El Ball de Plaça: un pont entre generacions de lloretencs i lloretenques
El Ball de Plaça (o dit també de Ses Almorratxes) es balla cada any el primer (24 de juliol) i el tercer dia (26 de juliol) de la Festa Major de Santa Cristina a la plaça de la Vila.
Aquesta dansa és tradicional a la vila de Lloret ja que es balla des de temps immemorials. Segurament, ve d'un antic Ball del Ciri de la presa de possessió dels nous Obrers (administradors). Es ballava davant la casa del paborde o representant a Lloret del capítol de Canonges de la catedral de Girona que, fins a començament del segle XIX, fou el senyor feudal de la vila.
Seguint aquesta tradició es continuà la dansa en el mateix indret fins a l'any 1970, quan es passà a ballar davant de la Casa de la Vila, seu de les autoritats actuals. De fet, el consistori se situa a primer rengle, a baix a la plaça, i rep l'homenatge dels balladors.
Tot i que la música -abans més extensa- sembla un exponent del segle passat o del XVIII com a màxim, la dansa té arrels molt més antigues, amb indubtable ascendència àrab, com es pot comprovar per l'ús d'un gerret de vidre amb quatre gallets, anomenat almorratxa, que els balladors porten ple d'aigua perfumada i ofereixen, després, a la respectiva balladora.
A continuació us mostrem una de les fotografies que es varen fer servir com a elements de recuperació de la memòria històrica. L'acompanya la seva fitxa tècnica.
Fitxa tècnica
|