Ves al contingut. | Salta a la navegació

Medi Ambient

Sou a: Inici / Seccions / Medi Ambient / Campanyes de sensibilització

Campanyes de sensibilització

cuadroLink01 Moviment Banderes Verdes Ecovidrio
cuadroLink01 Recicla l'oli domèstic usat
cuadroLink01 
Minideixalleries per residus especials de petit format
cuadroLink01 Campanya per a la recollida selectiva de l'orgànica
cuadroLink01 Cendrers portàtils
cuadroLink01 Platges sense fum 

Moviment Banderes Verdes Ecovidrio

Banderes Verdes és una iniciativa d'Ecovidrio per donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre a les zones costaneres ocasionat pel turisme estival. Al sector hostaler s’hi genera el 52% dels residus de vidre que es posen en circulació i la tasca d'aquest sector és fonamental per tals d'avançar cap a una societat circular. 

Lloret de Mar ha participat en la iniciativa en diverses edicions, sent un dels municipis guanyadors de la Bandera Verda en l’edició 2022.

Guia hostaleria recicladora i sostenible

Recicla l'oli domèstic usat

L’Ajuntament de Lloret inicia una prova pilot per incidir en el reciclatge d’un dels residus domèstics més contaminants i, a la vegada, un dels que té menys recollida selectiva, l’oli vegetal usat.

L’oli domèstic constitueix una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals urbanes bàsicament per l'escàs reciclatge i el mal hàbit d'abocar-lo per l'aigüera, al wàter o llençar-lo a la brossa.

Amb aquesta campanya de sensibilització ambiental es pretén facilitar i apropar al ciutadà la recollida d’oli domèstic usat, amb la implantació d’una xarxa de contenidors al carrer que complementaran el punt de recollida de la deixalleria municipal, donant un servei més accessible i sense horaris.

Com puc recollir l’oli usat?

L'oli de cuina usat el podeu recollir i emmagatzemar dins d'ampolles de plàstic, ja siguin ampolles d’aigua o de refresc.

L’Ajuntament proporciona als ciutadans que ho vulgueu un embut per facilitar la recollida de l’oli generat als habitatges. L’embut disposa d’un adaptador per poder enroscar-lo a qualsevol tipus d’ampolla de plàstic d'1,5 – 2 litres, evitant així que se’n vessi cap gota i fent senzilla la deposició de l’oli. El tap de l’ampolla el podeu guardar en la subjecció que hi ha sota la tapa del mateix embut.

Quan l’oli sigui fred aboqueu-lo, amb l’ajuda de l’embut, a l’ampolla de plàstic. També hi podeu abocar l’oli que contenen les llaunes de conserves.

Quan l’ampolla estigui plena, retireu l’embut i tapeu-la bé amb el seu propi tap. Porteu l’ampolla i depositeu-la a qualsevol dels contenidors de color taronja destinats a tal efecte que trobareu a diferents punts del municipi, o porteu-la a la deixalleria.

On puc llençar l'oli usat?

Podeu trobar contenidors de recollida d'oli domèstic als carrers i places següents:

  • Carrer Hipólito Lázaro (lateral de la Casa de la cultura)
  • Carrer Rector Felip i Gibert (davant accés al Mercat municipal i lateral dels centres escolars Esteve Carles i Immaculada Concepció)
  • Av. Aiguaviva (davant entrada llar d’infants Lola Anglada)
  • Av. Josep Pla i Casadevall (davant entrada llar infants Els Pops i escola Àngels Alemany)
  • Plaça Melcior Montero
  • Plaça Esteve Fàbregas (prop punt informació juvenil El Puntet de Fenals)
  • Plaça de les Regions
  • Plaça Espanya
  • Av. del Rieral (xamfrà amb carrer Ausiàs March, prop escola Pompeu Fabra)
  • Av. Roca Grossa (lateral aparcament i front barri dels Pescadors)
  • Av. Vidreres (davant CAP del Rieral)

Plànol de les ubicacions dels contenidors d'oli

Recordeu que també es pot dur l'oli a la deixalleria municipal.

En aquests contenidors s'hi ha de depositar les ampolles de plàstic omplertes d'oli domèstic usat, procurant que estiguin ben tancades i sense manipular-les ni buidar l'envàs al carrer, per evitar embrutiments de la via pública.

Aquesta xarxa de contenidors de recollida d'oli s'anirà ampliant i fent extensiva a altres punts del terme municipal, si es comprova la bona utilització dels mateixos.

Per què és important reciclar l'oli?

L'oli domèstic usat es converteix en un residu altament contaminant si el llencem per l'aigüera perquè:

  • Contamina l'aigua del mar i dels rius i contamina el sòl.
  • Amb 1 litre d'oli es poden contaminar fins a 1.000 litres d'aigua.
  • Dificulta i encareix la depuració de les aigües residuals urbanes.
  • Es solidifica i provoca embussos i males olors a les canonades dels habitatges i incrementa les necessitats de manteniment de la xarxa de clavegueram.

Què es fa amb l'oli reciclat?

L'oli usat es pot reciclar per produir biodièsel. Valoritzant aquest residu contaminant amb la fabricació de biocombustible, es contribueix en reduir els gasos d'efecte hivernacle i a disminuir el consum de combustibles fòssils tradicionals.

Separant correctament l’oli vegetal, també se’n pot obtenir glicerina que és la base per elaborar productes d’alimentació animal, cosmètics i sabons.

