Ves al contingut. | Salta a la navegació

Medi Ambient

Sou a: Inici / Seccions / Medi Ambient / Bones pràctiques ambientals

Bones pràctiques ambientals

cuadroLink01 Ús racional de l'aigua. "SI OBRES L'AIXETA... HAS DE SABER TANCAR-LA"
cuadroLink01 Guia de COMPRA VERDA per a la PREVENCIÓ del CANVI CLIMÀTIC a les administracions locals de les comarques gironines
cuadroLink01 "Les espècies més perilloses del Mediterrani"
cuadroLink01 Consells d'estalvi energètic a l'habitatge
cuadroLink01 Manual del compostatge en jardí
cuadroLink01 Hàbits de consum que fan estalviar residus i diners
cuadroLink01 Residu, on vas?

adobeAdquirir un habitatge sostenible
adobeCom fer sostenible casa nostra

Ús racional de l'aigua

"SI OBRES L'AIXETA... HAS DE SABER TANCAR-LA"

manos y aguaPosar en pràctica mesures i hàbits per estalviar aigua en les nostres accions quotidianes, no vol dir renunciar a la nostra qualitat de vida ni limitar el confort de la llar, només es tracta de fer un ús responsable no malbaratant aquest bé tan escàs i imprescindible aplicant algunes mesures senzilles com les que s'exposen a continuació.
Estadístiques i enquestes indiquen que l'aigua que consumim a casa (114 litres diaris de mitjana) es reparteix entre els usos següents:

  • 30% buidant la cisterna del vàter
  • 30% en la dutxa-banyera i el bany
  • 20% posant la rentadora i el rentaplats
  • la resta, en la neteja de la casa, el reg de les plantes d'interior i altres usos (per beure i cuinar només utilitzem de 5 a 10 litres per dia)
ActivitatsLitres aproximats
Rentant-nos les mans 2 - 18 litres
Rentant-nos les dents 2 - 12 litres
Omplint la banyera 200 - 300 litres
Dutxant-nos 30 - 80 litres
Fent una rentadora 60 - 90 litres
Utilitzant el rentavaixelles 18 - 30 litres
Rentant els plats a mà 15 - 30 litres
Buidant la cisterna del wàter 6 - 10 litres
A la cuina i per beure 10 litres/dia
Netejant la casa 10 litres/dia
Rentant el cotxe 400 litres
Regant 100 m² de gespa del jardí 400 litres

LA RENTADORA I EL RENTAVAIXELLES

  • ico_rentadoraOmple bé la rentadora i selecciona el programa adequat en funció del tipus de roba i el nivell de brutícia. Existeixen en el mercat rentadores anomenades «intel·ligents», que regulen el consum d'aigua segons les característiques de la bugada.
  • Fes servir el rentavaixelles amb la càrrega completa, i utilitza, si és possible, els programes d'estalvi. En cas de comprar un rentaplats nou, busca'n un de baix consum.
  •  Si rentes els plats a mà, es recomana omplir la pica enlloc de tenir l'aixeta oberta mentre s'està fregant o esbandint la vaixella.
    Podrem estalviar entre el 25 i el 40% d'aigua

LA DUTXA

  • ico_dutxaOpta per dutxar-te enlloc de banyar-te. Una banyera plena suposa una despesa de 200-300 litres, en canvi amb una dutxa gastaràs de 30 a 80 litres d'aigua. 
  • Tanca l'aixeta mentre t'ensabones. 
  • Substitueix el capçal de la dutxa per un de baix consum o instal·la airejadors de dutxa, que barregen aire amb aigua per augmentar la potència de sortida, reduint fins al 50% de l'aigua
    Podrem estalviar fins al 50% d'aigua

LA CISTERNA DEL VÀTER

  • ico_vaterEvita l'ús del vàter com a paperera, en cada descàrrega s'aboquen entre 6 i 10 litres d'aigua.
  • Repara la cisterna si perd aigua.
  • Redueix el volum de descàrrega de la cisterna del vàter. Existeixen diversos dispositius per reduir i estalviar aigua, com: cisternes de capacitat reduïda (6 litres), cisternes de doble descàrrega (una complerta- 6 litres- i una altra de més curta- 3 litres), sistemes d'interrupció voluntària de la descàrrega -tornant a prémer el botó de descàrrega i aquesta s'interromp-, contrapesos -quan es deixa d'elevar el sistema de descàrrega es tanca immediatament- o topalls.
  • Col·locant una ampolla plena dins el dipòsit o altre objecte voluminós, per reduir el volum hàbil de la cisterna. Tot l'espai que ocupi l'objecte equival al volum d'aigua que s'estalvia en cada descàrrega.
    Podrem estalviar fins al 50% d'aigua

LES AIXETES

  • ico_aixetesFes un consum responsable de l'aigua. Tanca l'aixeta quan l'ús d'aigua no sigui necessari, per exemple, mentre t'ensabones les mans, et rentes les dents, t'eixugues la cara o les mans, t'afaites,.). Una aixeta oberta pot consumir més de 10 litres cada minut.
  • Instal·la a les aixetes dispositius de reducció del cabal d'aigua: airejadors-perlitzadors. 
  • Comprova que les aixetes quedin ben tancades, que no degotin. 
  • Repara les aixetes que perdin aigua, una aixeta que degota pot perdre fins a 30 litres al dia. 
  • Si has de canviar l'aixeta opta per un sistema monocomandament, es pot disminuir el consum superflu d'aigua mentre esperem que surti a una temperatura ideal, per exemple, quan volem beure aigua fresca o fins que l'aigua de la dutxa surt calenta. Si no disposem d'aquest sistema, enlloc de perdre aquesta aigua pel desaigua, la podem recollir en un recipient i utilitzar-la per al vàter o per regar les plantes.
    Podrem estalviar fins al 50% d'aigua

