Ves al contingut. | Salta a la navegació

Servei d'Arxiu i Gestió Documental

Sou a: Inici / Seccions / Servei d'Arxiu i Gestió Documental / Notícies del SAMLM

Notícies del SAMLM

Recull de les notícies publicades en el SAMLM

Lloret de Mar vist per Ernest Xifra (1920-1940)

Exposició de la cessió del fons fotogràfic de Joan Andrés i l'Alícia Rodríguez.


Cessió del fons fotogràfic del senyor Joan Andrés i la senyora Alícia Rodríguez, organitzada pel Servei d'Arxius Municipal de l'Ajuntament de Lloret de Mar. Recull d'imatges de l'exposició i de l'acte de cessió del fons d'imatges Xifra-Beneito.


El proper dia 8 d'octubre.


Reportatge fotogràfic de la innauguració


XIII Congrés d'Arxivística de Catalunya

5, 6 i 7 de maig de 2011


Palau de Congressos Olympic. A l'Hotel Evenia Olympic Palace
"Les jornades dels arxivers catalans"


Cartell del congrés


Dia Internacional dels Arxius 2011

9 de juny de 2011


Visita teatralitzada: "Tot descubrint Marina! ".
A les dependències de l'arxiu municipal (c. Josep Lluhí, 24)
 
A través d'aquesta divertida visita s'aprofitarà per explicar les funcions dels arxius, els diferents suports documentals que es conserven, les tècniques de descripció i catalogació que s'utilitzen, els sistemes de localització de la documentació, les eines informàtiques que ens donen suport, i també es mostrarà les dependències i el mobiliari especial que es requereix per conservar de forma adequada la documentació.
Sessions: 
Dijous, 9 de juny, a 2/4 de 9 del vespre
Divendres, 10 de juny, a 2/4 de 9 del vespre

Per més informació: 972 368 457 o bé podeu enviar un correu electrònic a arxiu@lloret.cat

Us hi esperem! 

Reportatge de Nova Ràdio Lloret sobre les visites al SAMLM



Reportatge sobre les visites teatralitzades al SAMLM de Lloret de Mar: " Tot descobrint Marina!".

Reportatge: Maria Joancomartí - Nova Ràdio Lloret

Escoltar el reportatge

L'Ajuntament de Lloret de Mar recupera un llibre de comptes municipal del segle XVI

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha pogut recuperar un llibre de comptes del comú o universitat de Lloret en què es recullen les anotacions anuals d'ingressos i despeses des de l'any 1572 fins el 1788.


Es tracta d'un llibre de gran format, amb unes mides aproximades de 40 x 26 cm, que conté 143 pàgines i que conserva la contracoberta de pergamí. L'estat de conservació és acceptable, però abans de posar-lo a disposició dels investigadors és necessari restaurar les parts més malmeses del document (relligar els plecs, consolidar algunes pàgines, enquadernar-lo correctament...) i iniciar el procés de digitalització per tal de facilitar el seu accés a través d'internet. Actualment el llibre es conserva adequadament als dipòsits del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar i quan hagi estat convenientment restaurat i digitalitzat es preveu fer un acte de presentació pública.
Aquest llibre s'oferia a subhasta i, per tal de poder-lo recuperar, ha estat necessari sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que s'exercís l'ús del dret a tempteig.


Enllaços a la premsa escrita

Fotografies dels diferents actes relacionats amb el SAMLM

Divendres 11 de març de 2011


Accediu a les fotografies dels diferents actes relacionats amb el SAMLM


Accés a Picasa del SAMLM

VII edició de l'Espai Despuig

Els centres d'estudis formen part de la trama d'associacionisme cultural que és constitutiva de la vida social del nostre país en l'etapa contemporània de les institucions públiques. Són entitats que fan recerca al territori i sobre el territori, de manera transdisciplinària generant coneixement que volen projectar a la societat perquè aquesta es conegui més i millor a si mateixa i alhora es pugui projectar amb més garanties tant en els àmbits de recerca, creació i anàlisi de coneixement (universitats, centres de recerca...) com en els de la dinamització sociocultural, turística, econòmica, etc


Els mitjans per projectar el coneixement a la societat són diversos i en aquest aspecte compartim espai i finalitats amb els equipaments culturals radicats en el territori (arxius, museus, espais patrimonials musealitzats, rutes i itineraris culturals, biblioteques públiques...).

En aquest sentit, volem explorar ara dues línies: 
  • D'una banda, com fer possible una necessària cooperació entre els centres d'estudis i els equips humans dels equipaments culturals en l'organització d'activitats de tot tipus.
  • De l'altra, com superar amb èxit el repte d'arribar a grups socials que tradicionalment no s'han interessat per la cultura, pel passat, per la comprensió dels fets culturals o artístics, per l'entorn, etc.
Convé explorar si el concepte de "mediació" -metafòric, polivalent i tan usat en altres contextos- pot donar compte de la tasca que estem abocats a realitzar en el terreny pràctic per fer que les nostres recerques arribin a un públic més ampli possible, per tal d'interessar públics diversos en el coneixement que generem. Probablement pensar la nostra feina en termes de "mediació" ens ajuda a dedicar els millors esforços a "traduir" per a públics diversos el resultat de les nostres recerques, la manera de presentar les col·leccions documentals o patrimonials que tenim...
En això els gestors d'equipaments i els dirigents d'entitats tenim molt probablement preocupacions comunes i segur que podem cooperar per fer més eficaços els nostres projectes i gestionar de manera més eficient els recursos, escassos, de què disposem. Som "mediadors" entre el coneixement que generem, els fons o espais que custodiem i estudiem, els valors d'interès i respecte per la cultura que contribuïm a difondre... i una societat altament plural en procedències, en nivells formatius, en vinculació emocional al lloc, en capacitat de gaudi intel·lectual o en aprofitament dels recursos culturals posats al seu abast. 
La nostra tasca de "mediació" és un actiu essencial al servei de la cohesió social i del compromís cívic. Posem en contacte persones entre elles i amb els objectes, temes i valors del món de la cultura. Vet ací una tasca que ens implica i en la qual és necessari establir ponts de cooperació. 
Si l'objectiu de l'Espai Despuig és il·luminar de manera crítica "diferents perspectives de l'actualitat dels territoris de parla catalana", pensem que aquesta temàtica en forma part clarament.
Participen: 
  • Sra. Ma Àngels Suquet, directora de l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guixols
  • Sr. Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, Gabella, Arbúcies
  • Sr. Josep Vives, cap del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
  • Sr. Pere Gifre, president de l'Institut d'Estudis Empordanesos.
Moderadora: Sra. Amaranta Gibert, Nova Ràdio Lloret 
Cal fer inscripció prèvia a la visita i al dinar. Termini: 2 de novembre.
Inscripcions: 977 40 17 57 ó a merce@irmu.org 
El dinar tindrà lloc a Can Guidet i el preu és de 15 €. 

L'església parroquial de Sant Romà de Lloret de Mar: 1509-2009

Presentació del llibre d'Agustí M. Vilà i Galí.


El divendres 25 de novembre a les vuit del vespre es durà a terme l'acte de presentació del llibre: L'església parroquial de Sant Romà de Lloret de Mar: 1509-2009, la nova obra de l'historiador lloretenc Agustí M. Vilà i Galí. L'acte es farà a la sala polivalent de la Biblioteca. La presentació anirà a càrrec de Joaquim Daban i Massana, historiador i cap del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM). El llibre, editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, és el número 13 de la col·lecció Es Frares.


Accedeix a la col·lecció Es Frares

Nadala SAMLM 2011

Nadal és temps de bons auguris, de bons propòsits i, sobretot, d'alegria. El personal i col·laboradors del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar volem que les vostres il·lusions es facin realitat. Bon Nadal i pròsper 2011.



Aquesta és la Nadala del SAMLM per al 2011. Per elaborar-la hem utilitzat els anuncis que s'havien publicat a la premsa lloretenca del 1885 - 1985, en motiu de les festes de nadal. Les publicacions que s'han fet servir formen part de l'hemeroteca local.


Per accedir-hi aneu a Els Fons / L'hemeroteca local.

Presentació butlletí Sesmond número 12



Ens plau convidar-vos a la presentació del núm. 12 del butlletí del Servei d'Arxiu Muncipal: SESMOND, que es realitzarà el proper dijous, dia 21 de març, a les 8 del vespre a la sala d'actes de l'Ajuntament.

En aquest acte comptarem amb les explicacions de Joan Domènech, Jordi Soliguer i Agustí Mª Vilà - autors d'alguns dels articles que apareixen publicats en aquest darrer número - i també amb la participació de Marc Roca - Cusachs - cedent d'un dels documents que s'analitza en aquest butlletí.

Parròquia i societat rural al Bisbat de Girona, segles XIII-XIV

Presentació del llibre de l'Elvis Mallorquí.


La parròquia, poc valorada per la historiografia medieval, fou la institució fonamental per a l'ordenació de la societat rural del bisbat de Girona entre els segles X i XIV. Constituïa un territori ben delimitat, els habitants del qual rebien els sagraments eclesiàstics dels clergues que regien l'església i, a través de l'obreria i dels obrers, participaven en la gestió del temple i de la seva economia. La parròquia va incidir directament en l'ordenació del poblament rural a través tant... [+] dels nuclis eclesials o "celleres" com dels masos dispersos pel terme d'una parròquia. A més, la parròquia era una important font de rendes: a través de la documentació generada pel bisbe de Girona, el delme era una renda en mans, sobretot, de senyors feudals, cavallers i importants institucions eclesiàstiques; els clergues parroquials només rebien les primícies i altres drets de menor valor. 
Finalment, la parròquia contribuí enormement a la configuració de les comunitats rurals de bona part del bisbat de Girona. (http://www.tdx.cat/handle/10803/7846). 

Es realitzaran també una sèrie d'activitats paral·leles: 

10 h: Visita guiada al castell de Sant Joan de Lloret a càrrec d'Elvis Mallorquí i Joan Llinàs (lloc de trobada: aparcament de la platja de Fenals). 

11:30 h: Presentació de les següents publicacions a la sala polivalent de la biblioteca municipal de Lloret de Mar (pl. Pere Torrent):

Els Quaderns de la Selva, nº 23, Ponències i comunicacions de la Jornada d'Onomàstica celebrada a Lloret de Mar l'any 2010. 
Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segles XIII - XIV
, tesi doctoral d'Elvis Mallorquí, publicada dins la col·lecció Estudis de la Fundació Noguera, i que presentarà el Dr. Lluis To Figueras, professor de la Universitat de Girona. Organitza: Ajuntament de Lloret de Mar, Fundació Noguera, Universitat de Girona i el Centre d'Estudis Selvatans

Organitza: Ajuntament de Lloret de Mar, Fundació Noguera, Universitat de Girona i el Centre d'Estudis Selvatans


Targetó de l'acte

Presentació butlletí Sesmond número 11



El proper dimecres, dia 28 de març, a les 8 del vespre a la sala d'actes de l'Ajuntament es presentarà el nou número del butlletí Sesmond. Enguany serà l'onzena edició d'aquest butlletí. A través de l'edició d'aquest butlletí es pretén, d'una banda, informar sobre les tasques i activitats que es fan des del Servei d'Arxiu Municipal per tal de conservar, protegir i difondre el nostre patrimoni documental; i de l'altra, donar a conèixer els treballs de recerca i d'investigació que s'hagin realitzat a partir de la consulta de diferents fons documentals vinculats a la nostra població. 
En el mateix acte, es realitzarà la presentació de la restauració i digitalització de dos llibres:

  • Llibre de comptes de la Universitat de la Vila de Lloret (1572 - 1788) en aquest llibre es recullen les anotacions anuals d'ingressos i despeses des de l'any 1572 fins el 1788. Es tracta d'un llibre de gran format, amb unes mides aproximades de 40 x 26 cm, que conté 143 pàgines i que conserva la contracoberta de pergamí.
  • Llibres d'actes de l'Ajuntament (1830 - 1963). Recull la transcripció, realitzada pel secretari de l'ajuntament, de les actes aprovades pel Ple de la corporació local, dels anys 1830 fins el 1963. 

Us informem també que es realitzarà la presentació de la renovació i actualització de la pàgina web del servei d'arxiu municipal (SAMLM).


Accediu a la col·lecció dels butlletins Sesmond

La processó marítima de sa relíquia de Lloret a Santa Cristina

Acte de cessió i projecció de la pel·lícula de l'any 1933.



Dia: Dijous, 15 de novembre

Lloc: Sala Polivalent de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar

Hora: A les 8 del vespre

Acte de cessió i projecció de la pel·lícula: "La processó marítima de sa relíquia de Lloret a Santa Cristina", de l'any 1933. Del fons documental, fílmic i fotogràfic: Agustí Fabra i Bofill. Presentació a càrrec de Manuel Fabra i Ricart.

Homes i dones de la Selva - Diccionari biogràfic

Presentació del llibre i de l'exposició.


Dia: Dimecres, 5 de desembre

Lloc: Sala Polivalent de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar

Hora: A les 8 del vespre

Presentació del llibre i de l'exposició: "Homes i dones de la Selva - Diccionari biogràfic", editat pel Consell Comarcal de la Selva i coordinat des del Centre d'Estudis Selvatans.

El Racó de l'Arxiu: Allotjament de tropes a Lloret (1719-1721)



Amb motiu de la passada Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, que com tothom sap commemora la caiguda de Barcelona l'any 1714, que significà la fi de la Guerra de Successió, volem mostrar un document que fou generat per la nostra corporació municipal l'any 1723, i que és una conseqüència d'aquell conflicte bèl·lic.

Accediu al Racó de l'Arxiu, clicant aquí.

Concurs On és? Fixa-t'hi!



Sabeu en quin indret de Lloret de Mar podem veure el que es mostra en aquesta imatge? Si teniu la solució a aquest enigma ens podeu fer arribar la vostra resposta per escrit, i ho podeu fer de dues maneres:

  1. Per correu electrònic a l'adreça: concurs@lloret.cat
  2. Presencialment a l'edifici del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Les respostes enviades al facebook no seran vàlides.

Teniu temps fins al proper 31 de desembre per presentar les vostres respostes a l'enigma. 
La solució i els guanyadors i guanyadores del concurs sortiran publicats en el proper Butlletí.

Jubilació de la Maribel



El 30 d'abril d'enguany la nostra companya Maribel Rodriguez s'ha jubilat. Han estat 48 anys treballant a l'Ajuntament, dels quals 21 anys en aquest arxiu.Gaudeix de la jubilació que t'has merescut. Tots els teus companys et trobarem a faltar. 
https://picasaweb.google.com/117266567934777167195/JubilacioMRodriguez# 

Dia Internacional dels Arxius 2013

Us proposem una activitat el proper dissabte 8 de juny. En motiu de la celebració del dia internacional dels arxius, es realitzarà una jornada de portes ofertes a les dependències del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar.



Horari: Les visites guiades seran des de les 10 del matí fins a ala 1 del migdia. 
Que podreu veure: Podreu conèixer les instal·lacions de l'arxiu Us ensenyarem el mobiliari especial Us explicarem les tècniques de descripció Us mostrarem els darrers ingressos Podreu visionar pel·lícules i imatges antigues de Lloret etc. 
A qui va adreçat: A tots els públics 
Per a més informació: Servei d'Arxiu Municipal C. Josep Lluhí, 24 Telèfon 972 368 457 
Us hi esperem! 

Les Cases Senyorials Lloretenques al tombant dels segles XIX i XX

Accediu a l'exposició que mostra un conjunt d'edificis que destaquen per la seva arquitectura colonial en el web del SAMLM.


Al voltant de la marina mercant lloretenca s'organitzà tot un comerç d'exportació i d'importació que enriquí bona part de la població. Aquesta població demostrà el seu nou estatus econòmic amb una sèrie d'accions per a demostrar als seus conciutadans que s'havien enriquit a les amèriques. Es feren cases noves, un panteó familiar al cementiri, obres de caritat i un llarg etcètera. Us presentem una mostra d'aquestes cases senyorials construïdes del segle XIX al XX.


Accedeix a l'exposició. Les cases senyorials lloretenques al tombant dels segles XIX i Xx. Una mostra d'arquitectura colonial.

11.000 imatges al cercador web del Servei d'Arxiu Municipal

Actualització de la base de dades d'imatges del cercador del web del SAMLM.


Aquesta darrera setmana, i en el procés de millora i renovació constant de la pàgina web del SAMLM - Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar -, s'ha posat a disposició dels usuaris més de 5.000 noves fotografies que, juntament amb les 6.000 que ja es podien consultar anteriorment, fan un total de més d'11.000 imatges que pertanyen a diversos fons i col·leccions custodiades en aquest arxiu. Així, i a través d'un cercador ideat pel departament que gestiona la pàgina web de l'Ajuntament, s'ofereix la possibilitat de localitzar personatges, llocs, edificis, poblacions... El programari permet a l'usuari la visualització i la descàrrega de les fotografies que l'interessin. En aquest buscador es poden plantejar cerques simples (amb un sol paràmetre) i cerques avançades (amb diversos paràmetres: per fons, per autors, per dates... que permeten acotar els resultats obtinguts).

A banda d'aquesta ampliació i renovació en el cercador d'imatges, també s'ha reforçat la informació i descripció dels fons i subfons que hi ha en el web. Així, s'ha actualitzat el contingut informatiu de les fitxes descriptives (elaborades a partir de la Normativa de Descripció Arxivística de Catalunya), i s'ha fusionat la informació continguda de cada fons en un sol document per tal de simplificar-ne l'accés, la lectura i la comprensió.Una altra de les millores realitzades és la incorporació d'un projecte pioner, Memòries d'ahir, que pretén la recuperació i difusió de la memòria històrica a través de diferents documents audiovisuals, que són comentats per algunes de les persones que van viure els fets, els actes o els costums de forma directa.