Les ampolles de plàstic que els ciutadans hagueu utilitzat per guardar l’oli també es reciclaran a través d’un recuperador autoritzat per l’Agència de Residus de Catalunya.

On puc trobar els embuts per recollir l’oli usat?

Qui estigui interessat a obtenir un embut gratuït el pot passar a recollir-lo per les oficines de la Secció de Medi Ambient, al carrer Sant Pere, 36, 2a planta.

Minideixalleries per residus especials de petit format

Lloret disposa de 6 minideixalleries per facilitar a la ciutadania el reciclatge de determinats residus especials per reduïdes dimensions, complementant el servei ofert des de la deixalleria municipal.

En aquests mòduls s’hi poden depositar fins a 7 tipus de residus d’ús domèstic diferents:

  • Disquets i cassets
  • Bombetes halògenes i incandescents
  • Bombetes de baix consum i LED
  • Cartutxos d’impressora
  • Piles i bateries de mòbil
  • CD/DVD
  • Aparells elèctrics i electrònics de petit format

La minideixalleria també compte amb un dipòsit únic -multiproducte- situat al lateral accessible a persones amb mobilitat reduïda.

La placa que identifica cada tipus de residu, porta impresa la explicació del tractament de reciclatge i/o valorització que rebrà aquell producte.

On puc trobar les minideixalleries?

Les minideixalleries es troben als carrers i places següents:

  • C. Hipólito Lázaro (lateral de la Casa de la cultura)
  • C. Rector Felip i Gibert (davant accés al Mercat municipal i lateral dels centres escolars Esteve Carles i Immaculada Concepció)
  • Av. Aiguaviva (davant entrada llar d’infants Lola Anglada)
  • Av. Josep Pla i Casadevall (davant entrada llar infants Els Pops i escola Àngels Alemany)
  • Plaça Esteve Fàbregas (prop punt informació juvenil El Puntet de Fenals)
  • Plaça de les Regions

Plànol de les ubicacions de les minideixalleries

Campanya per a la recollida selectiva de l'orgànica

reciclaL'any 2012 l'Ajuntament de Lloret de Mar va realitzar la segona fase de la campanya per a la implantació del servei de recollida selectiva de matèria orgànica, que va permetre donar aquest servei a la totalitat del municipi: casc antic, Fenals, Santa Clotilde, Mas Arboç-Sant Quirze, Puig Ventós, Can Sabata, el Molí, Can Ballell,... i les urbanitzacions amb servei municipal de recollida de residus.

Actualment a Lloret hi ha a disposició de la ciutadania els contenidors i bujols per poder separar selectivament 4 fraccions: paper i cartró (blau), vidre (verd), envasos lleugers (groc) i restes orgàniques (marró), les quals es destinen a les corresponents plantes de tractament per a reciclar-los, o en el cas de la matèria orgànica, transformar-la en compost.

Durant les campanyes informatives es va lliurar un kit de l'orgànica per habitatge. Aquest kit consisteix en un cubell airejat de 7 o 10 litres, un paquet de 30 bosses compostables i un imant recordatori dels residus que es poden dipositar a cadascuna de les fraccions de reciclatge.

Aquells ciutadans que encara no disposin del kit de l'orgànica poden passar a recollir-lo per:

  • Secció de Medi Ambient, al C/ Sant Pere, 36, 1a planta > Tel. 972 361 807 
  • Oficina d'atenció ciutadana de GBI Serveis, SAU, empresa concessionària del servei de recollida de residus, al C/ Prat de la Riba, 7 > Tel. 972 368 922

cuadroLink01 Informació de la campanya
cuadroLink01 Carta als veïns

Cendrers portàtils

Les puntes de cigarreta són un residu petit i antihigiènic, dificultós de recollir de la sorra de la platja, dels escossells dels arbres, de les reixes de pluvials...

Per millorar la neteja viària i reduir la presència de burilles a la platja, als carrers, als parcs urbans, a la xarxa de clavegueram... l'Ajuntament de Lloret de Mar reparteix de forma gratuïta cendrers portàtils. Els cendrers disposen de tapa per poder dur dins del bolso o motxilla, tenen un disseny en forma de con especialment pensat per clavar en paviments tous i són reutilitzables. 

Aquests cendrers portàtils es poden passar a recollir per qualsevol de les oficines de turisme o per les dependències municipals de la secció de Medi Ambient.

Platges sense fum

L'estiu de 2018 es va implantar, com a prova pilot, els espais de platja sense fum. Aquesta iniciativa s'unia al lliurament gratuït de cendrers, amb una triple finalitat:

  • Promoure hàbits saludable entre veïns i visitants.
  • Millorar l’estada dels usuaris a la platja i disminuir l’exposició al fum del tabac en la població en general, però especialment als menors.
  • Reduir la presència de burilles a la sorra de la platja i al mar, tant per qüestions higienicosanitàries com per la dificultat de la seva retirada i l’impacte ambiental que suposen. Es calcula que el període de degradació de les burilles és d’entre 5 i 15 anys.

Des de l'estiu de 2024 les platges de Lloret són espais lliures de fum. És prohibit fumar en les platges i zones de bany senyalitzades com a espais sense fum, on estarà prohibit fumar o utilitzar cigarretes electròniques o similars, durant tot l’any.

Queden exempts de l’esmentada prohibició les terrasses de les guinguetes si així ho consideren llurs explotadors i el passeig marítim.