ALTRES MESURES D'ESTALVI D'AIGUA

  • ico_altresEscombrem abans de fregar. Fregarem millor el terra i estalviarem aigua. 
  •  L'aigua de netejar la fruita i les verdures la podem utilitzar també per regar les plantes. 
  • En el cas de disposar de espais exteriors, a l'hora d'escollir plantes selecciona espècies autòctones, pròpies del clima mediterrani. 
  • Rega les plantes a primera hora del matí o al vespre, es redueix l'evaporació de l'aigua i no caldrà regar tan sovint. Es poden aprofitar les aigües de la pluja pel reg si instal·leu un sistema de recollida d'aigües al terrat i les emmagatzemeu en una cisterna. 
  • Agrupa les plantes segons les seves necessitats hídriques. 
  • Instal·la reg gota a gota (o degoters). 
  • Instal·la un programador de reg, permetrà controlar l'horari, el temps i la freqüència del reg. 
  • Renta el cotxe en el túnel de rentat o amb una esponja i una galleda, en comptes de fer-ho amb mànega.

RESPECTEU L'ENTORN

  • ico_respecteNo aboquis productes nocius per al medi o de difícil eliminació natural o artificial pel vàter o l'aigüera: olis de cuina, olis minerals, productes de neteja, substàncies químiques, pintures, vernissos, aiguarràs, dissolvents o similars, etc. Aquests productes dificulten el procés de depuració a les plantes depuradores d'aigües residuals. Per això, cal separar-los i portar-los a la deixalleria més propera, perquè rebin el tractament adequat.

 

Guia de Compra verda per a la prevenció del canvi climàtic a les administracions locals de les comarques gironines

Guia_compra_verdaLa compra pública esdevé un àmbit d'actuació molt important en la política energètica actual per prevenir el canvi climàtic. És important recordar que en l'àmbit europeu les adquisicions de les administracions públiques representen aproximadament el 16% del PIB, cosa que evidencia la seva importància dins de l'economia i les situa com a una de les principals bases per contribuir decisivament al desenvolupament sostenible.
 

És en aquest sentit que el CILMA (Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient) ha començat a promoure entre els ens locals de les comarques gironines la compra verda pública. Entre d'altres accions, ofereix aquesta guia que posa a l'abast dels responsables dels ens locals la informació imprescindible i els procediments necessaris per ajudar a fer efectiva la compra de productes i la contractació de serveis d'ús diari. 
 

Les actuacions previstes en aquesta guia volen contribuir a que els productes i serveis que utilitzem siguin el màxim respectuosos amb el medi ambient, és a dir que en el seu procés d'elaboració o execució emetin menys gasos efecte hivernacle i així poder acostar-nos al compliment dels objectius previstos pel Protocol de Kyoto. 
 Més informació

Les espècies més perilloses del Mediterrani

La brutícia fora de lloc amença al mar! Campanya de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Els residus llençats al vàter, al carrer, a les rieres, a la sorra de la platja o al mar, resultat del poc civisme de l'home, suposen un greu risc per a les espècies que habiten en el mar i destrueixen els fons marins. Alguns residus com: la bossa de plàstic, la llauna d'alumini, el tetrabric, l'ampolla de plàstic, i les burilles... es converteixen en les veritables "espècies perilloses del Mediterrani".És possible i senzill reduir aquest problema, si tots hi participem.

Consells d'estalvi energètic a l'habitatge

L'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) posa a l'abast de la ciutadania una guia interactiva amb consells útils i fàcils per millorar l'eficiència energètica de casa teva, reduir la teva facturació i contribuir a millorar el medi ambient.

 

Manual del compostatge en jardí

compostFa molts anys que se sap que la natura funciona d'una manera cíclica. Les molècules que en un moment determinat formen un ésser, viu o no, les podem trobar en un altre moment formant-ne un altre. Amb les activitats dels humans passa el mateix. Fem servir uns materials i els retornem al medi encara que sigui amb unes qualitats força diferents. Prenem aigua neta i la retornem barrejada amb altres productes. Per alimentar-nos utilitzem animals i plantes. Tanmateix la nostra activitat vital depèn de l'energia que obtenim de l'entorn.

Per procurar alterar el mínim possible aquest cicle cal disposar d'un programa de gestió de residus municipals amb la voluntat de retornar tots els elements orgànics als sistemes naturals i reciclar la major part dels inorgànics. Una bona manera de fer el cicle curt és compostar les nostres deixalles orgàniques de manera que siguin un adob natural per a les plantes. El procés es pot fer en grans naus industrials, però també a les cases particulars.

Més informació

Hàbits de consum que fan estalviar residus i diners

Seguidament pots obrir el següent fitxer amb consells per a una compra més econòmica i baixa en residus.

 Més informació

Residu, on vas?