Finalment, també s'han introduït la secció de llegendes i tradicions, que recull els principals fets històrics de la població (il·lustrats amb la documentació corresponent) i els diferencia dels fets mitològics i explicacions llegendàries; i la secció sobre toponímia i onomàstica, on s'incorporen plànols i estudis que permeten observar quina ha estat l'evolució dels noms vinculats al nostre municipi.

Sens dubte, tot plegat està incidint en el nombre de consultes que es realitzen a la pàgina web del SAMLM que en poc temps han superat les 58.000 visites, i que assoleix una mitjana de més de 2000 visites mensuals.

Nadala SAMLM 2013

Nadal és temps de bons auguris, de bons propòsits i, sobretot, d'alegria. El personal i col·laboradors del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar volem que les vostres il·lusions es facin realitat. Bon Nadal i pròsper 2014.



Enguany per elaborar la Nadala del SAMLM hem utilitzat talls de pel·lícula filmada l'any 1965 per en Paco Costa. El fons audiovisual 617 Francesc Costa López (a) Paco Costa, fou cedit l'any 2010. Entre les innombrables escenes de paisatges, familiars, i festes populars hem localitzat unes nostàlgiques i entranyables imatges, de l'any 1965, de la celebració d'un Nadal en família. És un testimoni d'un moment històric i, en certa manera, de les tradicions populars d'aquella època.

Els vídeos sobre la Memòria Oral superen les 6.000 visualitzacions en dos mesos



Les diferents xarxes oficials de l’Arxiu de Lloret (SAMLM): plana web, Facebook i Youtube han registrat més de 6.000 visualitzacions dels vídeos sobre la memòria oral en poc més de dos mesos. Amb el nom de Mirades d’ahir, el passat mes de juny es van presentar en públic els primers vuit vídeos d’aquest projecte que pretén recollir la memòria oral de Lloret. Des de llavors fins ara, s’han comptabilitzat 6.272 visualitzacions.
Dels vuit vídeos que hi ha penjats a la xarxa, el que ha rebut més visites, i amb diferència respecte els altres, és el que fa referència a la construcció del Castell d’en Plaja, una icona que va estretament lligada a la imatge de la façana marítima de Lloret. Aquest vídeo ha rebut un total 1.616 visualitzacions. El segueix el del Bar Alimany, que va ser durant molt de temps un espai de trobada i vida social per a molts lloretencs, i que ha rebut 1.040 visualitzacions. En tercer i quart lloc hi ha el vídeo que recull el sistema pedagògic que es va impulsar des de les escoles parroquials a partir de l’any 1920, amb 542 visualitzacions i el vídeo que narra els records i les vivències del Ball de Plaça vinculat amb la Festa Major de Santa Cristina. En aquest cas, aquest vídeo ha registrat 429 visualitzacions.
S'ha dit que la memòria és com un vidre entelat i que les fonts orals no són del tot rigoroses, però sí que expliquen sentiments i sensacions, i sumades a altres fonts documentals donen una imatge més precisa de la vida quotidiana. Mirades d’ahir és un projecte de l’Arxiu lloretenc que pretén recollir, conservar i divulgar el patrimoni històric i cultural de Lloret que es troba en les experiències viscudes i en els records de les persones. Els vídeos, inclosos en aquest projecte es van començar a gestionar a través del Grup d’Amics de l’Arxiu. A partir de la visualització d’una fotografia, es va gravar el comentari que en feien diversos membres del Grup d’Amics de l’Arxiu i es van editar en format vídeo, amb l’objectiu de contextualitzar els fets ocorreguts. El valor innovador dels vídeos que configuren aquest projecte radica en la utilització del fons d’imatges de l’Arxiu per donar-los una plataforma de difusió i accés ampli. És a dir, Mirades d’ahir uneix dues plataformes diametralment oposades: allò que no té cos, que no se sustenta en la matèria: la memòria col·lectiva, la narració oral i Internet. El resultat és un conjunt de vídeos, que es troben penjats a les xarxes socials de l’Arxiu, que permeten, a partir d’un contingut rigorós, difondre part de la història de Lloret des d’una perspectiva didàctica i comunicativa amb l’objectiu d’arribar a tots els públics.
En els darrers anys, l’Arxiu de Lloret ha anat incorporant una mirada 2.0 en els seus projectes. La regidora responsable de l’Arxiu, Ester Olivé, ha destacat que el fons d’imatges que al llarg dels anys s’ha anat incorporant té un gran potencial de difusió i comunicació, que, a través de les xarxes socials, ha sabut trobar un bon canal per arribar al màxim de públic possible. Olivé opina que, en aquest cas el canal Youtube es converteix en un mitjà idoni per a la difusió d’aquest fons i permet crear ponts entre l’Arxiu i la ciutadania. Es pot accedir a la visualització dels vídeos a través de la pàgina web de l’Arxiu de Lloret o bé directament al Youtube a través dels següents enllaços: - El castell d’en Plaja: la construcció d’una icona lloretenca http://youtu.be/N2WlFNynVb4 - El Bar Alimany: un punt de trobada que resta en la memòria http://youtu.be/f0QsrKbljqw - El Ball de Plaça: un pont entre generacions de lloretencs i lloretenques http://youtu.be/U7a5HE0G_W4 - Les escoles parroquials: un model educatiu diferent http://youtu.be/b_0NUxcy9Hw - La reforma modernista de l’església parroquial: canvis en temps convulsos http://youtu.be/62lGEiRd4Mc - Un avió belga al Papalús: o de com un correu belga va fer nit a l’Hospital deLloret http://youtu.be/KMN_tSHTELU - Un torpede a la platja de Lloret: un combat naval a les costes deLloret http://youtu.be/kwM9pOxvV1Y - Un bombarder alemany abatut a Lloret: el dia que Lloret va entrar a la Segona Guerra Mundial http://youtu.be/1mttGhOpii8


Diari de Girona

http://www.diaridegirona.cat/selva/2014/08/31/videos-memoria-oral-lloret-reben/685529.html

Miramar TV

http://miramartv.xiptv.cat/noticies/capitol/6-mil-visites-a-la-memoria-oral

Nova Ràdio Lloret

http://www.novaradiolloret.org/mes-de-6-000-visualitzacions-dels-videos-del-projecte-mirades-dahir/


Dia Internacional dels Arxius 2014

programa en commemoració del Dia Internacional dels Arxius


El proper dilluns, 9 de juny, es commemora el Dia Internacional dels Arxius; i és per això que el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha programat, per aquest diada, les següents activitats:

De les 10 del matí a la 1 del migdia.

Jornada de portes obertes. En la vostra visita podreu veure el mobiliari especial que s'utilitza per a conservar adequadament els documents, se us explicarà les tècniques que es fan servir per a descriure i catalogar mapes, expedients, fotografies... se us mostrarà els darrers ingressos, i podreu visionar diverses pel·lícules i imatges antigues de Lloret de Mar.

A les 6 de la tarda.

Presentació pública del projecte "Mirades d'ahir", que engloba diversos muntatges audiovisuals on es combinen les imatges antigues de la nostra població amb els records i la memòria oral dels lloretencs:

  • El castell d'en Plaja: la construcció d'una icona lloretenca.
  • El Bar Alimany: un punt de trobada que resta a la memòria.
  • El ball de plaça: un pont entre generacions de lloretencs i lloretenques.
  • Les escoles parroquials: un model educatiu diferent.
  • La reforma modernista de l'església parroquial: canvis en temps convulsos.
  • Un avió belga al Papalús: o de com un correu belga va fer nit a l'Hospital de Lloret.
  • Un torpede a la platja de Lloret: un combat naval a les costes de Lloret.
  • Un avió alemany abatut a Lloret: el dia que Lloret va entrar a la Segona Guerra Mundial.

Aquest projecte ha estat impulsat pel Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar - SAMLM - i compta amb la col·laboració del Grup d'Amics de l'Arxiu, del servei de comunicació cultural d'aquest Ajuntament, i amb el suport de Nova Ràdio Lloret.

Després de la presentació, s'aniran passant els diferents audiovisuals pels diferents espais de l'edifici.

A tots els que vingueu a visitar-nos us farem un entrega d'un petit obsequi. Us hi esperem!!!

Pagesos i homes de mar de Lloret

Presentació del llibre d'Elvis Mallorquí.


El dimarts 22 de juliol a les vuit del vespre es durà a terme l'acte de presentació del llibre Pagesos i homes de mar de Lloret (estudi i edició del capbreu de la Pabordia del Novembre de 1317 - 1320) de l'historiador Elvis Mallorquí. El llibre, editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, és el número 14 de la col·lecció Es Frares. La presentació anirà a càrrec de l'historiador Joan Domènech i Moner, i es farà a la sala d'actes de l'Ajuntament.

La pabordia de Novembre, donada la seva importància, fou anomenada habitualment "Pabordia de Lloret", perquè aquesta vila en fou el nucli fundacional, que en el curs del temps s'anà ampliant fins a comprendre la major part de la comarca de la Selva, del Maresme i del Vallès Oriental.

Des de l'any 1317 és conserva a l'arxiu capitular el primer d'una sèrie de capbreus, l'estudi dels quals és d'un interès importantíssim per a la història dels lloretencs. En aquest mateix fons, s'inclou documentació i capbreus que fan referència als termes de Sant Dalmai, Estanyol, Brunyola, Aiguaviva, Franciac... que també formaven part de la pabordia del mes de Novembre.

Un capbreu és un document on es registrava, en forma abreujada, el reconeixement per part dels vassalls de les rendes degudes al senyor. Els capbreus són una bona font pel coneixement de les rendes senyorials i de l'organització de les comunitats agràries sota règim senyorial, entre altres aspectes de la societat agrària.

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2014

"La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel·lícules i gravacions locals" - En record a Paco Costa - que tindrà lloc el proper dilluns, dia 27 d'octubre, a les 7 de la tarda, a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret.


Més d'un centenar de persones van omplir la sala polivalent de la Casa de la Cultura per veure la projecció de l'audiovisual La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel·lícules i gravacions locals.
L’activitat organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal ahir, dilluns 27 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual va tenir una molt bona acollida entre el públic. Més d’un centenar de persones van omplir la sala polivalent de la Casa de la Cultura per a la visualització de l’audiovisual La recuperació de la memòria històrica lloretenca a través de pel•lícules i gravacions locals. Una projecció d’una durada aproximada de 40 minuts integrada per diverses seqüències provinents de cinc fons audiovisuals diferents: Paco Costa, Assumpció Comas, Josep M. Samos, Joaquim Arpí i Isidor Llorca. Segons la regidora de l’Arxiu, Ester Olivé, amb aquesta activitat l’Arxiu lloretenc pretenia donar a conèixer, divulgar i recuperar la memòria històrica de Lloret de Mar i, d’altra banda, sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de preservar adequadament les pel•lícules i gravacions domèstiques que es van generar al llarg del passat segle XX.
A la presentació de l’audiovisual, l’arxiver municipal, Joaquim Daban, va posar en relleu que l’acte estava especialment dedicat a Paco Costa, un lloretenc que ens va deixar el passat 15 de setembre, i que va cedir el seu fons audiovisual al SAMLM.
Els cinc fons que es van projectar durant l’acte sumen més de 2.900 hores de pel•lícula, que es van condensar en 40 minuts. Són filmacions que contenen imatges ben interessants i que ajuden a recuperar la memòria històrica. Segons Daban cal ser conscient que les filmacions d’aquesta època es conserven en uns suports molt fràgils, que requereixen unes mesures adequades per a la bona conservació i que, per tant, poden desaparèixer en poc temps.
El 27 d'octubre va ser declarat Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per la UNESCO. Aquesta efemèride es celebra amb l'objectiu de ser un punt de trobada per als arxius de tot el món per celebrar i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per a les futures generacions. La declaració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual pretén sensibilitzar l'opinió pública sobre els perills que amenacen aquest patrimoni i exercir pressió sobre els governs per tal que tinguin una millor disposició per a la salvaguarda de la seva identitat i del seu patrimoni, i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per a les futures generacions. L’Arxiu de Lloret s’ha sumat a aquesta commemoració per primera vegada.

Nadala SAMLM 2014

Des del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitgem molt bones festes de Nadal i un any 2015 ple de salut, pau i felicitat.


Us convidem a veure aquest petit vídeo (de 2'51'') que mostra documents i imatges de la nostra població d'alguns anys enrere.

La Dona treballadora a Lloret de Mar a inicis de Segle XX

Homenatge a la dona treballadora de Lloret de Mar


En commemoració del dia 8 de març, dia de la Dona Treballadora, volem celebrar aquesta diada amb un petit homenatge en forma de vídeo i recordar a totes aquelles dones de Lloret de diverses edats, generacions i procedències socials, que han contribuït a fer de la nostra una societat més pròspera, culta i justa.

Presentació butlletí Sesmond número 14

Us convidem a la presentació del núm. 14 del butlletí del Servei d'Arxiu Municipal: SESMOND, que es realitzarà el proper dijous, dia 26 de març, a les 8 del vespre, a la sala d'actes de l'Ajuntament.


En aquest número es publiquen els següents articles:

- Joaquim Daban i Massana "Mirades d'ahir: la difusió de la memòria oral i el patrimoni audiovisual a través de les xarxes socials"
Memòria de gestió i activitats del SAMLM 
Lluís Frigola i Butiñà "El fons del poeta Felicià Serra i Mont" 
Moritz Glaser "Lloret de Mar i el turisme"
Carles Macià i Aldrich "La seguretat en la nit de Lloret al segle XVII" 
Agustí Mª Vilà i Galí "Els raïms jaqués i la fil·loxera a Lloret de Mar" 
Ana Peña "Per què vens a l'arxiu?" 
Rafel Roig de Llobet "Amb tot va bé la patata, puix és menjar que no mata"

Durant l'acte comptarem amb les explicacions dels autors i col·laboradors d'aquests articles; i també recordarem la figura de l'Agustí Mª Vilà i Galí, recentment traspassat.

Esperem comptar amb la vostra assistència.

Dia Internacional dels Arxius 2015

El proper dimarts, 9 de juny, es commemora el Dia Internacional dels Arxius; i és per això que el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha programat, per aquesta diada, les una sèrie d'activitats


Programa

  • Durant tot el dia.
    Jornada de portes obertes a les dependències de l'arxiu municipal de Lloret de Mar
  • A les 7h de la tarda, a la sala polivalent de l'Arxiu. Conferència a càrrec de SUSANNA MURIEL ORTIZ, arxivera i especialista en col·leccions fotogràfiques.
    L'ÀLBUM FAMILIAR: ORGANITZANT I CONSTRUINT MEMÒRIES. Primeres pautes per a una bona organització de les fotografies familiars.

Us hi esperem!!

Dia del Patrimoni Audiovisual 2015

Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual us convoquem el proper dimarts, 27 d'octubre, a les 8 del vespre al Teatre Municipal de Lloret de Mar.


Us presetem la prèvia de la pel·lícula: "En record de Salvador Comas Planet. Un passeig pel Lloret dels anys cinquanta a través de les filmacions familiars"

Nadala SAMLM 2015

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitja unes bones festes de Nadal i un any 2016 ple de salut, pau i felicitat!


Us convidem a veure aquest petit video que mostra els canvis de la nostra població als darrers 100 anys.   

Trasllat de l'Arxiu Administratiu

A partir del dia 15 de febrer s’iniciarà l’operatiu per a traslladar la documentació a les noves dependències de l'antiga Plaça de Braus (al costat del Mercadona). Tota la documentació dipositada a l’arxiu administratiu de l’Avinguda de les Alegries, a partir d'aquesta data, no podrà ser objecte de consulta o reproducció fins a nou avís.


Properament el servei d’arxiu municipal ha de traslladar el dipòsit de documentació administrativa que es troba als baixos de l’Avinguda de les Alegries 8 – 10, a les noves dependències municipals que es troben a l’antiga plaça de braus (al costat del Mercadona).

Atès que a partir del dia 15 de febrer s’iniciarà l’operatiu per a traslladar la documentació a les noves dependències de l'antiga Plaça de Braus (al costat del Mercadona). Tota la documentació dipositada a l’arxiu administratiu de l’Avinguda de les Alegries, a partir d'aquesta data,  no podrà ser objecte de consulta o reproducció fins a nou avís.

Per a qualsevol dubte podeu contactar amb el personal de l’arxiu municipal

Moltes gràcies per la vostra col·laboració, i disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Un passeig pel Lloret dels anys cinquanta a través de les pel·lícules familiars

El dia 27 d’octubre de 2015, i amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, es va voler retre un merescut homenatge a la figura de Salvador Comas i Planet, fent difusió d’una part del fons audiovisual que la seva família havia ingressat en aquest Servei d’Arxiu Municipal


Globalment, aquest fons audiovisual està format per 31 bobines de 8mm, i abracen un període cronològic que va del 1955 al 1983. A través de les filmacions familiars que va realitzar en Salvador Comas, es pot fer un passeig pel Lloret dels anys cinquanta i seixanta, on apareixen espais i edificis emblemàtics (avui molt transformats), i també molts personatges coneguts d’aquella època: Just Marlès, Mn. Pere Torrent, (entre molts altres). L’any 2009, la família Comas, conscient de l’interès històric i patrimonial de les seves pel·lícules, va decidir dipositar-les a l’arxiu municipal per tal d’assegurar-ne la conservació i promoure una adequada difusió. A partir de llavors, l’arxiu s’encarregà de la digitalització i la seva descripció: els noms dels personatges, els indrets, els actes socials... Avui, conscients de l’interès general d’aquestes imatges, us oferim la projecció sencera (.... minuts) que es va realitzar el dia 27 d’octubre al Teatre de Lloret. Sens dubte, a la filmació podreu reconèixer un munt de persones i podreu adonar-vos dels canvis importantíssims que ha patit aquesta població. Així, doncs, deixeu-vos emportar pels núvols del passat i gaudiu d’aquestes imatges. 

