la sostenibilitat (PALS) acordat amb la Diputació de Girona, una altra d'un treball de recerca del Centre d'estudis avançats de Blanes - veure bibliografia - i la resta són d'elaboració pròpia.

Cada indicador està presentat en forma de fitxa i agrupat per àmbits concrets i per cadascun en voldrem determinar la següent informació

tabla indicadors

  1. Hem optat per fer unes descripcions que siguin força sintètiques obviant l'exposició de les fórmules utilitzades en determinats casos, sobretot en els que l'indicador no és d'elaboració pròpia, per consultar directament en els documents d'origen.
  2. Fa referència a indicar el grau de complexitat des d'un punt de vista metodològic. Cal dir que hi ha indicadors que tenen una metodologia resultant d'un procés complex de desenvolupament, però que en tornar a repetir la mesura hem considerat la dificultat metodològica com a baixa donat que no representa un obstacle a l'hora de repetir la mesura d'acord amb els terminis establerts.
  3. Indica si l'esforç, sobretot des d'un punt de vista econòmic, és alt, mig o baix. A l'hora d'assignar el criteri s'ha considerat si calia o no desenvolupar nova metodologia, cosa que comportaria un cost afegit. En tot cas són criteris qualitatius no pas quantitatius.

Indicadors generals i indicadors del litoral

A l'hora d'agrupar els indicadors s'ha considerat donar un nom comú que designi el conjunt d'indicadors. Aquest nom ha estat el SISTEMA D'INDICADORS DE LLORET DE MAR (SILL). Aquest sistema ha estat dividit en dues parts: el Sistema d'Indicadors General de Lloret de Mar (SIGILL) i els Indicadors Clau de Sostenibilitat Litoral (ICSL)

Haver dividit el SILL en dues parts respon al següent raonament:

Cal tenir un conjunt d'indicadors que de forma general diagnostiquin què està passant al conjunt del territori en relació als paràmetres que hem escollit i que volen expressar com aquest territori pot tendir o no cap a la sostenibilitat. Però cal tenir també un diagnòstic específic sobre aquella part del territori que més rep els impactes de l'activitat turística i en definitiva de l'acció antropitzadora de l'home. Aquesta part és el litoral 

Per exemple, en un moment donat ens podríem trobar amb què hi haguessin un conjunt de resultats que indiquessin que a nivell general la qualitat ambiental del territori estigués millorant però en canvi es pogués estar obviant que tota una immensa franja no ho està fent pas. És per això que hem decidit d'incloure uns indicadors específics sobre la zona litoral de Lloret. Aquests indicadors són el resultat de la realització de l'Auditoria del Medi Natural Litoral de Lloret de Mar.

Els indicadors triats no són immutables, tan se'n poden afegir com treure'n però és important recordar que han de ser indicadors simples de mesurar i que han de tenir un sentit educatiu molt clar fàcilment entenedor per al conjunt de la ciutadania.

L'esquema que s'exposa més endavant següent pretén expressar que a part de mesurar els indicadors cal interpretar-los i efectuar mesures per a l'hora de la seva nova avaluació veure si s'ha millorat o no. Cada indicador ja té definit quan s'hauria de tornar a mesurar. El fet que hi hagi també un parell d'indicadors que, metodològicament, encara no estiguin dissenyats però s'hagin inclòs respon a la consideració d'aquests indicadors com a factors clau de la sostenibilitat del municipi i no podien ser obviats.

Finalment esmentar que els indicadors també han estat agrupats en diversos sistemes (fluxos, urbà,..) això és un element que ha de permetre debatre aquests indicadors a un nivell més científic però que no perjudica la seva mesura.

A continuació es presenta un esquema del sistema indicadors proposats i les fitxes específiques on s'hi pot trobar la diversa informació disponible per a cada indicador.

SIGILL:Sistema d'Indicadors General de Lloret de Mar

Fluxos

Aigua

  • 1. L'ús de l'aigua
  • 2. Reutilització de l'aigua

Energia

  • 3. Volum i variació del consum d'energia
  • 4. Energies renovables

Residus

  • 5. Producció neta de residus
  • 6. Recollida selectiva de residus Sistema urbà

Contaminació acústica

  • 7. Soroll en zona turística

Mobilitat

  • 8. Dependència de l'automòbil
  • 9. Temps en retencions (entrades/sortides)

Territori

  • 10. Sòls de sostenibilitat garantida
  • 11. Biodiversitat
  • 12. Freqüentació de les platges

Economia

  • 13. Eficiència turística

Gestió ambiental

  • 14. Empresa i medi ambient

Patrimoni cultural

  • 15. Ús i gestió del patrimoni

ICSL: Indicadors Clau de Sostenibilitat Litoral

 

mediterre - Estat medi terrestre
mariestat - Estat medi marí
impacte - Impacte ambiental
eina ambiental - Eina de sensibilització ambiental