Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

La família Reixach i Llinàs

Relats de guerra i exili per Xavier Orri

Micro_018_Muntatge

En Climent Reixach fou un polític local vinculat al corrent progressista, republicà i lliurepensador. Va militar al Partit Radical i, juntament amb altres lloretencs, va impulsar l’Escola Horaciana i l’Escola Instructiva. Un model d’escola laica, mixta i racional fundat per Pau Vila i inspirat en l’Escola Moderna de Ferrer i Guardia.

En Climent es va casar amb Dolors Llinàs i fruit d’aquest matrimoni van néixer cinc fills: Maria, Miquel, Rizal, Constància i Alba. En Miquel fou regidor a l'Ajuntament de Lloret per Esquerra Republicana de Catalunya i amb l'entrada de l’exercit franquista va ser empresonat a la presó provincial de Girona i condemnat a tres anys de treballs forçosos.

En Rizal, per la seva banda, es va afiliar a les milícies republicanes i juntament amb en Joan Baltrons i en Josep Cubias (militants del PSUC), s’allistaren per anar al front a defensar el govern de la República. Malauradament, les tropes franquistes empresonaren a en Rizal a la presó provincial de Girona i el condemnaren a treballar forçadament al Valle de los Caidos; mentre que els seus companys, Joan Baltrons i Josep Cubias, pogueren exiliar-se a França.

Finalment, l’Alba Reixach i Llinàs, que no militava a cap partit polític, va ser acusada de preparar roba i queviures per a les milícies republicanes que anaven al front. El règim franquista va voler-la denigrar públicament, juntament amb altres tres joves de la població, i les quatre noies van ser rapades a la Plaça de l’Església i obligades a prendre oli de ricí, un fort laxant que en contacte amb el budell produeix fortes rampes i descomposició, i que pot dur a una profunda deshidratació. A partir d’aquest tipus de càstig el règim franquista pretenia, d’una banda, avergonyir a les víctimes; i de l’altra, netejar i purificar aquestes dones.