Acte d’entrega del fons d’imatges de Josep Valls i Roca (a) en Bambi

El proper divendres, 26 de febrer, a les 8 del vespre, i a la sala d’actes de l’Ajuntament, es farà l’acte públic d’entrega del fons d’imatges de Josep Valls i Roca (a) en Bambi. Durant l’acte es projectaran algunes de les imatges més emblemàtiques d’aquesta col•lecció. Us hi esperem.


El dia 18 de desembre del 2015, a la sessió setmanal on assisteixen els Amics de l’Arxiu, el Sr. Josep Valls i Roca (a) en Bambi, va anunciar el desig de voler dipositar el seu fons fotogràfic en aquest Servei d’Arxiu Municipal. La col·lecció de fotografies d’en Bambi és una de les més importants de Lloret de Mar: abraça un període cronològic molt ampli (des de finals del s. XIX fins a principis del s. XXI), i consta de més de 300 àlbums fotogràfics i més de 50.000 fotografies en suport paper. En Josep Valls, a banda de recollir i conservar aquest  patrimoni fotogràfic, també ha desenvolupat una valuosa tasca de difusió gràcies a les nombroses exposicions que preparava amb cura i paciència per a les diverses festes tradicionals de la nostra vila: la festa major de Sant Romà, la festa dels Perdons, la festa dels Barri dels Pescadors... En aquestes exposicions els lloretencs podien comprovar els grans canvis i transformacions que hi havia hagut en els darrers cent anys. A partir d’ara, excel·lent col·lecció de fotografies estarà ben preservada al Servei d’Arxiu Municipal i a disposició dels lloretencs que vulguin consultar-la.

Accés al nou dipòsit virtual

Amb la voluntat de millorar el servei, aquest SAMLM posa al vostre abast una nova eina: el dipòsit virtual. A través d’aquesta secció podreu consultar, de manera senzilla, ràpida i amena, bona part de la documentació que conservem en aquest arxiu municipal. De moment, hem posat a la vostra disposició l’hemeroteca local, però ben aviat també hi trobareu els padrons d’habitants, les actes, els llibres de la universitat...
Accés al nou dipòsit virtual

Imatge del Dipòsit virtual



Una nova eina que permet consultar la documentació custodiada al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar de forma senzilla, ràpida i amena. Aquesta eina està dotada de l'efecte de volta de fulla per a  format digital (com si es tractés d’una publicació impresa)

D’altra banda, s'ha modificat l'Hemeroteca Local, habilitant un enllaç directe al dipòsit virtual per a aquelles publicacions que disposem en suport electrònic. 

Properament s'anirà publicant més documentació com: els padrons d'habitants, els llibres d'actes,....

Us convidem a que feu una visita pel nou dipòsit virtual

Acte públic de cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina

El proper divendres, 8 d’abril, a les 7 del vespre, a la sala d’actes de l’Ajuntament, es farà l’acte públic de cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina. Durant l’acte es projectaran un seguit de filmacions amb imatges de la festa major de Santa Cristina dels anys cinquanta i seixanta. Us hi esperem!!!
Acte públic de cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina

Vitrina de l'Obreria a Santa Cristina



L’Obreria de Santa Cristina conserva un ric patrimoni documental (des del s. XV al XXI) que reflecteix la història i l’activitat d’aquesta emblemàtica institució lloretenca. El fons està format per suports i tipologies documentals ben diverses: pergamins del ss. XV i XVI, llibres de comptes (1720- 1923), llibre d’entrades i axides (1763), indulgències, llibres d’actes, correspondència, censals, contenciosos... Sens dubte, a partir de l’anàlisi i l’estudi de tota aquesta documentació es pot resseguir al detall quina he estat l’evolució i l’adaptació d’aquesta entitat al llarg dels segles. L’Obreria, conscient del valor patrimonial de tot aquest fons documental, ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Lloret de Mar per tal de poder-lo dipositar a les instal·lacions del Servei d’Arxiu Municipal, que s’encarregarà de preservar-lo en les millors condicions possibles i de gestionar l’accés als investigadors que vulguin consultar-lo.

S'ha signat la cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina

El divendres dia 8 d'abril a les 7 del vespre es realitzà l'acte en el que es va signar la cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina.
S'ha signat la cessió en dipòsit del Fons de l’Obreria de Santa Cristina

Fons de l'Obreria de Santa Cristina



El divendres dia 8 d'abril, a les 7 del vespre, a la sala d'Actes de l'Ajuntament, es va formalitzar la cessió en dipòsit del fons de l'Obreria Santa Cristina.

Acte_entrega_fons_Obreria_st_Cristina_4


L’Obreria, conscient del valor patrimonial d'aquest fons documental, ha signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Lloret de Mar per tal de poder-lo dipositar a les instal·lacions del Servei d’Arxiu Municipal, que s’encarregarà de preservar-lo en les millors condicions possibles i de gestionar l’accés als investigadors.


Acte_entrega_fons_Obreria_st_Cristina_2


L'Obreria Santa Cristina conserva un ric patrimoni documental que reflecteix la història i l’activitat d’aquesta emblemàtica institució lloretenca. El seu fons està format per suports i tipologies documentals ben diverses: pergamins, llibres de comptes, llibre d’entrades i axides, indulgències, llibres d’actes, correspondència, censals, contenciosos...


Acte_entrega_fons_Obreria_st_Cristina_3


Gràcies a tots els que ahir ens vareu acompanyar!

Dia Internacional dels Arxius 2016

El divendres 3 de juny a les 19h. a la Sala d’Actes de l’Ajuntament presentació del Sesmond i acte de cessió del fons documental Taulina. El dijous 9 de juny jornada de portes obertes i Taller de genealogia.


Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Arxius, aquest Servei d’Arxiu Municipal ha organitzat les següents activitats:

Divendres 3 de juny a les 19h. a la Sala d’Actes de l’Ajuntament:

• Presentació del número 15 del Butlletí del Servei d’Arxiu Municipal, SESMOND (hi participaran els autors dels diversos articles).

  • Agustí M. Vilà:evocant el passat mariner des de la terrassa del seu estudiNúria Sala i Vila
  • Memòria del Servei d’Arxiu Municipal 2015
  • El fons patrimonial de l’Agustí M. Vilà i Galí: Joaquim Daban i Massana
  • La torre Campderà. Una primera aproximació estadísticaMontse Xirgu i Encesa
  • El record de Salvador Comas Planet: Joan Domènech Moner
  • “Els que no tornen”: les arrels de la família Bou Galí de Corozal (Puerto Rico) a Lloret de Mar): Laurie M. Deredita
  • La subhasta a l’antiguitat: Carles Macià i Aldrich
  • Les visites del president Lluís Companys a Lloret de Mar: Salvador Palaudelmàs i Casals

• Acte de cessió del fons documental Taulina, nissaga lloretenca amb vincles amb les famílies Lluhí, Aulet, Parés, Guitart, Vilallonga, Garriga, Gibert, Pujol-Senillosa, Grijalba... i que abraça un període cronològic que va des del segle XVII al segle XX.

Dijous 9 de juny:

• Durant tot el dia, a les dependències del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar: Jornada de portes obertes.

• A les 19h, a la Sala Polivalent de l'Arxiu Municipal de Lloret de Mar: Taller de Genealogia a càrrec de Santiago de Llobet i Masachs (Doctor en Antropologia Cultural i Social. Diplomat en Genealogia, Heràldica i Dret Nobiliari. Les places són limitades. La inscripció és gratuïta però cal reservar a través de l’adreça arxiu@lloret.cat o del telèfon 972 368 457.

Us hi esperem!!!

L’inventari del subfons de la Universitat o Comú de Lloret a disposició de la ciutadania

Es publica en el web del SAMLM l’inventari i la fitxa NODAC del subfons de la Universitat o Comú de Lloret
L’inventari del subfons de la Universitat o Comú de Lloret  a disposició de la ciutadania

Portada del Llibre de Comptes, concòrdia per a la construcció de la nova església, plànol urbanístic de 1820



El Servei d’Arxiu Municipal amb la voluntat de difondre el ric patrimoni documental de la Vila de Lloret de Mar, ha publicat en el web de l’arxiu tant la fitxa NODAC com l’inventari de la Universitat o Comú de la Vila de Lloret. El subfons recull la documentació generada per l’antiga Universitat o Comú de Lloret. La documentació  deixa constància de les decisions preses col·lectivament: compravendes de patrimoni, nomenaments de representants, atorgament de privilegis, sentències judicials... L’abast cronològic es del 1346, el document més antic conservat; fins el 1820, any de la proclamació de la constitució de 1812 que marcarà l’inici dels ajuntaments moderns i la fi de l’antic règim a l’administració local. El fons està compost per 142 unitats d’instal·lació en suport paper i 102 pergamins. Accediu a la fitxa NODAC i a l’inventari

Nova secció a la web del SAMLM: “PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL”

Us presentem la nova secció del web del SAMLM que recull diferents documents audiovisuals produïts amb la voluntat de protegir i difondre el ric patrimoni documental de Lloret de Mar.


Al llarg dels anys, aquest Servei d’Arxiu Municipal ha produït o coproduït diferents documents audiovisuals amb la voluntat de protegir i difondre el ric patrimoni documental de Lloret de Mar. Fins ara, aquestes produccions es trobaven disperses en diferents seccions del web i era una mica complicat localitzar-les i visualitzar-les; i és per això que hem volgut crear aquesta nova secció: “Producció Audiovisual”, on trobareu tots aquests treballs audiovisuals, així com diverses filmacions externes que han estat dipositades en aquest SAMLM.

De manera fàcil i ràpida, l’usuari pot accedir a quatre blocs temàtics. Al primer grup “Mirades d’ahir”,trobareu diferents documents audiovisuals amb entrevistes, imatges, notícies... que recullen i contrasten la memòria oral de la nostra població. A l’apartat següent “Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual”, podeu localitzar els diversos treballs que s’han produït en motiu de la commemoració d’aquesta data. Al tercer bloc “Fets i gent”, podeu visualitzar projectes audiovisuals ben diversos: la celebració de la festa de Santa Cristina a l’any 1914, el centenari de la capella del santíssim, el lipdup de l’Òpera Marina a l’arxiu... I finalment, a l’apartat “Nadales” hi trobareu una col·lecció de muntatges audiovisuals que pretenen felicitar les festes nadalenques a partir de la utilització de diferents documents que es conserven en aquest arxiu municipal. Si voleu anar-hi... us deixem l’enllaç:

http://www.lloret.cat/seccions/arxiu-municipal/activitats-difusio-i-publicacions/produccio-audiovisual

Confiem que us sigui d’utilitat i esperem els vostres comentaris.

El Lloret màgic d'en Bernat

Retrospectiva dels anys seixanta i setanta.
El Lloret màgic d'en Bernat

Joan Baptista Bernat i Sarró



Ja està disponible la projecció en record de Joan Baptista Bernat Sarró. El Lloret màgic d'en Bernat. Retrospectiva dels anys seixanta i setanta. Projecció que es va realitzar el dia 27 d'octubre de 2016 al Teatre de Lloret amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. A l'enllaç següent:


Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 

Nou apartat en el Web del SAMLM

Amb motiu de la Festa Major de Sant Romà, el SAMLM incorpora en el seu web un apartat dedicat als pregons de la festa.
Nou apartat en el Web del SAMLM

Pregons de Sant Romà



El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, a l’apartat “Pregons i pregoners de Sant Romà” us ofereix la possibilitat de conèixer la relació de totes les persones escollides per han llegit el pregó de la Festa Major de Sant Romà des de l’any 1977.

A l’enllaç trobareu la relació de les persones, una fotografia, i el pregó.

Els registres i padrons d'habitants ja estan disponibles al Dipòsit Virtual

A través del Dipòsit Virtual, aquest SAMLM posa a l’abast de la ciutadania una nova prestatgeria temàtica que inclou els registres i padrons d’habitants d’entre 1808 i 1920
Els registres i padrons d'habitants ja estan disponibles al Dipòsit Virtual

Dipòsit Virtual del SAMLM



Els registres i padrons d’habitants són un tipus documental molt sol·licitats pels usuaris de l’arxiu. A partir de la seva anàlisi es poden elaborar estudis històrics molt diversos: socials, estadístics, genealògics, culturals... Aquest SAMLM, conscient de la importància i el valor d’aquesta documentació, ha volgut posar-la a l’abast de tothom de forma fàcil, senzilla, ràpida i amena. La persona interessada en accedir als registres i padrons d’habitants només haurà de triar la prestatgeria temàtica corresponent i l’any que desitja consultar. Així, de seguida podrà visualitzar el document i podrà passar les diferents pàgines que el composen amb l’efecte “volta de fulla” (que permet llegir llibres, registres i revistes com si es tractés d’una publicació impresa).

Properament s’aniran ampliant les prestatgeries temàtiques amb altres continguts: els llibres d’actes del ple, les actes de junta de govern,....

Us convidem a visitar la nova prestatgeria temàtica del dipòsit virtual

Nadala SAMLM 2016

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitja unes bones festes de Nadal i un any 2017 ple de salut, pau i felicitat!


Al llarg del 2016 aquest Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar h arebut la cessió del fons audiovisual produït pel lloretenc Joan Baptista Bernat i Sarró. En el centebar de cintes gravades entre els anys 1968 i 1975 n'hi ha diverses que fan referència a la calvalcada de reis. Enguany la nostra nadala esta formada per aquestes entranyables imatges. Agraïm a la família Bernat - Montero el seu gest altruista i generós.

Dia del Patrimoni Audiovisual 2016

El proper dijous, dia 27 d'octubre, a les 8 del vespre, al Teatre Municipal de Lloret de Mar, amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, projectarem el següent muntatge audiovisual:
Dia del Patrimoni Audiovisual 2016

Imatge del vídeo promocional



"En record de Joan Baptista Bernat i Sarró.

El Lloret Màgic d’en Bernat. Retrospectiva dels anys seixanta i -setanta".

 

En aquesta projecció podreu reconèixer a persones ben conegudes de la societat lloretenca dels anys seixanta i setanta, podreu veure la transformació urbana del poble, podreu reviure els actes i inauguracions que marcaren aquella època i podreu identificar als personatges famosos que visitaren Lloret.

 

La UNESCO va proclamar el dia 27 d’octubre com el DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL; i per tant, aquesta diada s’ha convertit en un punt de trobada pels arxius de tot el món, que ho aprofitem per a reivindicar el valor de la documentació audiovisual, per a sensibilitzar a la ciutadania de la importància de conservar tot aquest material (tan fràgil i tan sensible) en les millors condicions possibles, per a difondre imatges ben interessants que ens poden ajudar a recuperar la memòria històrica de Lloret de Mar, i per a donar a conèixer la tasca que es realitza als arxius en relació a tot aquest patrimoni: una conservació adequada, la digitalització de les imatges, la descripció dels personatges i indrets que hi apareixen, i la difusió de les projeccions amb ple respecte a la procedència i a la autoria de les filmacions. Conscients, doncs, de la fragilitat i la importància d’aquest patrimoni audiovisual, cal prendre les mesures necessàries per protegir-lo i llegar-lo en les millors condicions a les futures generacions.

 

Us hi esperem.

Per a accedir als vídeos de les altres edicions aneu a Producció audiovisual

S'Inicien les obres d'adequació del nou Arxiu Administratiu

Aquesta setmana s’han iniciat les obres que permetran habilitar un nou espai d’arxiu administratiu en els locals municipals que es troben al centre comercial de l’antiga plaça de braus.
S'Inicien les obres d'adequació del nou Arxiu Administratiu

Futura localització del nou Arxiu Administratiu



Des de fa un any, els dipòsits de l’arxiu municipal havien arribat al límit de la seva capacitat i és per això que aquest equip de govern ha decidit destinar bona part dels locals municipals d’aquell centre comercial com a equipament municipal per a la conservació de la documentació administrativa generada per les diferents oficines de l’Ajuntament.

Les noves dependències de l’arxiu administratiu englobaran dos dipòsits per a l’adequada conservació de la documentació, amb més de 250 m2, i amb capacitat per a més de 2.500 m.l de documentació. Aquestes noves instal·lacions també disposaran de moll de descàrrega, de sala de recepció documental, sala de classificació, oficines administratives, sala de consulta i sala per a la digitalització i reproducció de documents.

En una primera fase, s’habilitaran uns 400 m2 i, més endavant, en una segona fase, es preveu l’adequació d’una sala polivalent que permeti acollir conferències, presentacions, debats, exposicions, cursos de formació, sessions d’estudi i treball...

Dia Internacional dels Arxius 2017

Sota el lema "Arxius, ciutadania i interculturalitat" promogut pel Consell Internacional d'Arxius, divendres 9 de juny tornem a celebrar el Dia Internacional dels Arxius
Dia Internacional dels Arxius 2017

Cartell Dia Internacional dels Arxius 2017



 El SAMLM ha organitzat les següents activitats: 

 · Visita guiada. A les 10h, a les 12h i a les 13h  a les dependències del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar al carrer Josep Lluhí, 24.

