Les nostres experiències
El Servei d’Arxiu Municipal ha realitzat una selecció d’articles i estudis que tracten, estudien i visibilitzen el fenomen migratori i les persones protagonistes d’aquests. Un recorregut que ens permet donar veu a diferents autors que amb els seus articles han recuperat històries que abracen un període cronològic que va del segle XIX, amb les primeres migracions a Amèrica, fins al segle XXI:
- Els que no tornen. Les arrels de la família Bou Galí de Corozal, Puerto Rico, a Lloret de Mar. Sesmond núm. 15 DEREDITA, Laurie M.
- Entre Lloret i el Río de la Plata. Les vides i les lluites creuades dels Ros i els Rosell. Sesmond núm. 17. YANES TORRADO, Sergi.
- Un indici de la presència lloretenca en l’emigració a Cuba, Sesmond núm. 17 RODRIGUEZ ORTEGA, Idania Esther
- El Floridita. Un trosset de Lloret a l' Havana. Sesmond núm. 17. BARBA i SERRA, David i SALA i EGEA, Montserrat.
- El Floridita (2). De Constantí a Constante. Sesmond núm. 18. BARBA i SERRA, David i SALA i EGEA, Montserrat.
- El rom Matusalem. Primers apunts d' una crònica d' hipogeus i alambins a Lloret de Mar. Sesmond núm. 19. BARBA i SERRA, David i SALA i EGEA, Montserrat.
- Una carta nàutica molt navegada. Sesmond núm. 20. DOMÈNECH i MONER, Joan.
- L’exemple de Josep Ball·llatinas i Mont. Anàlisi de l’estada d’un lloretenc a l’illa de Cuba a través de la correspondència familiar: 1908-1914. Actes del II fòrum de municipis indians. Fundació catalana: Begur – Cuba. Begur. 2007.DABAN i MASSANA, Joaquim.
- Història dels Nostres Barris: El Molí, El Mas Vilà i Can Ribalaigua. Conferència, 1999. DABAN i MASSANA, Joaquim .
- Història dels Nostres Barris: Can Carbó, Mas Baell i Can Ballell. Conferència, 1999. DABAN i MASSANA, Joaquim
De Lloret de les Amèriques
L’any 2016, amb motiu de la inauguració de la Casa - Museu Font, residencia de l'americano Nicolau Font i Maig, aquest SAMLM i la Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret de Mar, van realitzar aquest muntatge audiovisual. A través d’aquesta projecció es pretén, d’una banda, deixar constància del fenomen de la migració lloretenca a les terres americanes, especialment a Cuba i Puerto Rico; i de l’altra, es posa en valor la figura d’aquells personatges que van contribuir a millorar i canviar la fesomia de Lloret amb la construcció de noves edificacions i amb la participació en diferents obres benefiques i assistencials.