Centre de tractament de residus
El Centre està integrat per les següents instal·lacions:
- Planta de tractament de la fracció resta
- Planta de tractament de residus voluminosos i residus vegetals
El Centre de tractament de residus dóna servei a les comarques de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà, així com en alguns municipis del Maresme.
Les finalitats d’aquesta instal·lació són:
- Recuperar els residus valoritzables que no han estat separats de manera selectiva per part de la ciutadania i que es troben barrejats en les escombraries (fracció resta), reaprofitant els materials i reduint la quantitat de brossa que es diposita a l’abocador allargant la seva vida útil. Una vegada fet el triatge entre un 47-51% dels residus –envasos metàl·lics i de plàstic, tetrabrick, film, paper i cartró- es valoritzen per part de gestors autoritzats de residus.
- Retirar la matèria orgànica present a les escombraries, la qual és tractada per reduir-ne la humitat, el volum i la fermentabilitat, de manera que també es redueixen les olors i l’impacte de la brossa en el medi. El material bioestabilitzant resultant pot ser aprofitat per a la recuperació d’espais naturals, no sent apte per a usos agrícoles. De no tenir sortida al mercat, aquest material s’aboca al Dipòsit controlat.
El material de rebuig resultant del procés de triatge s’embala i es diposita apilant les bales en el vas de decantació del Dipòsit controlat de RSU. El percentatge de biodegradabilitat d’aquest rebuig és molt menor en tant que s’ha eliminat en gran part la matèria orgànica que contenia inicialment.
A la planta de voluminosos hi arriben aquells residus que per la seva grandària distorsionen la gestió ordinària dels residus municipals. Es fa un triatge per recuperar els possibles materials valoritzables (elements metàl·lics, petits electrodomèstics,...) i es trituren prèviament a la seva disposició final al Dipòsit controlat.
La instal·lació de gestió de residus municipals, que funciona a ple rendiment des del febrer de 2014, és la primera de tractament mecànic i biològic de tota la província i presenta un alt grau d'automatització en els seus processos tecnològics. Aquest equipament fou finançat íntegrament per l'Agència de Residus de Catalunya, amb un cost de 42,3 milions d'euros.