En la vostra visita podreu veure el mobiliari especial que s’utilitza per a conservar adequadament els documents, se us explicarà les tècniques que es fan servir per a descriure i catalogar mapes, expedients, fotografies... se us mostrarà els darrers ingressos, i podreu visionar diverses pel·lícules i imatges antigues de Lloret de Mar.
· A les 18h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, presentació del butlletí nº 16 del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar - "Sesmond" i acte públic de cessió del fons documental d’Esteve Fàbregas i Barri. 

Un fons molt extens i d’una gran riquesa que abraça un període cronològic molt ampli (des del segle XIV al XXI) i que permet conèixer millor la història del nostre poble.

 · Tot seguit Inauguració de la sala dedicada a Esteve Fàbregas i Barri al Museu del Mar.

 Us hi esperem!

Butlletí Sesmond 16

El passat divendres dia 9 de juny i coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, es va presentar a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Lloret de Mar el butlletí Sesmond 16.
Butlletí Sesmond 16

Butlletí Sesmond



En aquest número es publiquen els següents articles:

  •  25 anys del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar – SAMLM - Joaquim Daban i Massana. Cap del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar
  • El fons patrimonial Taulina Lluís Frigola i Butiñà – SAMLM
  • Cessió i organització del fons documental de l’Obreria de Santa Cristina Joaquim Daban i Massana - Fèlix Rabassa i Martí – SAMLM
  • La col·lecció d’imatges de Josep Valls i Roca (Bambi)  Xavier Orri - Mercè Torrellas i Buixeda - TIC. Serveis
  • Tractament, digitalització i descripció del fons audiovisual de Joan Baptista Bernat i Sarró Marina Garcia i Carbonell - TIC. Serveis
  • Ingrés i tractament inicial  del fons Fàbregas – Barri Joaquim Daban i Massana – SAMLM
  • Els rastres del noucentisme a Lloret de Mar Jordi Soliguer Mas
  • El Lloret màgic d’en  Joan Baptista Bernat. Glossa que va fer en Josep Bernat i Montero el dia 27 d’octubre de 2016 en motiu de la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.
  • Per què véns a l’arxiu? Antoni Alsina. Administrador Xavier Orri - Marina Garcia TIC. Serveis
  • El turisme a Lloret els anys 50M. Antònia Leal Sayrol

Per a accedir al butlletí en suport electrònic cliqueu aquí: Butlletí Sesmond

Amb respecte, a Lloret hi cabem tots

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar s'adhereix a la campanya de civisme "Amb respecte, a Lloret hi cabem tots"
Amb respecte, a Lloret hi cabem tots

Fotograma amb una parella de turistes a la Platja de Lloret



La nova campanya impulsada per Lloret Turisme pretén enfortir i millorar la relació entre residents i turistes, i implicar-los en un projecte comú on es fomenti el respecte i la convivència.

Tal com podeu veure a la gravació de 1961 d'en Francesc Mas i Ruhí (que va rebre el Premi Nacional de Turisme), Lloret ha estat sempre una vila hospitalària i oberta, i vol continuar-ho sent.

Des de sempre... a Lloret hi ha espai per a tothom!.

Per accedir al muntatge cliqueu aquí

Ingrés del Fons Jesús Pau i Soler

Coincidint amb l'inici del curs escolar 2017-2018, us volem donar al conèixer un dels darrers ingressos que ha rebut aquest Servei d'Arxiu Municipal. Es tracta d'una segona entrega del Fons 602 Jesús Pau i Soler, que s'ha dut a terme aquest mes d'agost per part dels germans Pau - Corominas. La primera cessió la va realitzar el mateix senyor Jesús Pau el maig de l’any 1996.
Ingrés del Fons Jesús Pau i Soler

Recull de documentació del Fons Jesús Pau i Soler



Avui comença un nou curs escolar. Milers d'alumnes, professors i personal no docent es retrobaran a llars d'infants, escoles i instituts després del període de vacances d'estiu. 

Aprofitant aquesta circumstància us volem donar al conèixer un dels darrers ingressos que ha rebut aquest Servei d'Arxiu Municipal. Es tracta d'una segona entrega del Fons 602 Jesús Pau i Soler, que s'ha dut a terme aquest mes d'agost per part dels germans Pau - Corominas. La primera cessió la va realitzar el mateix senyor Jesús Pau el maig de l’any 1996.

El Fons Jesús Pau i Soler està format per diversa documentació relacionada amb l'ensenyament i la docència, i abraça un període cronològic que va de 1945 a 1995. En aquest fons destaquen els "Quaderns de Rotació" que havien de presentar els mestres a la inspecció provincial. A partir d'aquests quaderns podem veure la progressió acadèmica de més de 400 alumnes a través d'exàmens, dictats, exercicis, proves de càlcul, de dibuix... i també l'evolució de les tècniques pedagògiques que hi hagué en el transcurs d’aquests anys: l'anul·lació de l'assignatura "Formación del Espíritu Nacional", les primeres nocions sobre democràcia, la introducció del català, ...

Jesús Pau i Soler va néixer a Banyoles l’any 1921. Després d’exercir de mestre a diferents poblacions, va arribar a Lloret a l’any 1965, on va portar a terme la seva vocació durant gairebé vint anys.

A Lloret era conegut com el Senyor Pau o el Mestre Pau, va ser director de l’escola pública lloretenca “Esteve Carles” i fou l’encarregat de posar en marxa, a l’any 1976, el centre escolar “Pere Torrent”.

Mestre actiu i enèrgic, calculava que al llarg de la seva etapa de mestre havien passat per les seves mans uns dos mil cinc-cents alumnes.

Accés a la Nodac del Fons 602 Jesús Pau i Soler

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2017

Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual us convoquem el proper divendres, 27 d'octubre, a les vuit del vespre al Teatre Municipal de Lloret de Mar.
Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2017

Fotograma del vídeo promocional



El proper divendres, 27 d’octubre, a les 20 h, al Teatre Municipal de Lloret de Mar, amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, projectarem el muntatge audiovisual:

Entitats i tradicions lloretenques. 1955 - 1985

Les entitats lloretenques sempre han estat un motor de la vida del poble: organitzen activitats, conserven tradicions, impulsen canvis socials... És per això que amb aquesta projecció hem volgut, d’una banda, fer un petit homenatge al món associatiu del nostre poble; i de l’altra, rememorar algunes tradicions populars que es feien entre 1955 i 1985. En aquest muntatge audiovisual podreu veure imatges d’excursions del Xino – Xano, d’activitats organitzades per la Penya Blaugrana, de sortides fetes pel Casal de l’Obrera, i escenes entranyables de l’arròs de Canyelles, de les festes del Corpus, de les Festes Mediterrànies...

Les diverses filmacions foren realitzades per: Paco Costa, Salvador Comas, Josep Planas (fons Josep Mª Samos), Joan Baptista Bernat, Josep Bernat, Isidor Llorca, Tito Llorca, Josep Mª Coll, Francesc Mas...

La UNESCO va proclamar el dia 27 d’octubre com el DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL. Aquesta diada s’ha convertit en un punt de trobada pels arxius de tot el món, que ho aprofitem per a reivindicar el valor de la documentació audiovisual, per a sensibilitzar a la ciutadania de la importància de conservar tot aquest material (tan fràgil i sensible) en les millors condicions possibles i per a difondre imatges ben interessants que ens poden ajudar a recuperar la memòria històrica de Lloret de Mar. Alhora es dona a conèixer la tasca que es realitza als arxius en relació a tot aquest patrimoni: la conservació adequada, la digitalització de les imatges, la descripció dels personatges i indrets que hi apareixen, i la difusió de les projeccions amb ple respecte a la procedència i a la autoria de les filmacions. Conscients, doncs, de la fragilitat i la importància d’aquest patrimoni audiovisual, cal prendre les mesures necessàries per protegir-lo i llegar-lo en les millors condicions a les futures generacions.

Accediu al vídeo promocional a l'enllaç següent: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2017 - Promo

Us hi esperem!

 

Una passejada pel Lloret de principis de segle XX

Amb aquest muntatge audiovisual volem convidar-vos a passejar pel Lloret de principis del segle XX: el Lloret dels nostres avis.
Una passejada pel Lloret de principis de segle XX

Vista de Lloret des de Sa Carabera anys 20, del segle XX



Podreu resseguir el traçat dels principals carrers, podreu apropar-vos a l’ambient festiu i popular, podreu gaudir de l’ambient mariner,  podreu descobrir la sumptuositat d’algunes construccions: l’edifici del Coro (seu de la Coral Harmonia Lloretenca), les peixateries del Passeig Verdaguer, l’Ajuntament, les cases de cal Barbano, can Durall, la Villa Loreto, la casa Llobet (que es va convertir en el primer hotel de Lloret de Mar: l’Hotel Costa Brava)...

Aquest muntatge s’ha pogut realitzar a partir d’imatges que provenen de fons molt diversos que es conserven en aquest SAMLM.

Un Lloret carregat d’història on convivien pescadors i terrassans, americanos retirats, hisendats i famílies benestants que escolliren Lloret com a lloc d’estiueig.

Gaudiu-ne!!!

Accediu a l'apartat Fets i gents

Nadala SAMLM 2017

Nadal és temps de bons auguris, de bons propòsits i, sobretot, d'alegria. Des del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitgem molt bones festes de Nadal i un any 2018 ple de salut, pau i felicitat.
Nadala SAMLM 2017

Nadala SAMLM



Us convidem a veure la felicitació que hem preparat des del Servei d’Arxiu Municipal: “La màgia del Nadal ha arribat a tots els racons de l’Arxiu”, amb la participació de tot el personal vinculat a l’arxiu.

El muntatge us permetrà fer una petita passejada per les nostres instal·lacions: els diferents dipòsits, les sales de treball, els despatxos... confiem que us agradi!

Accediu a la Nadala del SAMLM 

10 anys del grup Amics de l’Arxiu (GAA)

El 2018 celebrem el desè aniversari de les primeres sessions de treball del grup Amics de l’Arxiu.


El Grup d’Amics de l’Arxiu és un col·lectiu que es reuneix setmanalment per tal d’ajudar-nos a identificar i descriure les imatges dels diferents fons documentals que es conserven en aquest Servei d’Arxiu Municipal. Les primeres sessions de treball van tenir lloc a mitjans de l’any 2008, quan un petit grup de vuit persones va decidir trobar-se en una de les sales auxiliars de l’arxiu i transmetre’ns tota la GAA_2016informació que poguessin recordar sobre les diferents fotografies que se’ls mostrava. Aquelles primeres reunions foren ben exitoses i és per això que, a partir del mes de novembre, van acordar sistematitzar, coordinar i regular periòdicament les seves sessions de treball, i van decidir constituir-se com a Grup d’Amics de l’Arxiu.

Així, a través del Grup d’Amics de l’Arxiu  (GAA) podem afrontar una de les grans problemàtiques que tenim els arxius i altres institucions en la descripció dels fons fotogràfics: la identificació de persones, indrets, actes...

Actualment, el grup està format per unes 40 persones, que es troben cada divendres a la sala polivalent del SAMLM. En aquest espai se’ls projecta les imatges digitalitzades en una pantalla mural i amb bona resolució, per tal que puguin identificar tots els elements que integren la fotografia.

En aquest enllaç trobareu l’apartat web actualitzat del GAA; amb informació del grup, i amb imatges de les sessions de treball i de diferents membres del col·lectiu.

El Treball de les Dones a Lloret

L’exposició disponible en el web del SAMLM repassa l’evolució del treball que han desenvolupat les dones a Lloret de Mar al llarg del segle XX.
El Treball de les Dones a Lloret

Cartell de l'exposició



Amb motiu dels actes del Dia Internacional de la Dona, que se celebra arreu del món el 8 de març, la Regidoria de la Dona de l'Ajuntament de Lloret de Mar va organitzar l'exposició "El treball de les dones a Lloret (1900-1990)", una retrospectiva amb imatges i objectes que segueix l'empremta que les dones han deixat a la nostra vila.

Dones mestres, polítiques i hoteleres... però també puntaires, remendadores de xarxes i dedicades al servei domèstic o a les tasques de la llar.

L’exposició va ser inaugurada per la regidora de la Dona de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Mònica Cunill, qui va destacar: "aquesta diada representa una oportunitat per portar a terme tota una sèrie d'activitats que promoguin la visibilització i l'apoderament de les dones i que reivindiqui la necessitat de construir una societat basada en l'equitat de gènere".

La mostra pretén donar visibilitat i protagonisme a aquelles dones que durant molts anys van quedar relegades a un segon pla. Des d’aquest SAMLM hi hem col·laborat amb l'assessorament i la selecció d'imatges.

L’exposició es va poder visitar a la Sala d'Exposicions de la Casa de la Cultura de l'Ajuntament de Lloret de Mar i ara es pot visitar de manera virtual a la nostra plana web, a l’apartat  “Exposicions”.

Un petit homenatge per recordar a totes aquelles dones de Lloret que han contribuït a fer una societat més pròspera, culta i justa.

Dia Internacional dels Arxius 2018

Com cada any, el SAMLM organitza diverses activitats per commemorar aquesta diada.


Enguany amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, 9 de juny, s’han programat les següents activitats:

Divendres, 8 de juny, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de la Casa de la Vila presentació del butlletí del Servei d'Arxiu Municipal, Sesmond, n. 17, i del llibre Esteve Fàbregas i Barri: l'home i la seva obra, de Jordi Soliguer i Mas.

Dissabte, 9 de juny, a les 11 del matí, al Servei d'Arxiu Municipal (carrer de Josep Lluhí 24), visita temàtica Música i cançons tradicionals lloretenques a través del SAMLM. Activitat gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a: arxiu@lloret.cat

Us hi esperem!

Dia Internacional dels Arxius 2018

Presentació del llibre de Jordi Soliguer i Mas “Esteve Fàbregas i Barri: l'home i la seva obra”.


Divendres 8 de juny, a les 7 de la tarda, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament es durà a terme l'acte de presentació del llibre "Esteve Fàbregas i Barri: l'home i la seva obra” de Jordi Soliguer i Mas.

L'autor, ha realitzat un acurat estudi on analitza la vessant literària de l’escriptor lloretenc alhora que analitza i aporta noves dades relacionades amb el biografiat.

El llibre, editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, és el segon número de la col•lecció Sa Caravera, on tindran cabuda: estudis biogràfics, memòries, treballs i monografies més breus... Aquesta segona línia de publicació complementarà la col•lecció Es Frares.

La presentació anirà a càrrec de Joan Domènech i Moner i el llibre es podrà adquirir el mateix dia de la presentació.

Accediu a la Col·lecció Sa Caravera

Dia Internacional dels Arxius 2018

Presentació del SESMOND número 17, butlletí del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Divendres 8 de juny a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de la Casa de la Vila, i dintre dels actes del Dia Internacional dels Arxius es durà a terme la presentació del número 17 del Butlletí del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, SESMOND, amb els següents articles:

• 10 Anys del grup “Amics de l’Arxiu”. Joaquim Daban i Massana.

• Memòria del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar 2017.

• 150é Aniversari de la col·locació de la primera pedra de l’edifici de l’Ajuntament de Lloret. Joaquim Daban i Massana.

• Un indici de la presència lloretenca en l’emigració a Cuba. Idania Esther Rodríguez Ortega.

• El Floridita, un trosset de Lloret a l’Havana. Montserrat Sala i Egea - David Barba i Serra.

• Les dones i el Cementiri de Lloret de Mar. Montserrat Sala i Vila.

• La vinculació lloretenca en el tràfic d’esclaus. Marina Garcia i Carbonell - Xavier Orri.

• Entre Lloret i el Río de la Plata. Les vides i les lluites creuades dels Ros i els Rosell. Sergi Yanes i Torrado.

• Els noms i els carrers al Lloret del segle XIX. Josep Vicenç Llavero i Gurrea.

• Sant Pere del Bosc abans de la construcció de l’asil. Jordi Soliguer i Mas.

Dia Internacional dels Arxius 2018

Visita guiada al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar amb el títol: Música i cançons tradicionals lloretenques a través del SAMLM.



Dissabte, 9 de juny a les 11 del matí, al Servei d'Arxiu Municipal (carrer de Josep Lluhí 24) i dintre dels actes del Dia Internacional dels Arxius es durà a terme la jornada de portes obertes amb la següent visita temàtica: Música i cançons tradicionals lloretenques a través del SAMLM.

Durant la visita, a banda de conèixer les instal·lacions i les tasques que es realitzen al Servei d’Arxiu Municipal, també podreu conèixer la tradició musical de Lloret a través de diferents suports documentals que es custodien als dipòsits de l’arxiu: partitures en pergamí i en paper, plaques de vidre amb les imatges d’antigues orquestres, gravacions de cançons populars en bobines magnetofòniques, pel·lícules amb actuacions musicals...

Us hi esperem!

