Ves al contingut. | Salta a la navegació

Festes i Tradicions

Sou a: Inici / Seccions / Festes i Tradicions / Festes Majors / Festa Major de Santa Cristina

Festa Major de Santa Cristina

24 de juliol

El dia 24 de juliol es celebra la Festa Major en honor a la nostra patrona, Santa Cristina. Durant la celebració es pot gaudir de diversos esdeveniments com són la regata S’Amorra Amorra, la processó a l’ermita de Santa Cristina o el tradicional Ball de Plaça a la plaça de la Vila.

La processó a l’ermita de Santa Cristina

 processo

Cada any, el dia 24 de juliol els lloretencs van en processó marítima fins a l’ermita de Santa Cristina. S’inicia a peu a les 8 h del matí, des de l’església de Lloret de Mar fins a davant

de l’ajuntament. Allà s’embarca i es continua el recorregut fins a la platja de Santa Cristina. La processó va acompanyada per diverses embarcacions que competeixen en la regata S’Amorra Amorra. Una vegada s’ha arribat a la platja, es camina fins a l’ermita de Santa Cristina on es fa la missa i es menja l’estofat. Finalitzats tots els actes, cap a les 12 h, es torna en processó marítima fins a l’església de Lloret de Mar.

S’Amorra Amorra

 

La tradició va començar a finals del s. XIX quan, segons Josep Galceran (historiador del poble) ja hi ha constància de regates de llaguts de pesca des de Lloret de Mar fins a Santa Cristina.samorra

En l’actualitat, nou embarcacions corresponents al Club Nàutic, el Club Marina Casinet, l’Obreria de Santa Cristina, l’Obreria de Sant Elm, el Gremi d’Hotelers, el Club de Rem Pescadors, l’Ajuntament,  Es Vano i el Club de Rem Sant Romà, comencen una processó marítima a la platja de Lloret de Mar en direcció a la platja Santa Cristina. A mig camí, quan es veu l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, totes les embarcacions fan una aturada i sona la Salve Marinera, mentre tots els vogadors aixequen els rems en senyal de respecte. En acabar, es dona la sortida a la regata fins a la platja de Santa Cristina.

Un cop amorrats a la platja, la processó continua fins a l’ermita de Santa Cristina, on es celebra l’ofici en honor a la patrona i s’ofereix el tradicional estofat a totes les persones que han participat en la processó i en la regata.

Finalitzat l’acte, la processó torna cap a les 12 h via marítima fins a l’església de Lloret de Mar.

Ball de Plaça

 

El Ball de Plaça, també conegut com a Dansa de les Almorratxes, es balla cada dia 24 i 26 de juliol a la plaça de la Vila. Els protagonistes són quatre parelles de balladors elegantment vestides. Les noies van de llarg i els nois de color fosc. Les noies, les anomenades obreres de Santa Cristina, escollides anualment, trien el seu ballador.ball1

Durant la primera part, sona una música lenta i cerimoniosa, on els balladors ballen agafats de la mà dreta. Posteriorment, les quatre noies agafen l’almorratxa i la llancen a terra, recordant un episodi entre un àrab i una cristiana. Diu la llegenda que, si l’almorratxa es trenca, la noia es casarà durant el proper any.

L’acte finalitza amb una música festiva coneguda com a Toquen a Córrer.

Aquests són els actes més rellevants del dia 24 de juliol. Tot i així, la Festa Major de Santa Cristina està envolta d’una quantitat d’actes que van des de la setmana anterior fins a la posterior. Concerts de música, sardanes, activitats infantils, obres de teatre..., són actes que es programen cada any i fan que la setmana del 24 de juliol sigui única per als lloretencs i lloretenques.