Els colors dels documents
Els Colors dels Documents neix amb la voluntat de recuperar la memòria (o les memòries) LGTBIQ+ de Lloret de Mar, una vila pionera en l’oci LGTB específicament destinat al col·lectiu. Un projecte que vol donar visibilitat i difondre una part de la nostra historia, del passat més recent, sovint silenciat. Un estímul a la investigació de les minories afectives, sexuals i de gènere que aposta per construir una història diversa. Una iniciativa que busca recordar, rememorar, dignificar i empoderar el col·lectiu.
Els pilars del projecte
Us presentem els quatre pilars o àmits en que hem centrat el projecte. Cliqueu a la imatge per accedir al contingut.
L'objectiu del projecte
L’objectiu d’Els Colors dels Documents és la recuperació, conservació, descripció, digitalització i difusió de fons documentals relacionats amb les minories afectives, sexuals i de gènere. Amb la voluntat de construir una memòria de les dissidències sexogenèriques.
Un arxiu i un projecte de difusió cultural amb una clara finalitat; fomentar la investigació i la difusió d’una història local diversa a Lloret de Mar.
Els fonaments
La Setmana contra LGBTQfòbia
El dia 17 de maig de 1990 l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reunida a Ginebra descatalogava l’homosexualitat del seu manual de malalties mentals. No va ser fins l’any 2004 que les principals organitzacions en defensa dels drets de la comunitat LGBTQ+ van tenir la iniciativa de commemorar l’efemèride amb la celebració d’un dia internacional. El primer va ser el 17 de maig de 2005, i va estar coordinat a nivell global pel Comitè Internacional per al Dia contra la Homofòbia, Lesbofòbia, Bifòbia i Transfòbia (en anglès IDAHo o IDAHoT), fundat a París per l’acadèmic Louis-Georges Tin. Actualment uns 130 Estats, territoris i institucions internacionals reconeixen oficialment la data i la celebren cada any sota els auspicis d’IDAHoT. L’any 2022 es va fer amb el lema Our Bodies, Our Lives, Our Rights (els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets). La celebració, limitada en els inicis a un dia, s’ha estès ara durant tota una setmana.
La Setmana contra la LGBTIQfòbia constitueix un esdeveniment important en la visibilització de la lluita pels drets del col·lectiu LGBTQ+. Tot i que també se celebra l’Orgull LGBTQ+ (Pride en anglès) per recordar les protestes de Stonewall a Nova York el 28 de juny de 1969, la Setmana ha adquirit amb el pas dels anys un component social i polític més acusat que no pas el Pride, que se centra, sobretot, en els aspectes festius i lúdics d’aquesta lluita. La Setmana es una bona oportunitat per posar de manifest els avenços aconseguits i el llarg camí que queda encara en la consecució d’una acceptació real i plena de les persones LGBTQ+ en el marc social.
Per aconseguir-ho, és fonamental que funcioni la capil·laritat social que emana de les grans aglomeracions urbanes i arribi a per tot arreu, especialment a entorns menys favorables, com són les ciutat mitjanes i petites, i el món rural. En poblacions de menys habitants sovint costa més sortir de l’armari i viure lliurement l’orientació sexual o la identitat de gènere que no pas a les ciutats més grans.La Setmana vol impulsar la cultura de la diversitat aplicada a la realitat del territori, tot considerant les peculiaritats socials de la vila en el foment del respecte a la pluralitat afectiva, sexual i de gènere.
La Pride
Des de les revoltes de Stonewall a Nova York a partir del 28 de juny de l’any 1969 els actes de l’Orgull o Pride s’han convertit en un dels esdeveniments anuals definidors del moviment de lluita pels drets de la comunitat LGBTQ+. Tot i que va començar com una manifestació estrictament limitada al context nacional dels Estats Units, cinquanta anys més tard s’ha convertit en una cita global estesa a tot el món, on té cabuda la reivindicació comunitària i la festa, i on la comunitat LGBTQ+ vol compartir amb tota la societat els principis de diversitat i respecte que la caracteritzen.
El Pride Costa Brava Lloret de Mar Girona voldria ser el punt de trobada de les entitats i persones LGBTQ+ de les comarques de Girona per celebrar l’efemèride a prop del territori, precisament on més falta fa estendre els valors de la diversitat i la convivència, que potser estan més assumits a les grans ciutats. També és un bon motiu per recuperar la història desconeguda de la vida queer a Girona i comarques, especialment activa i pionera a Lloret i la Costa Brava des dels anys 70 del segle XX gràcies al turisme i a l’arribada de persones LGBTQ+ d’altres països.
Les Tardes Rainbow
Les Tardes Rainbow son un espai de trobada per a tota la comunitat LGBTQ+, un lloc de referència on poden parlar dels diferents problemes, qüestions i dubtes. També és un espai per compartir inquietuds, per conèixer altres persones del col·lectiu en un ambient distès i segur, per debatre temes d’actualitat o per fer memòria del nostre passat queer. Està organitzat per l’associació Plurals Lloret de Mar sota els auspicis de la Regidoria d’Igualtat i amb l’assistència del Punt SAI del Servei d’Atenció Integral LGTBI de la Generalitat de Catalunya.