Activitat gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a: arxiu@lloret.cat

Butlletí Sesmond número 17

El passat divendres dia 8 de juny i coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, es va presentar a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Lloret de Mar el número 17 del butlletí Sesmond


En aquest número es publiquen els següents articles: 

  • 10 Anys del grup “Amics de l’Arxiu”. Joaquim Daban i Massana.
  • Memòria del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar 2017.
  • 150é Aniversari de la col·locació de la primera pedra de l’edifici de l’Ajuntament de Lloret. Joaquim Daban i Massana.
  • Un indici de la presència lloretenca en l’emigració a Cuba. Idania Esther Rodríguez Ortega.
  • El Floridita, un trosset de Lloret a l’Havana. Montserrat Sala i Egea - David Barba i Serra.
  • Les dones i el Cementiri de Lloret de Mar. Montserrat Sala i Vila.
  • La vinculació lloretenca en el tràfic d’esclaus. Marina Garcia i Carbonell - Xavier Orri.
  • Entre Lloret i el Río de la Plata. Les vides i les lluites creuades dels Ros i els Rosell. Sergi Yanes i Torrado.
  • Els noms i els carrers al Lloret del segle XIX. Josep Vicenç Llavero i Gurrea.
  • Sant Pere del Bosc abans de la construcció de l’asil. Jordi Soliguer i Mas.

Per accedir al Butlletí Sesmond en suport electrònic cliqueu aquí o a la icona icona_sesmond

Per accedir al Dipòsit Virtual cliqueu aquí o a la icona Icona DV hemeroteca

De portes endins. La vida a l’interior d’una llar de pagès lloretenca

L’exposició pretén mostrar com era la vida a l’interior d’una masia a Lloret de Mar i apropar-nos a un Lloret desconegut, el Lloret de pagesos i terrassans.


L’exposició, organitzada de manera conjunta per la Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret i l’Associació de Recull Rural Artesà de Lloret (RRALL) amb el suport del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM), disponible a la plana web del SAMLM.

L’exposició pretén mostrar com era la vida a l’interior d’una masia a Lloret de Mar i apropar-nos a un Lloret desconegut, el Lloret de pagesos i terrassans.

L’exposició s’estructura en cinc àrees que porten per títol: El mas com a institució i centre de la vida familiar, Els masos lloretencs, Estructura  i  característiques dels masos lloretencs, La cuina al mas, La llar de foc i El celler, el rebost i el pastador. 


Accediu a l'exposició en el següent enllaç

Tot Recordant Santa Cristina del 1980 - 1999

Amb motiu de la festa major de Santa Cristina, l’Ajuntament de Lloret de Mar i el Servei d’Arxiu Municipal, amb la col·laboració de l’Obreria de Santa Cristina i el Teatre de Lloret de Mar, organitzen la projecció del muntatge audiovisual “Tot recordant Santa Cristina: 1980 - 1999”.


Divendres 20 de juliol a les 21h, i al Teatre de Lloret es durà a terme la projecció de l’audiovisual “Tot recordant Santa Cristina: 1980 - 1999”.

El muntatge, de 60 minuts, està centrat en la dècada dels 80 i els 90 del segle XX.

Aquest any, atès que l’Antoni Salvatella i Ferrando va cedir el seu fons audiovisual al SAMLM, hem volgut centrar el muntatge audiovisual de la festa de Santa Cristina a les dècades dels 80 i 90 del segle passat. Per a la preparació del documental s’han utilitzat diversos fons audiovisuals: Salvatella, Soliguer, Llorca, Lamoglia, Baltrons... i s’han incorporat entrevistes a persones vinculades a l’organització i coordinació de la festa de Santa Cristina. Per acabar la projecció, també podreu veure les imatges de la festa de Santa Cristina del 2017.

Projecció gratuïta.  Per accedir al teatre és imprescindible que presenteu la vostra entrada. 

Entrades disponibles el mateix dia 20 de 10h a 14h al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar (Carrer Josep Lluhí 24) i de 17h a 20h a la taquilla del Teatre de Lloret. Sessió no numerada. Màxim dues entrades per persona.

A l'apartat de Fets i Gent podeu trobar els muntatges audiovisuals de les altres edicions. Per accedir-hi cliqueu aquí.

La tornada a l’escola amb el SAMLM

Coincidint amb l’ inici del curs escolar el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar dedicarà, aquest mes de setembre, diferents publicacions a l’ensenyament, els mestres, les escoles, ...


A través d’aquesta iniciativa pretenem, d’una banda, donar a conèixer els fons documentals vinculats al món educatiu (les imatges escolars, els dossiers dels alumnes, els quaderns dels professors, els projectes constructius dels centres, les revistes de les escoles...) i, de l’altra, també volem difondre els recursos educatius que hem preparat per donar a conèixer el món dels arxius a les noves generacions.

És per això que avui compartim amb vosaltres la nova secció de la plana web del SAMLM: VISITES PEDAGÒGIQUES.

Aquí trobareu propostes temàtiques ben variades, adreçades als diferents nivells educatius, i que s’adapten a les necessitats de cada curs escolar: 

  • DESCOBREIX L’ARXIU MUNICIPAL. Visita general a les dependències del SAMLM 
  • SICARDIS, SENYORA DE LLORET. Lloret en l’època medieval
  • FEM D’INVESTIGADORS! Treballem les fons primàries i secundàries al SAMLM
  • L’ARXIU SONA! Música i cançons populars de Lloret al SAMLM 
  • ARTxius. Documents per a conèixer la Història de L’Art al SAMLM

Centres educatius, associacions i públic en general, si voleu visitar les dependencies del SAMLM i conèixer una mica més la història de Lloret, contacteu amb: arxiu@lloret.cat i planificarem la vostra visita. 

Per a més informació aneu al següent enllaç: VISITES PEDAGÒGIQUES.

Dia Mundial del PatrimonI Audiovisual 2018

Amb l'eslògan “Your story is moving” “La teva historia commou” arriba l’edició d’enguany del Dia del Patrimoni Audiovisual.
Dia Mundial del PatrimonI Audiovisual 2018

Cartell DMPA 2018



Durant el segle XX milers de persones van gravar fragments de la historia a través de diferents suports audiovisuals. Actualment, bona part d’aquesta documentació audiovisual està greument amenaçada i en perill de desaparèixer. Com podem assegurar la seva conservació? Com podem garantir que aquestes històries col·lectives puguin perdurar i es puguin transmetre a les futures generacions? Actualment, milers d’arxivers i gestors documentals d’arreu del món estan vetllant per l’adequada conservació d’aquests documents: amb dipòsits climatitzats, amb treballs de descripció i digitalització...

Des del SAMLM aprofitem la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer la documentació audiovisual que tenim dipositada a les nostres instal·lacions i per explicar les tècniques i les condicions més adequades per a preservar tot aquest patrimoni.

Aquest any la projecció, que es durà a terme el divendres 26 d'octubre a les 20h al Teatre de Lloret, porta el títol de: “El Lloret dels anys setanta, sota la mirada de Miquel Juanola i Montse Sagaró”.

L’acte comptarà amb l’assistència de la família Juanola – Sagaró. L’entrada és gratuïta. 

Accediu al vídeo promocional a l'enllaç següent: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2018 - Promo

Accediu a les projeccions d'edicions anteriors a l'enllaç següent: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Us hi esperem! 

 

El SAMLM a Instagram

Avui inaugurem perfil a Instagram.


Amb aquesta acció volem consolidar la nostra presència a les xarxes socials que es va iniciar a l’any 2011 amb l’obertura d’un compte a facebook i a l’any 2014 amb un compte a twitter.

A Instagram trobareu imatges de cartells, documents i fotografies que conservem als nostres dipòsits, però també hi posarem vídeos que us mostraran les tasques diàries que es realitzen a l’arxiu municipal.

Ajuda’ns a millorar. Ajuda’ns a créixer. Segueix-nos!

Per accedir al perfil del SAMLM cliqueu aquí

Idania Rodríguez i Arxivers Sense Fronteres a Lloret de Mar

Us convidem, el proper dijous 29 de Novembre a les 19h, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, a la conferència a càrrec de la Sra. Idania Esther Rodríguez Ortega, historiadora i arxivera a la Sociedad de Beneficencia de Naturales de Cataluña, a la ciutat de L’Havana.
Idania Rodríguez i Arxivers Sense Fronteres a Lloret de Mar

L'Idania treballant amb AsF a l'Havana la digitalització del fons al 2014.



El 23 de novembre, l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) va atorgar a la Sra. Idania Rodriguez el premi "Josep Maria Batista i Roca - Memorial Enric Garriga Trullols 2018", en reconeixement al seu treball en favor del manteniment de la presència catalana en el món i la difusió de la cultura catalana i el fet nacional català a l'exterior.

El dijous 29 de Novembre a les 19h, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, l’Idania Rodríguez, historiadora i arxivera a la Sociedad de Beneficencia de Naturales de Cataluña, a la ciutat de L’Havana, acompanyada de l’associació l’Arxivers Sense Fronteres, oferirà una conferència on parlarà dels catalans, dels indians i dels lloretencs establerts a l’Illa de Cuba.

Des de l'any 2006 l'associació Arxivers Sense Fronteres, està treballant en l'organització, la digitalització i el finançament d'aquest arxiu; i l’any 2014 es va incorporar a les tasques de gestió i digitalització l’Idania Rodríguez.

L'organització d'aquest acte va a càrrec de l'associació Arxivers Sense Fronteres (AsF) i compta amb la col·laboració del Club Marina Casinet, Amargura Cultura i el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.

Nadala SAMLM 2018

Des del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitgem molt bones festes de Nadal i un any 2018 ple de salut, pau i felicitat.


Durant aquest any el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha rebut la cessió del fons audiovisual de la família Montero - Rebollo. Entre les diverses pel·lícules, hi havia unes imatge entranyables vinculades a la celebració del Nadal en els anys 1962 i 1964; i ens ha semblat interessant donar-les a conèixer per a la felicitació d’enguany. Agraïm a la família Montero - Llorens el seu gest altruista i generós.

Nadala 2018

Accediu a les Nadales dels anys anteriors a l'apartat de producció audiovisual clicant aquí

Torna el CERCAPUNTS!

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar us convida a participar a la segona edició del CERCAPUNTS.
Torna el CERCAPUNTS!

Sèrie Santa Cristina 2018 i Sèrie Nadal 2018



El SAMLM ha editat diferents col·leccions de punts de llibre durant el 2018. Ara hem decidit alliberar unes quantes unitats i oferir-les als nostres amics i seguidors; però, com que no us ho volem posar fàcil, us proposem un joc ben senzill.

Durant aquesta setmana i la vinent amagarem diferents col·leccions dels punts de llibre (Sèrie Santa Cristina 2018 i Sèrie Nadal 2018) a diverses localitzacions i indrets de Lloret. A través de les nostres xarxes socials (facebook, twitter i instagram) us donarem diferents pistes per tal que els pugueu localitzar.

Una vegada localitzats els punts de llibre us demanem que us feu una selfie on es visualitzin els punts de llibre i el lloc on els heu localitzat; i que ens envieu la imatge al correu arxiu@lloret.cat o pengeu-la directament al facebook, twitter o instagram amb les etiquetes #arxiudelloret o #samlm

El Dia de la Dona al SAMLM

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar s’afegeix als actes organitzats per l'Ajuntament de Lloret de Mar i la Regidoria de la Dona amb diferents activitats.


A partir del 4 de març al vestíbul del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar (Carrer Josep Lluhí 24) es podrà veure l'exposició EL TREBALL DE LES DONES A LLORET. Organitzada de manera conjunta per la Regidoria de la Dona, la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar i el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, l'exposició repassa l’evolució del treball que han desenvolupat les dones de Lloret de Mar al llarg del segle XX. Una retrospectiva amb imatges i documents que permet donar visibilitat i protagonisme a aquelles dones que durant molts anys van contribuïr a fer de Lloret una societat més pròspera, culta i justa. Dones mestres, polítiques i hoteleres... però també puntaires, remendadores de xarxes i dedicades al servei domèstic o a les tasques de la llar. Un petit homenatge a totes les dones de Lloret de Mar.

Accediu a l’exposició en el següent enllaç EL TREBALL DE LES DONES A LLORET

Divendres 8 de març, i coincidint amb el Dia de la Dona, es projectarà el documental PENSIÓ COMPLETA, reconstruint el turisme en clau femenina a la Sala Polivalent del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar (Carrer Josep Lluhí 24). Aquest treball audiovisual, que es va realitzar a l’any 2011 i va rebre el premi Carles Rahola del 2012, analitza i recull l'experiència que van viure les dones de Lloret a la dècada dels anys 1950  i 1960 amb l’arribada dels primers turistes a la nostra vila. Amb una durada de 40 minuts, el documental mostra el testimoni d'una vintena de dones de Lloret. A través de la memòria oral, s’ha pogut relatar com va afectar a les seves vides l’arribada dels primers turistes.

Cartell_Pensio_Completa

La producció, encarregada pel Consell de Dones Municipal, va ser realitzada per Amaranta Gibert, Margarita Rodríguez, Mercè Serrano, Cristina Pinto i Anna Pasqual.

Les projeccions es duran a terme a les 10h, a les 11h i a les 12h.

Setmana Internacional dels Arxius 2019

El SAMLM organitza, un any més, diverses activitats per commemorar la Setmana Internacional dels Arxius.
Setmana Internacional dels Arxius 2019

Cartell Setmana Internacional dels Arxius 2019



Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, 9 de juny, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha programat les següents activitats:

Dijous, 6 de juny, a les 8 de la tarda, a la sala d'actes de la Casa de la Vila presentació del butlletí del Servei d'Arxiu Municipal, Sesmond número 18, i acte de cessió del fons documental Ernest Adler. 

Dissabte, 8 de juny, a les 11 del matí, al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar visita guiada Els fons indians al SAMLM. Activitat gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a: arxiu@lloret.cat

Us hi esperem!

Setmana Internacional dels Arxius 2019

Coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, el dijous dia 6 de juny es farà l’acte de presentació del butlletí del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, Sesmond, i també es durà a terme l’acte de cessió i signatura de conveni del Fons Ernest Adler.


El fons Ernest Adler va ingressar al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar el passat més d’octubre. Després de les tasques de tractament, neteja, descripció i digitalització (parcial) passem a la signatura del conveni de cessió entre l’hereu del Dr. Ernest Adler, el Sr. Jakob Balz i l’Ajuntament de Lloret de Mar.

El Dr. Ernest Adler (Karisbad - Bohèmia, 1906 – Lloret de Mar 1996) fou un reconegut odontòleg alemany, pioner en els estudis de medicina neuro-fucal, que es va instal·lar a Lloret de Mar a l’any 1927. A la nostra població va desenvolupar la seva activitat professional però també es va convertir en un personatge emblemàtic de la nostra vila.

La documentació ingressada abraça un període cronològic molt ampli que va de 1900 a 1990 ca. Sobre el contingut d’aquest fons cal destacar les fotografies, els estudis científics (reconeguts a nivell internacional), la documentació de caràcter personal, la biblioteca auxiliar, les pel·lícules,... Entre les seves filmacions cal esmentar: “Lobos de la Costa Brava”, que recull la vida dels germans Puigvert (coneguts com els Morets) i que va ser Premi Nacional de Cine Amateur al 1948, i “Monos de la Costa Brava”, on narra les vivències compartides amb els seus micos.

Per accedir als fons personals custodiats en el SAMLM aneu al següent enllaç. Fons personals

Setmana Internacional dels Arxius 2019

Presentació del SESMOND número 18, butlletí del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Dijous 6 de juny a les 8 de la tarda a la Sala d’Actes de la Casa de la Vila, i dintre dels actes de la Setmana Internacional dels Arxius es durà a terme la presentació del número 18 del Butlletí del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, SESMOND. En aquest número s’hi podran trobar i llegir els següents articles:

  • Arxivers sense Fronteres. 20 anys i seguim! Núria Carreras i Carme Blanco.
  • Memòria del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar 2018.
  • Fons Ernest Adler: tractament, contingut i difusió. Xavier Orri.
  • Fons de la Penya Barcelonista de Lloret de Mar. Josep Maria Samos i Planas.
  • El Floridita (2).De Constantí a Constante. Montserrat Sala i Egea - David Barba i Serra.
  • El Pont de Ferro de la Riera (1879-1959). L’ànima de l’arquitectura urbana desapareguda. Marina Garcia i Carbonell.
  • La Guerra dels Segadors a Lloret. Carles Macià i Aldrich.
  • Guillem Brugarolas Canals, un músic desconegut. Ignasi Brugarolas Masllorens - Oriol Brugarolas i Bonet.
  • Francesc Taulina i el tren de Lloret. Ignacio Muro.
  • La festa anual del FAD de 1924 sota el pi de Santa Cristina. Lluís Pau i Corominas.

Podeu accedir als butlletins d’edicions anteriors en el següent enllaç: Sesmond o bé en el Dipòsit Virtual.

Setmana Internacional dels Arxius 2019

Visita guiada al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar: Els fons indians al SAMLM.


Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha programat una jornada de portes obertes amb la visita temàtica: Els fons indians al SAMLM. Aquesta activitat es farà el dissabte, 8 de juny, a les 11 del matí, a les dependències de l’arxiu, ubicades al carrer de Josep Lluhí, 24.

Durant la visita, a banda de conèixer les instal·lacions i les tasques que es realitzen al Servei d’Arxiu Municipal, també podreu conèixer la documentació original que és custodia al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, relacionada amb la temàtica indiana. Cartes nàutiques, quaderns de bitàcola, maquetes de vaixells i embarcacions, imatges dels protagonistes, i alguna sorpresa final en format audiovisual.

Us hi esperem!

Activitat gratuïta. Places limitades. Cal reserva prèvia a: arxiu@lloret.cat

Per accedir als fons patrimonials custodiats en el SAMLM aneu al següent enllaç: Fons Patrimonials

Per accedir a l'exposició de cases dels indianos aneu al següent enllaç: Exposicions

El Fons Adler en línea

Posem a disposició dels usuaris del SAMLM la fitxa NODAC i l’inventari del fons documental del Dr. Ernest Adler.


Ernest Adler (Karisbad - Bohèmia, 1906 – Lloret de Mar 1996) fou un reconegut odontòleg alemany, pioner en els estudis de medicina neurofocal, i que es va instal·lar a Lloret de Mar a l’any 1927. A la nostra població va desenvolupar la seva activitat professional però també es va convertir en un personatge molt emblemàtic. La documentació ingressada abraça un període cronològic molt ampli que va de 1900 a 1990 ca. Del contingut d’aquest fons cal destacar les fotografies, els estudis científics (reconeguts a nivell internacional), la documentació de caràcter personal, la biblioteca auxiliar, les pel·lícules,... Entre les seves filmacions cal esmentar: “Lobos de la Costa Brava”, que recull la vida dels germans Puigvert i va ser Premi Nacional de Cine Amateur al 1948.

Per accedir a la fixa del fons cliqueu al següent enllaç: 632.000 Fons Ernest Adler

Per accedir al muntatge audiovisual del fons cliqueu el següent enllaç: Audiovisuals Fets i Gent

Anar a marc a través del SAMLM

A Lloret i a altres poblacions de la costa "anar a marc" o "tirar-se a marc" vol dir: anar a banyar, prendre un bany, refrescar-se a la platja,...


Per tal de reivindicar aquesta denominació local, que va aparèixer amb l’arribada dels primers estiuejants, des del SAMLM hem creat una nova secció pels divendres dels mesos de juliol i agost. 

anaramarc01

anaramarc02

A finals del segle XIX i principis del XX començaren a arribar a la nostra vila gent forastera que procedia de Barcelona i de diverses poblacions de l’interior perquè se’ls recomanava banys de mar per a poder millorar els problemes respiratoris, dermatològics... Fou així com a les nostres platges sorgiren els primers banys : uns establiments que estaven situats arran de platja i que oferien un espai per canviar-se i descansar. Posteriorment van aparèixer els toldos: unes estructures de fusta que permetien refugiar-se del sol i estar fresquets a prop de la platja. Totes aquestes iniciatives comportaren, amb el temps, el desenvolupament de la principal activitat econòmica de Lloret: el turisme.

anaramarc03

Ens acompanyeu en aquesta capbussada?

Accedeix al cercador d'imatges del SAMLM clicant el segúent enllaç: cercador d'imatges

Els ingressos extraordinaris continuen: a l'estiu no fem vacances

Durant els mesos de juliol i agost el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar ha rebut diferents ingressos extraordinaris que passaran a formar part del fons documental.


El primer ingrés pertany a la família Bernat i Montero, que ha cedit 50 imatges en suport placa de vidre. ‪Aquestes fotografies són de la dècada de 1920 i 1930 i van ser produïdes pel pare dels cedents, Joan Baptista Bernat i Sarrò, que fou una persona polifacètica: pastisser de professió, mag, artista i gran aficionat a la fotografia i a les filmacions. En aquestes imatges s'hi reconeixen indrets de Lloret, retrats de familiars, d'amics, i instantànies de la ciutat de Barcelona.

ING2019Bernat

Plaques de vidre del Fons Bernat  - Montero.

La Maria Assumpció Comas i Moré, fotògrafa professional i col·laboradora del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, ha estat la protagonista del segon ingrés extraordinari. Es tracta de documentació en suport paper relacionada amb Rosendo Bosch Puig, un familiar que es va establir a l'illa de Cuba pels volts de 1905 (hi ha documentació que testimonia que al 1913 treballava de pintor decorativo establert al barri del Vedado a l'Havana), correspondència entre familiars, així com imatges dels protagonistes i del Lloret de la dècada de 1950, 1960 i 1970.

ING2019Comas

Imatges, correspondència i documents del Fons Comas i Moré.

El tercer ingrés pertany al fons familiar Duran - Garriga - Masferrer. L'Humbert Garriga i Duran ha realitzat un ingrés d’una col·lecció d'àlbums fotogràfics, numerats del 1 al 13 per ordre cronològic. El primer àlbum comença al 1870 amb imatges de Sebastià Garriga i Bitlloch i Mercè Garriga i Bitlloch i de diferents membres de la saga; Garriga i Mataró, Garriga i Garriga, Bitlloch i Garriga, Garriga i Agüero i Masferrer i Morell.

Continua amb un recull d'àlbums confeccionats per Mercè Duran i Masferrer amb les embarcacions que va pilotar el seu avantpassat Benito Bofill i Domènech (en Venancio); les fragates Pepita i Humberto, les corbetes Josefita i Teresa o el bergantí - goleta Venancio.

Als darrers àlbums trobem un recull d'imatges d'esdeveniments socials i familiars que daten de principis del segle XX.

ING2019Garriga

Àlbums fotogràfics del fons Duran – Garriga – Masferrer.

L’últim ingrés pertany a la família Martínez – Planas. Es tracta de documentació relacionada amb la farmàcia Martínez - Passapera fundada a Lloret el 1790 per Salvador Passapera i Mundet. Entre la documentació en suport paper destaquen els títols de farmacèutic de diferents generacions de la nissaga Martínez i Passapera, llibretes amb receptes i formules per elaborar medicaments i una curiosa col·lecció de material de difusió com sobres, ventalls, fulls de receptes i altres amb el logo de la farmàcia.

Entre les imatges destaquen els retrats dels iniciadors de la nissaga: els Passapera, Campderà, Martínez,.... així com una col·lecció d'imatges de l'edifici on s'ubica la farmàcia (abans carrer Sant Salvador, ara Emili Martínez i Passapera) i un recull d'imatges de l'Emili Martínez de Laguardia. La documentació ingressada compren un període molt ampli: del 1800 al 2010.


ING2019Martinez

Imatges, titulacions i material de difusió de la Farmàcia Martínez del Fons Martínez – Planas.

Agraïm el gest i la confiança que han tingut els cedents amb el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Moltes gràcies!!!

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2019

Amb l'eslògan “Coneix el passat a través de sons i imatges” arriba l’edició d’enguany del Dia del Patrimoni Audiovisual.


Des del SAMLM aprofitem la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer la documentació audiovisual que tenim dipositada a les nostres instal·lacions i per explicar les tècniques i les condicions més adequades per a preservar tot aquest patrimoni.

Aquest any la projecció audiovisual porta per títol: “Teatre i Perfums. El Lloret dels anys cinquanta i seixanta”.

El muntatge s’ha realitzat amb els fons audiovisuals de les famílies Bonet - Cardona i Montero - Fullà.

Us esperem divendres 25 d’octubre, a les 8 del vespre al Teatre de Lloret. Accés a sala lliure i gratuït, fins exhaurir les localitats.

Us hi esperem!

Els Urban Sketchers al SAMLM

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar va organitzar el passat mes de desembre una trobada d’Urban Sketchers a les dependències del servei d’arxiu.
Els Urban Sketchers al SAMLM

Trivial lloretenc



Els Urban Sketchers són una comunitat de dibuixants, tant professionals com aficionats, que fomenta la pràctica del dibuix in situ. Durant la trobada del mes de desembre, diferents membres d’aquest col·lectiu varen visitar les instal·lacions de l’arxiu. Van aprofitar aquesta estada per conèixer els documents que s’hi conserven, les tasques que es realitzen i, evidentment, també van aprofitar per dibuixar algunes dependències.

Els treballs de la Rosa Haba, en Juan Velasco, en Dani Bruzos i la Stella González els hem utilitzat per imprimir la felicitació de Nadal del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret Mar. En aquest targetó hi hem inclòs el tercet que Dolors Monserdà va deixar plasmat al monument a l'Àngel de Sant Pere del Bosc.

USK_Mix

Ara teniu l’oportunitat d’endur-vos aquestes petites obre d’art a través del concurs Trivial Lloretenc. Tal i com funciona en el joc original, els diferents colors indiquen la temàtica de cadascuna de les preguntes:

  • Blau - geografia i toponímia.
  • Marró - arts i literatura.
  • Verd - ciències i medi ambient.
  • Groc – història.
  • Taronja - esports.
  • Rosa - entreteniments i espectacles. 

Si voleu participar, heu de tenir en compte les següents consideracions:

1r. Les respostes les podeu enviar mitjançant correu electrònic arxiu@lloret.cat  i també per missatgeria directa a través de les xarxes socials: facebook, twittter i instagram.

2n. Els 5 primers concursants que encertin les sis preguntes podran passar per les nostres dependències del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, per recollir la col·lecció de quatre postals realitzades pel col·lectiu Urban Sketchers durant la trobada que organitzada pel SAMLM al mes de desembre.

Seguiu-nos a FACEBOOK , TWITTER i IG i concurseu. Una petita obra d’art pot ser vostra!

Comunicat del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar en relació al COVID-19, Coronavirus

En relació a la situació creada pel Coronavirus, i seguint les indicacions dels diversos departaments de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Lloret de Mar, us comuniquem que el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar romandrà tancat fins a nou avís.


En relació al pla d’accions de mesures de prevenció per la contenció del virus COVID-19, i en consonància amb les mesures adoptades per la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya, el Comitè d’Emergències Municipal de Lloret de Mar integrat per l’equip de govern i els responsables tècnics dels diferents departaments, acorda:

EL TANCAMENT de tots els serveis administratius municipals. Els tràmits formals es podran realitzar de forma electrònica i els tràmits informals telefònicament, electrònicament o a través de xarxes socials.

Confiem que, ben aviat, us puguem tornar a atendre amb total normalitat.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Accediu al Decret d'Alcadia manant el tancament del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar 

Accediu als darrers avisos emesos per l'Ajuntament en relació al mesures de prevenció del virus COVID-19

Dia Internacional dels Arxius 2020

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar organitza la presentació virtual del número 19 del butlletí Sesmond i la visita guiada; Un tour virtual per les instal·lacions del SAMLM.
Dia Internacional dels Arxius 2020

Cartell Dia Internacional dels Arxius al SAMLM 2020



Un any més, l’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebrarà el Dia Internacional dels Arxius, una jornada instaurada per les Nacions Unides per a commemorar la fundació del Consell Internacional d’Arxius a l’any 1948.

Tot i la situació actual de crisi sanitària i semi-confinament, s’ha previst la organització d’aquesta presentació virtual que es farà el proper dimarts, dia 9 de juny, a les 20:30, a través de la plataforma ZOOM. Durant aquest acte es realitzaran les següents activitats:

  • Visita guiada: Un tour virtual per les instal·lacions del SAMLM.
  • Presentació del número 19 del butlletí SESMOND, on trobareu els següents articles:
  • La Parada de Sesmond, L’esport té el poder de canviar el món. Fina Solà i Gasset, presidenta de la secció d’esports de l’ICA/SPO.  
  • Memòria del Servei d´Arxiu Municipal 2019.
  • Fons documental Riera – Garriga. Tractament i contingut. Marina Garcia, Xavier Orri i Jordi Padilla.
  • El rom Matusalem. Primers apunts d'una crònica d'hipogeus i alambins a Lloret de Mar. Montserrat Sala i Egea i David Barba i Serra.
  • El Lloret que visità Dolors Monserdà. Roser Vila i Sala.
  • Panteó Casanovas Terrats. La voluntat d'una filla. El vincle d'una família amb les seves arrels lloretenques. Montse Sala i Vila.
  • Programa doble en sessió contínua. Jordi Pau i Corominas.

Les persones que estiguin interessades en participar-hi, han de facilitar el seu correu electrònic a la següent adreça: arxiu@lloret.cat Poc abans de l’hora fixada per a l’inici de l’acte (les 20:30), se’ls enviarà un enllaç per tal que puguin accedir a la presentació. Es recomana tenir l’aplicació del ZOOM descarregada. Us hi esperem!

Nadal al SAMLM

Un any més, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar celebra les festes de Nadal amb diferents actes i activitats.


Aquest divendres, com és habitual, farem la sessió setmanal amb el Grup Amics de l’Arxiu a través de plataforma ZOOM. Des del mes de març, a causa de la pandèmia, el GAA ha adaptat les seves sessions en aquest nou format. La sessió d’aquest divendres, 18 de desembre, comptarà amb la participació de diferents membres de l’equip de govern que aprofitaran per felicitar el Nadal als integrants del grup i per visualitzar la Nadala que l’equip del SAMLM ha preparat per aquestes dates.

Dilluns, 21 de desembre, dividits en tres grups i amb aforament limitat i reduït, al vestíbul del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar els integrants del Grup Amics de l’Arxiu rebran la felicitació d’enguany; una composició ben original que pot decorar les llars.

I el dimarts, 22 de desembre, donarem a conèixer a través del canal de Youtube i de les Xarxes Socials, així com a través de la pagina web del SAMLM, la Nadala 2020 que l’equip del SAMLM ha preparat per aquestes festes.

Podeu recuperar les diferents Nadales a l’apartat web de la pagina web del SAMLM al següent enllaç: Nadales del SAMLM.

El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, us desitja molt bones festes de Nadal i un any 2021 ple de salut, pau i felicitat!

Dia Internacional de la Dona al SAMLM

L’Arxiu de Lloret presenta aquesta tarda a les 19 hores, en motiu del 8 de març, el projecte “La dona i els arxius”. Una iniciativa que ha de permetre incloure la dona i la perspectiva de gènere a l’Arxiu Municipal de Lloret (SAMLM).


L’arxiver municipal, Joaquim Daban, ha explicat que la memòria històrica de les dones està poc representada en el món dels arxius i, malauradament, el SAMLM no és una excepció, perquè d’un total de 165 fons personals, només 41 pertanyen a dones (el 25%). Davant d’aquesta situació, els arxius hem de ser capaços d’assumir la nostra responsabilitat social i impulsar polítiques decidides que procurin el reconeixement de la dona i que permetin la preservació de la seva memòria per a les futures generacions, ha manifestat Daban.

El paper de la dona en la construcció i evolució de la societat lloretenca gairebé no es visibilitza en els fons documentals que es conserven actualment a l’Arxiu Municipal. Als milers de dossiers i expedients que es conserven des del segle XI fins a l’actualitat, la figura de la dona està poc representada. Malauradament, expliquen des de l’arxiu lloretenc, els noms de dones apareixen de forma escadussera a la documentació perquè, habitualment, s’hi acostumava a fer constar el nom de l’home.

Amb la posada en marxa del projecte “Interseccionalitat i arxius: la dona i la perspectiva de gènere als arxius” es pretenem aconseguir diversos objectius: 

  • Elaborar un registre de fons documentals relacionats amb la dona i amb el feminisme, amb la finalitat d’identificar-los, recollir-los i preservar-los per a les futures generacions.
  • Promoure l’ingrés a l’arxiu de fons documentals vinculats a la dona i al feminisme, ja sigui a títol individual o com a associació, que siguin testimoni de l’activitat i la influència de les dones en la construcció de la societat lloretenca.
  • Donar major visibilitat als fons documentals produïts per dones.
  • Disposar de referències documentals rigoroses que facilitin a les futures generacions el coneixement i anàlisi del context social, polític i econòmic que van viure les dones de finals del segle XX i principis del segle XXI.
  • Analitzar els condicionants que permeten estudiar cadascun d’aquests casos des d’un punt de vista interseccional: l’activitat professional, el grau de marginació, l’extracte social, el nivell econòmic, la formació, el temperament i la manera de ser...
  • Aconseguir major reconeixement del treball de la dona i major visibilització del seu compromís cívic i social.
  •  Sensibilitzar la ciutadania del paper clau de la dona en la construcció de la nostra societat.
  • Enregistrar la memòria i els records de les dones que han impulsat actituds reivindicatives per tal de preservar-los per a les futures generacions. 

Per elaborar i portar a terme aquest projecte l’Arxiu de Lloret està treballant amb la Regidoria d’Igualtat i amb l’Associació de Dones l’Aurora, amb la finalitat que els ajudin a identificar, recollir i preservar bona part dels fons documentals relacionats amb les dones lloretenques. Més endavant, aquests contactes s’ampliaran a altres dones, ha destacat la regidora de l’Arxiu, Ana García Castany. 

El projecte s’ha estructurat en cinc apartats: 

  1. Fons documentals relacionats amb la dona i el feminisme: que recull una relació dels fons documentals vinculats a la dona i al feminisme que es conserven als dipòsits de l’arxiu. A partir d’aquesta llista es poden evidenciar les presències i les absències, i els motius d’aquesta situació anòmala que fa que només un de cada quatre fons documentals personals corresponguin a dones. Actualment són una quarantena.
  2. Retrats de dones: No és fàcil resseguir la vida de les dones lloretenques als fons documentals. Una bona manera es prendre com a referència figures prou destacades i conegudes, com ara Lliberada Parés, Concepció Campderà… En aquest apartat es presenten les biografies d’algunes lloretenques traspassades que han destacat per algun o altre motiu en l’evolució social de la població.
  3. Amb veu pròpia: testimonis i experiències:  en aquest apartat es recullen, en forma de relats breus o microhistòries, els testimonis i les experiències de les dones lloretenques. Com es van sentir quan iniciaven una determinada activitat que fins llavors estava reservada als homes; quins retrets van haver suportar; quines satisfaccions van tenir; quines vexacions; quins maltractes...
  4. L’empoderament femení:  a partir dels relats breus que es difonguin a través de les xarxes socials, es procurarà triar determinades vivències per tal de contextualitzar-les i enregistrar-les amb mitjans audiovisuals. 

Joaquim Daban ha explicat que al llarg dels anys, el SAMLM ha treballat per revertir aquesta situació i per recuperar les veus femenines que completin una idea de comunitat més propera a la realitat. Així, l’any 2011 va participar proporcionant documentació i filmacions per al documental Pensió completa. I l’any 2015, en commemoració del Dia de la Dona, el SAMLM va impulsar l’elaboracód’un petit audiovisual on es feia un homenatge a les dones de Lloret de diverses edats, generacions i procedències socials, que han contribuït a la construcció d’una societat més pròspera, culta i justaTambé, l’any 2018 aquest SAMLM va col·laborar activament en l’exposició El treball de les dones a Lloret (1900-1990), juntament amb la Regidoria de la Dona i la Biblioteca Municipal

La regidora, Ana García Castany, ha destacat que hi haurà diversos beneficiaris i beneficiàries d’aquest projecte. En primer lloc, ha dit García Castany, tota la societat, perquè el reconeixement del paper de la dona i la visibilitat del seu compromís cívic és una qüestió d’equitat i justícia social que afecta el conjunt de la ciutadania. En segon lloc en sortirà beneficiat el propi col·lectiu de dones, perquè a través de l’increment d’aquest tipus de fons documentals es donarà més rellevància històrica a les seves iniciatives i les seves activitats socials. I finalment, també se’n beneficiaran aquelles persones que estiguin interessades en l’anàlisi d’aquests fons documentals, perquè disposaran dels referents documentals necessaris per a l’elaboració d’estudis més rigorosos relacionats amb l’evolució i les iniciatives impulsades per les dones o per col·lectius vinculats al feminisme. 

La metodologia que es seguirà des del SAMLM per tal de fer efectiu el projecte serà la creació d’una xarxa de col·laboració amb les institucions i associacions locals vinculades al món de la dona i del feminisme, i amb diferents persones que, a títol individual, puguin fer aportacions interessants per a l’elaboració i execució d’aquest projecte. 

  • Interseccionalitat i arxius. Un programa i quatre projectes.

El projecte “La dona i la perspectiva de gènere” forma part d’un programa més ampli que inclou quatre projectes:

    • La dona i la perspectiva de gènere als arxius.
    • La maleta. Documents i relats de la migració.
    • Les minories sexuals, afectives i de gènere a la documentació d’arxiu
    • El tractament de la diversitat funcional als fons d’arxiu 

La interseccionalitat es pot definir com una perspectiva que ens permet veure com les diverses formes de discriminació no es poden considerar per separat, sinó que cal entendre-les en relació. La interseccionalitat estudia de forma encavalcada les diferents identitats socials i els seus respectius sistemes d’opressió, dominació o discriminació. 

El concepte es va plantejar per primer cop per l’acadèmica Kimberlé W. Crenshaw al 1989 per explicar com les dones afroamericanes havien estat excloses de les polítiques feministes i antiracistes desenvolupades als Estats Units des de la lluita pels drets civils a finals de la dècada del 1960. 

A partir d’aquest marc conceptual es pot entendre com succeeix la injustícia sistemàtica i la desigualtat social des d'una base multidimensional. I des d’aquest punt de vista, l’arxivística s’ha convertit en un terreny fèrtil per al debat sobre la interseccionalitat de les identitats. En un moment en què la definició identitària adquireix protagonisme en el debat polític i social, els arxius tenen l’oportunitat de convertir-se en espais segurs que fomentin la investigació, el coneixement i, en darrera instància, el diàleg per canalitzar i moderar els conflictes entre aquestes identitats; uns conflictes que, fins i tot, poden arribar a generar violència entre diferents comunitats. 

Així doncs, ha explicat Joaquim Daban, des del SAMLM hem constatat que a la majoria d’arxius únicament podem trobar els fons documentals de les grans personalitats, de les institucions més rellevants, de les administracions públiques i de les grans empreses. Massa sovint s’ignora la documentació relacionada amb les minories socials i els moviments col·lectius: la dona, el feminisme, el col·lectiu LGTBI, els migrants, el col·lectiu de persones amb diversitat funcional. Els arxius, en aquest sentit, també tenim el compromís social de conservar una memòria plural i d’assegurar la custòdia de fons documentals que siguin representatius de les activitats impulsades per tots els col·lectius. 

Tot plegat es presenta avui a les 19 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Lloret. L’acte també es podrà seguir en directe a través del Facebook Live i el YouTube de Nova Ràdio Lloret. 

La Setmana Internacional dels Arxius al SAMLM

Els arxius catalans celebren la Setmana Internacional dels Arxius, promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que té que té com a dia més destacat el 9 de juny, el Dia Internacional dels Arxius.


Sota el lema Persones - Arxius - Vides, l’objectiu de la commemoració es mostrar i donar visibilitat a les tasques que es realitzen als arxius. Unes tasques imprescindibles per poder garantir l’accés a la documentació a tota la ciutadania.

Volem mostrar què passa a l’interior d’un arxiu un cop hi arriben diferents ingressos documentals. Les tasques internes que es realitzen als arxius formen un banc de dades que de forma ordenada es connecten entre elles, creant una xarxa de documents contextualitzats constantment pels professionals dels arxius.

Els arxius, al centre de les connexions, són els connectors entre les persones i les vides, són un organisme viu, ple d’espais rics i diversos en constant creixement. Hi ha molts arxius i molt diversos i això permet noves connexions i relacions, nous esclats d’informació, que ens porten a un univers per descobrir.

A partir de dilluns dia 7 de juny, i durant tota la setmana, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar presentarà i farà difusió a través de les seves xarxes social i de la seva pàgina web, del nou número del Butlletí Sesmond.

La presentació d’aquest nou butlletí, el número 20, es farà a través de petits vídeos on els autors ens explicaran breument els seus articles.

El numero 20 del Butlletí Sesmond inclou els següents articles:

  • Arxivem el moment o com crear (conscientment) biaix als arxius. Vicenç Ruiz i Gómez
  • La memòria del SAMLM 2020. SAMLM
  • Comiat a la Maribel. Joaquim Daban i Massana
  • Interseccionalitat i arxius. Un programa i quatre projectes. Joaquim Daban, Xavier Orri i Jordi Padilla
  • Arxius i xarxes socials. Eines per a l'impuls dels arxius de proximitat. Joaquim Daban i Massana
  • Pescadors propietaris agrícoles a Lloret (1477-1556). Antoni Ginot i Julià
  • La Casa Egípcia de Lloret de Mar. Montserrat Ferrandis i Escobedo
  • Josep Carner i Lloret. Estiueig, literatura, memòria persistent. Les relacions del poeta amb Emili Martínez Passapera. Narcís Figueras i Capdevila
  • Lloret de Dalt: la història i els secrets de la primera urbanització de Lloret. Lluís Cruz i Berasategui
  • L'homosexualitat a Lloret (1960-1990). Gemma Mateu i Mas
  • Una carta nàutica molt navegada. Joan Domènech i Moner

Accediu al darrer número de la publicació Sesmond en el següent enllaç: Butlletí Sesmond

PLATGES, LES DE LLORET!

Les platges de Lloret fa dies que estan preparades per rebre banyistes. El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar us presenta la proposta d’estiu per a les seves publicacions a les xarxes socials.


Amb el títol PLATGES, LES DE LLORET!, fem referencia a un dels fragments més populars de l’òpera Marina. Els divendres dels mesos de juliol i agost, realitzarem un passeig pel litoral lloretenc, destacant els noms i la toponímia de platges, cales, roques i penya-segats, mostrant imatges custodiades als dipòsits del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar i acompanyats per textos de diferents autors que en facin referència.

Lloret disposa de cinc platges i diferents cales. Ens acompanyeu en aquesta capbussada?

Accediu al cercador d'imatges

Agustí Vilà i Galí. Un navegant de terra ferma

Presentació del llibre de Joan Domènech i Moner, Agustí Vilà i Galí. Un navegant de terra ferma.


Dijous 29 de juliol, a les vuit del vespre i al pati de l’Erol de la Rectoria (plaça de l’Església, 4) es durà a terme l'acte de presentació del llibre Agustí Vilà i Galí. Un navegant de terra ferma.

L'autor, Joan Domènech i Moner, ha realitzat aquest estudi biogràfic de qui fou  enginyer, estudiós i figura rellevant de la societat lloretenca.

L’Agustí M. Vilà i Galí va mostrar sempre interès per la historia, la cultura i el patrimoni de Lloret i va contribuir, amb les seves investigacions i estudis, a posar-lo en valor i a difondre’l al conjunt de la ciutadania. Va dedicar un munt de temps a cercar informació relacionada amb el passat de la nostra vila, i va publicar extensos i rigorosos treballs que van ser el resultat de les seves acurades i metòdiques investigacions.

La presentació anirà a càrrec de l’historiador Mario Zucchitello, que en el pròleg del llibre precisa que l’autor d’aquesta biografia, Joan Domènech, és una persona que amb paciència, perícia, professionalitat i emprant tota mena de documents, alguns dels quals aparentment poc importants, ha aconseguit escriure, de manera clara i elegant, una biografia exemplar.

El llibre ha estat editat per l'Ajuntament de Lloret de Mar, i és el quart número de la col·lecció Sa Caravera, on hi tenen cabuda estudis biogràfics, memòries, treballs i monografies més breus. La col·lecció Sa Caravera complementa la col·lecció Es Frares, que ha permès, al llarg de vint-i-set anys, publicar estudis vinculats a Lloret on es tracten temàtiques ben diverses. Totes aquestes publicacions s’han convertit en bons referents bibliogràfics, han permès una bona difusió de la història de Lloret i han contribuït a millorar la imatge cultural del municipi.

El llibre és pot adquirir a la Unitat de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Lloret de Mar, al Mas de Can Saragossa,  a través del correu electrònic patrimoni@lloret.cat . El seu preu és de 20€.

Accediu a la Col·lecció Sa Caravera al seguent enllaç: Col·lecció Sa Caravera

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2021: la teva finestra al món

El 27 d’octubre és el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, fa mesos que treballem en l’edició d’enguany.


Des del SAMLM aprofitem la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer la documentació audiovisual que conservem als nostres dipòsits i per explicar quines són les tècniques i les condicions més adequades per a la seva conservació.

Els materials audiovisuals, com a objectes del patrimoni documental, son una eina valuosíssima que ens permet conèixer de primera ma el passat més recent.

Durant l’any 2021 el SAMLM ha rebut l'ingrés del Fons MAS FOTÒGRAFS que ara es conserva al dipòsit d’audiovisuals. Es tracta de les filmacions de 16 mm de Francesc Mas i Ruhí (1911 - 1997) que han estat cedides al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar pel seu fill, August Mas i Llibre.

El treball de tractament, organització i descripció del Fons MAS FOTÒGRAFS ha permès recuperar diferents pel·lícules en format 16 mm, entre elles “Platges, les de Lloret” de 1964, “Barcelona ama a sus piedras” de 1968 i altres gravacions com: “El Romànic Català”, “Empúries”, “Lloret a l'hivern”, “Nieve y sol en España”, “El Museu Marítim de Barcelona” de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970.

La projecció de PLATGES, LES DE LLORET i la cessió del Fons MAS FOTÒGRAFS tindrà lloc el dimecres, 27 d'octubre, a les 8 del vespre, al Teatre de Lloret (accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament).

Els llibres de la Comissió Permanent (avui Junta de Govern) al Dipòsit Virtual

Disponibles els llibres de la Comissió Permanent a la pagina web del SAMLM.


El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar continua treballant i millorant el contingut de la pagina web. Aquest Nadal el tió ens ha portat una nova prestatgeria al Dipòsit Virtual dedicada als llibres de la Comissió Permanent.

A través del Dipòsit Virtual, el SAMLM posa a l’abast de la ciutadania una nova prestatgeria amb els llibres d'actes de la Comissió Permanent. Progressivament, anirem incorporant nous llibres. De moment es poden consultar el llibres que van de 1959 a 1972.

La Comissió Municipal Permanent va ser un organisme col·legiat que es va crear a partir del Real Decret de 8 de març de 1924, amb la funció principal de  donar assistència i assessorament a l’Alcalde en l’exercici de les seves funcions. L’any 1986 aquest organisme va canviar el seu nom pel de Comissió de Govern; i l’any 2003 es va adaptar el nom actual Junta de Govern Local.

Els llibres de la Comissió Municipal Permanent deixen constància de les decisions preses per aquest organisme.

A través del Dipòsit Virtual podreu consultar, de manera senzilla, ràpida i amena, bona part de la documentació que conservem i custodiem al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar. La persona interessada en accedir als llibres només haurà de triar la prestatgeria temàtica corresponent i l’any que desitja consultar. Així, de seguida podrà visualitzar el document i podrà passar les diferents pàgines que el composen amb l’efecte volta de fulla (que permet llegir llibres, registres i revistes com si es tractés d’una publicació impresa).

Us convidem a visitar la nova prestatgeria del dipòsit virtual LINK

La Paraula Amagada del SAMLM

Al Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, estrenem un nou concurs! Una adaptació del WORDLE, el concurs que juntament amb el PARAULÒGIC està causant furor a les xarxes socials.


Com podeu jugar-hi?

Cal trobar la paraula amagada del SAMLM en sis intents. Heu d’introduir paraules que existeixen i fer clic a ENTER. Després de cada intent, el color de les lletres canviarà per indicar l’evolució de la partida. No es tenen en compte els accents a l’hora d’introduir paraules i es poden repetir lletres.

Un cop esbrinada la paraula, envieu-nos un correu electrònic ràpidament a l'adreça: arxiu@lloret.cat, on aparegui la captura de pantalla que permeti visualitzar la vostra resposta i els intents que heu fet per aconseguir-la. Al mateix missatge heu de fer constar el vostre nom i cognoms. A partir de la vostra captura es farà la següent valoració:

Respostes rebudes fins a les 10 hores

Primer intent 10 punts
Segon intent   8 punts
Tercer intent 6 punts
Quart intent 5 punts
Cinquè intent 4 punts
Sisè intent 3 punts

Respostes rebudes fins a les 15 hores

Primer intent 8 punts
Segon intent  6 punts
Tercer intent 5 punts
Quart intent 4 punts
Cinquè intent 3 punts
Sisè intent 2 punts

Respostes rebudes fins a les 24 hores

Primer intent 6 punts
Segon intent   5 punts
Tercer intent 4 punts
Quart intent 3 punts
Cinquè intent 2 punts
Sisè intent 1 punts

Els punts s’acumularan al llarg de la setmana, i el dissabte, a primera hora, desvetllarem la llista de participants (nom, hora d’arribada de la resposta, nombre d’intents i puntuació acumulada). 

El guanyador del concurs tindrà premi!  Us animeu a concursar? 

Per a més informació consulteu les nostres xarxes socials.

Conferència Refugiats a Lloret de Mar durant la Guerra Civil

La Tribuna del SAMLM presenta la conferència a càrrec de Joan Garcia Lupiañez i de Mònica Puertas.


El Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar us presenta La Tribuna del SAMLM, una nova activitat de difusió de la història i del patrimoni documental lloretenc en format de conferències, xerrades i presentacions

Iniciem el cicle amb la conferència Refugiats a Lloret de Mar durant la Guerra Civil a càrrec de Joan Garcia Lupiañez, investigador i responsable de la pàgina Guerra Civil a La Selva, i de Mònica Puertas, del Espacio para la Memoria y los Derechos Humanos de Argentina.

La conferència començarà tractant el tema de la creació dels Comitès per l'Ajuda als Refugiats. A continuació es parlarà dels moviments de la població refugiada i com s'estableixen a diferents cases de Lloret. També s'explicarà l'avançament de les tropes franquistes després de la Batalla de l'Ebre fins a arribar a Lloret de Mar el 2 de febrer de 1939 i com això va provocar un exili cap França. Finalment, la Mónica parlarà i tractarà sobre els moviments migratoris que va ocasionar la Guerra Civil. 

Aquest acte tindrà lloc el dimarts 17 de maig a les 18h a la Sala Polivalent del Servei d'Arxiu Municipal, al carrer Josep Lluhí 24.

Inscripció obligatòria fins a completar l'aforament a arxiu@lloret.cat

Presentació del Butlletí Sesmond

Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, presenta el número 21 del Butlletí Sesmond.


La presentació es durà a terme a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Lloret de Mar, el dijous dia 9 de juny a les 20h i comptarà amb la participació de diferents autors que explicaran breument els seus articles. El numero 21 del Butlletí Sesmond inclou els següents articles:

  • La pàgina web del SAMLM. 15 anys al vostre servei. Joaquim Daban i Massana
  • La memòria del SAMLM 2021. SAMLM
  • Interseccionalitat i arxius. La Maleta. Documents i relats de la migració. Laura Bernà i Xavier Orri
  • La urbanització Coll de Llop. Jordi Padilla i Delgado
  • El fons documental Mas Fotògrafs. Una nissaga lloretenca dedicada al món de la imatge. Joaquim Daban i Massana
  • Divorci per violència masclista al Lloret del segle XIX. Montse Sala i Vila
  • El pintor Ramon Noé i Hierro i la seva obra a l’església parroquial de Lloret de Mar. Martirià Brugada i Clotas
  • Els transports Pujol. Joan Domènech Moner
  • Raül Roviralta i Astoul, una aproximació a la seva col·lecció. Sara Vila Gomà
  • Diumenges d’estiu en els films catalans d’Eduardo Solá Franco. María Belén Moncayo
  • Cartell del Centenari de l’òpera Marina, 1955 Pere Clapera i Argelaguer. Marina García i Carbonell

 
Us hi esperem!
 
Accediu als butlletins d’edicions anteriors en el següent enllaç: Sesmond o bé en el Dipòsit Virtual.

LA TRIBUNA DEL SAMLM

Torna LA TRIBUNA DEL SAMLM al Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar.


Amb LA TRIBUNA DEL SAMLM pretenem fer conferències, presentacions i debats que estiguin relacionats amb el patrimoni cultural de la nostra població i del nostre país.

La segona conferència porta el títol de Mina Melitrons. Quan Lloret bevia aigua de la Rocagrossa i va a càrrec de Lluís Cruz i Berasategui, periodista i president de l’Associació de Veïnes i Veïns de Lloret de Dalt. 

 La conferència tindrà lloc el dimarts 4 d’octubre a les 18h a la Sala Polivalent del Servei d'Arxiu Municipal, al carrer Josep Lluhí 24.

Inscripció obligatòria fins a completar l'aforament a arxiu@lloret.cat

Us hi esperem!

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2022

El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que se celebra el 27 d’octubre, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar presentarà l’audiovisual: Una vida a través de l'objectiu. Francesc Mas i Ruhí, Filmografia (1960 - 1970).


 

 

El SAMLM aprofita la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer i fer difusió de la documentació audiovisual que es conserva als nostres dipòsits. Els materials audiovisuals, com a objectes del patrimoni documental, son una eina valuosíssima que ens permet conèixer de primera mà el passat més recent.

L’any 2021, August Mas i Llibre va cedir en aquest SAMLM el fons 522 - MAS FOTÒGRAFS, i llavors es va dur a terme una primera fase de tractament i descripció del fons. Durant l'any 2022, el fons audiovisual, que conté pel·lícules de 16 mm realitzades per Francesc Mas i Ruhí (1911 - 1997), ha estat digitalitzat. A partir d’aquest treball s'han pogut recuperat unes imatges excel·lents de pel·lícules com: Platges, les de Lloret de 1964, Barcelona ama a sus piedras de 1968, El Romànic Català, EmpúriesLloret a l'hivern, Nieve y sol en EspañaEl Museu Marítim de Barcelona de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970.

La projecció Una vida a través de l'objectiu. Francesc Mas i Ruhí, Filmografia (1960 - 1970), que tindrà lloc el dijous, 27 d'octubre, a les 19h al Teatre de Lloret, ens mostrarà algunes de les imatges més destacades d’aquestes pel·lícules.

L’accés al Teatre de Lloret serà lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

Us hi esperem!

Recursos didàctics del Projecte la Maleta. Documents i Relats de la Migració

L’any 2020 el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar presentava el projecte Interseccionalitat i arxius. Un programa i quatre projectes, i donava a conèixer el primer projecte dedicat a la dona que portava per títol, La Dona a l’Arxiu.


 

 

Al llarg de l’any 2021 vam treballar conjuntament  el SAMLM i la secció de Serveis Especialitzats d’Atenció Social del Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Lloret de Mar per tal de  fer realitat el segon projecte: La Maleta. Documents i relats de la migració. En aquesta ocasió, hem procurat  acostar-nos al conjunt de la ciutadania i reivindicar les diverses identitats i sensibilitats que conviuen  al nostre municipi.

A través dels records i les vivències de les persones migrades, així com de la documentació d’entitats i associacions creades per elles mateixes, es pretén construir un relat conjunt del passat, del present i del futur del nostre municipi; on es mostri  el fenomen migratori com una  part de la singularitat humana, i que reconegui la migració com un valor fonamental en la memòria col·lectiva.

Es tracta  d’un projecte viu, que s’actualitza anul·lament i que, enguany,  amb motiu del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Discriminació Racial, que se celebra el dia 21 de març, l’hem volgut ampliar amb tres  recursos didàctics que es posen a disposició de l’alumnat d’ESO:

  • Interseccionalitat i Memòria Històrica a Lloret de Mar.
  • Lloret de Mar, terra d’acollida.
  • El joc de La Maleta, relats de la Migració.

A través d’aquests recursos es pretén  sensibilitzar a la ciutadania de Lloret de Mar que la diversitat en el nostre municipi és un tret característic que ens defineix; es procurarà garantir la cohesió social del nostre municipi assumint les diferències sense que aquestes es converteixin en desigualtats; i es confia poder reconèixer la diversitat com un valor enriquidor en el nostre municipi.

 

Enllaç al WEB: Recursos didàctics del Projecte la Maleta

19a Edició Recercat

La cita de referència de la cultura i la recerca local es celebrarà del 4 al 7 de maig, amb un programa ple d’activitats.


 

Els propers 4, 5, 6 i 7 de maig, a Lloret de Mar, se celebrarà la 19a edició del Recercat, la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana que impulsa l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Un any més, la recerca local i la cultura de proximitat confluiran en el ja consolidat punt de trobada dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i dels ateneus federats catalans. 

El programa d’activitats que acollirà la Capital de la Cultura Catalana 2023, Lloret de Mar, no deixarà indiferent a ningú. Projectes, premis, presentacions, debats, exposicions, audiovisuals i espectacles, són només una pinzellada de l’extensa agenda d’activitats programada, on, a més, es comptarà amb la participació de la consellera de Cultura, l’honorable Sra. Natàlia Garriga, i del conseller de Recerca i Universitats, l’honorable Sr. Joaquim Nadal, tot remarcant la importància de la recerca en l’àmbit local i en el marc de l’associacionisme cultural. 

El Recercat està organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Lloret de Mar, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Centre d’Estudis Selvatans. 

Col·laboren el Servei d’Arxius Municipal de Lloret de Mar, el Club Marina Casinet, el Centre d’Estudis Tossencs, la Biblioteca de Lloret de Mar, la Parròquia de Lloret de Mar, Lloret Turisme, el Teatre de Lloret, el Museu Obert de Lloret i Fitel Network i compta amb el suport de la Fundació Irla i l’organització Capital de la Cultura Catalana.

Per a més informació sobre el programa del Recercat 2023 es pot consultar el web www.irmu.org

 

Accediu al programa a l'enllaç següent: Programa Recercat 2023

Setmana contra la LGTBI-fòbia al SAMLM

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, presenta, amb motiu del Dia Internacional Contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, el QUEERZINE, que va confeccionar durant l'estiu del 2022.


 

El QUEERZINE porta per títol Walk on the wild side in Lloret i va ser la contribució del SAMLM al taller Queers Make History!, desenvolupat de manera virtual per l’Arxiu Nacional LGBTQ+ de Noruega (Skeivt Arkiv) i la Universitat de Bergen (UiB).

El taller va ser coordinat per David Carrillo-Rangel, especialista en Humanitats i Comunicació Audiovisual per la UPF i actualment professor a la UiB i el va impartir el medievalista escocès especialitzat en Estudis de Gènere Jonah Coman, tot treballant la idea del zine com a element d’expressió i activisme LGBTIQ+ i com a via per a la difusió de fons patrimonials i arxivístics relacionats amb el col·lectiu.

David Carrillo-Rangel és expert en codicologia i paleografia medieval. Actualment treballa com a professor predoctoral al Departament de Lingüística, Literatura i Estudis Estètics a la UiB. Per la seva banda, Jonah Coman és professor d’Art Medieval a l’Escola d’Arts de Glasgow i a Saint Andrews.

El taller està emmarcat en un programa d’activitats dissenyat per celebrar els cinquanta anys de la despenalització de l’homosexualitat a Noruega. Amb aquest motiu, el govern noruec ha decretat la celebració de l’Any Cultural Desviat 2022 (Skeivtkulturâr 2022).

Un QUEERZINE, és una publicació independent en format còmic, llibre o opuscle que té com a protagonista la contracultura LGTBIQ+ i la cultura underground més alternativa.

Els zines (provinent de la paraula anglesa magazine, que es pot traduir com butlletí, revista o publicació periòdica) es poden definir com obres autopublicades de petita tirada amb textos i imatges originals o apropiades, habitualment reproduïdes mitjançant fotocopiadora. Un fanzine (barreja de fan i revista) és una publicació no professional i no oficial produïda per entusiastes d'un fenomen cultural en particular (com un gènere literari o musical) per al plaer dels altres que en comparteixen l’interès. Popularment definits dins d'una circulació de 1000 còpies o menys, a la pràctica molts zines es produeixen en edicions de menys de 100 exemplars. Entre les diverses intencions de creació i publicació hi ha el desenvolupament de la pròpia identitat, compartir una habilitat o art minoritari, o el desenvolupament d'una història. Els zines han servit com a mitjà de comunicació significatiu per a diverses subcultures i, sovint, s'inspiren en una filosofia dels treballs manuals i l’artesania que fa cas omís de les convencions tradicionals del disseny professional i de les editorials

Jonah Coman investiga sobre el valor acadèmic dels zines com a testimoni de l’activitat de comunitats minoritzades i subcultures al marge dels corrents dominants, especialment la comunitat queer. El taller va estar orientat a la creació de zines específicament adreçats a la comunitat LGBTIQ+ utilitzant materials digitals provinents de Skeivt Arkiv o bé d’altres arxius o repositoris.

Presentació del Butlletí Sesmond

Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, el Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, presenta el número 22 del Butlletí Sesmond.


 

 

La presentació es durà a terme a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Lloret de Mar, el divendres dia 9 de juny a les 20h i comptarà amb la participació de diferents autors que explicaran breument els seus articles.

El numero 22 del Butlletí Sesmond inclou els següents articles:

  • L’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona. 20 anys d’un exitós projecte de formació universitària. Joan Pérez i Ventayol
  • La memòria del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar 2022. SAMLM
  • La implementació de l’administració electrònica a l’Ajuntament de Lloret de Mar. Avaluació i reptes de futur. Jordi Coma i Pol, Lluís Frigola i Butiñà i Eulàlia Puig i Alenyà
  • Evolució d’altars i capelles a la parròquia de Sant Romà (1520 - 1731). Roser Vila i Sala
  • Francesc d’Assís Sala i Balaguer, un lloretenc a Nova Orleans. Oriol Jorquera i Abellà
  • Josep Durall de Llobet i Just Marlès i Vilarrodona. Impulsors, l’any 1918, de l’aparellament de tres grans velers que van fer la ruta de les Amèriques. Antoni Durall i Serra
  • L’obra de l’escultor Josep Maria Barnadas Mestres (1867 – 1939) al cementiri de Lloret de Mar. Noves aportacions. Maria A. Barnadas i Andiñach
  • Refugiats durant la Guerra Civil a Lloret de Mar. Joan García Lupiáñez
  • El vincle de Juan José Mira amb Lloret de Mar. Cristina Mas i Lloveras
  • Una finestra al període medieval. Pau Turon i Izquierdo

Us hi esperem!

Accediu als butlletins d’edicions anteriors en el següent enllaç: Sesmond o bé en el Dipòsit Virtual.

AVÍS: Tancament de les dependències de l’Arxiu ubicades a la Plaça Madona Sicardis (antiga Plaça de Braus)

A partir del 13 de setembre i fins al 24 d'octubre, ambdós inclosos, les dependències del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar ubicades a la Plaça Madona Sicardis romandran tancades degut a les obres de millora que es realitzen en aquest edifici.


 

Per qualsevol dubte o aclariment podeu contactar amb nosaltres, presencialment, a les dependències situades al C. Josep Lluhí, 24. O, si ho preferiu, podeu enviar-nos un missatge al correu electrònic arxiu@lloret.cat o trucar-nos al telèfon 972 36 84 57.

 

Disculpeu les molèsties.

La Tribuna del SAMLM

Cinquena edició del cicle de conferències del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, la Tribuna del SAMLM


 

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar i el Cineclub Adler us presenten la cinquena edició de la TRIBUNA DEL SAMLM amb el títol Eduardo Solá Franco i Catalunya. Un cineasta experimental a Lloret de Mar a càrrec de María Belén Moncayo, directora de l’Asociación Archivo Nuevos Medios Ecuador (AANME) de Quito, Equador.

La relació del pintor, dramaturg i cineasta Eduardo Solá Franco amb Lloret de Mar s’estableix a partir dels vincles d’amistat que va mantenir amb el pintor Alejo Vidal-Quadras Veiga, i les continuades visites que va fer a les cases que la família Vidal-Quadras tenia a Lloret i Blanes.

L’estiu de 1962 el cineasta es va allotjar a la finca Pinya de Rosa (propietat de Fernando Rivière i Maria Teresa Vidal-Quadras) on va filmar El juicio de Paris, i que va tenir com a protagonistes les tres nebodes del pintor català, Maribel, Reyes i Carmen Vidal-Quadras y Cajiao. Una setmana després va filmar Escala de sirenes als jardins de Santa Clotilde de Lloret, amb Odila Roviralta i Arens d’actriu protagonista i vestida com una deessa grega.

La conferència tindrà lloc el Dijous 21 Setembre a les 19h a la Teatre de Lloret (Plaça Germinal Ros), i seguidament a les 20h es durà a terme la projecció d’una selecció de films d’Eduardo Solá Franco. Accés lliure fins a completar aforament.

Amb LA TRIBUNA DEL SAMLM pretenem fer conferències, presentacions i debats que estiguin relacionats amb el patrimoni cultural de la nostra població i del nostre país.

Activitat organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar i el Cineclub Adler, amb la col·laboració del Teatre de Lloret i la Capital de la Cultura Catalana 2023.

Us hi esperem!

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2023

El 27 d'octubre amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, projectarà el muntatge audiovisual ISIDOR LLORCA: UNA VIDA DE PEL·LÍCULA, dedicat al productor i realitzador Isidor Llorca i Riera.


 

Des del SAMLM aprofitem la commemoració per a donar a conèixer la documentació audiovisual que conservem als nostres dipòsits i per explicar quines són les tècniques i les condicions més adequades per a la seva conservació.

Els materials audiovisuals, com a objectes del patrimoni documental, són una eina valuosíssima que ens permet conèixer de primera mà el passat més recent. 

L’any 2021 el SAMLM va rebre l’ingrés d’un centenar de bobines de cinema de 35 mm., cedides pel Sr. Josep Mares i Arbó, que procedien de l’etapa de cineasta i productor del lloretenc Isidor Llorca i Riera. El fons abraça un període cronològic força ampli, des de finals de la dècada dels seixanta fins a la dècada dels vuitanta.

En un primer moment, es va intervenir fent una primera neteja de les pel·lícules, traslladant-les a capses de conservació als dipòsits de l’arxiu i fent una primera descripció del contingut.

Enguany s’ha procedit a la digitalització dels films i a la realització d’una descripció més detallada.

El treball de tractament, organització i descripció del fons ha permès recuperar diferents pel·lícules, documentals i anuncis en format 35 mm.

A partir de l’estudi del fons s’ha realitzat un documental que repassarà la trajectòria de l’autor. Entre les filmacions destaquen: L’Art (1982), el Museu Darder de Banyoles (1980), Girona en Fires  (1983) i diversos reportatges realitzats per encàrrec de la Revista Imágenes, última etapa del noticiari espanyol NODO. Al muntatge dedicat al cineasta lloretenc s'hi incorpora, d'una banda, seqüències de la seva etapa dedicada al món del cinema, sense deixar de banda el període de productor i distribuïdor del gènere S, denominació que tenia el cinema eròtic dels anys setanta i vuitanta. I d'altra banda, també s'ha comptat amb imatges retrospectives de la primera època de la televisió local de Lloret, que ajuden a tenir una idea global de la seva producció.

Finalment, el testimoni oral del mateix Isidor Llorca ha servit per contextualitzar i complementar la feina realitzada per l’equip del SAMLM.

La projecció tindrà lloc el divendres, 27 d'octubre, a les 8 del vespre, al Teatre de Lloret (accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament).

Per accedir als muntatges de les edicions aneu a: Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

La Tribuna del SAMLM, 6ena edició

El 14 de desembre es celebrarà la sisena edició del cicle de conferències del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, la Tribuna del SAMLM amb el títol De la barca als tribunals: Els pescadors de Lloret i la Pabordia de Novembre al segle XVI a càrrec d’Antoni Ginot i Julià.


 

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar organitza dijous 14 de desembre a les 19h a la Sala Polivalent del Servei d'Arxiu Municipal de Lloret de Mar la sisena edició de la Tribuna del SAMLM amb el títol De la barca als tribunals: Els pescadors de Lloret i la Pabordia de Novembre al segle XVI a càrrec d’Antoni Ginot i Julià (Investigador predoctoral a la Universitat de Girona).

La coneguda Revolta dels Joseps va suposar el clímax d'anys de tensió entre la Pabordia de Novembre de la seu de Girona i els pescadors lloretencs. Tot i així, la relació entre el capítol gironí i els lloretencs, concretament els pescadors, no era quelcom nou. Al segle XVI, diverses casuístiques, i segles de reticències davant el poder senyorial, portaren als pescadors de la vila a negar-se a pagar el delme del peix al paborde, comportant l'inici de plets entre ambdues parts. A partir d'aquesta documentació judicial podem reconstruir com era l'activitat pesquera lloretenca del cinc-cents a la vila, així com les problemàtiques sorgides arran del cobrament dels drets senyorials sobre la pesca.

Cicle de conferències gratuïtes. Cal inscripció prèvia a arxiu@lloret.cat

Amb LA TRIBUNA DEL SAMLM pretenem fer conferències, presentacions i debats que estiguin relacionats amb el patrimoni cultural de la nostra població i del nostre país.

Activitat organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, amb la col·laboració del Cercle d’Estudis Selvatans i la Capital de la Cultura Catalana 2023.

arxivat sota: Ciutadania