Sessió participació ciutadana nou PMUS
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) és un instrument de planificació de la mobilitat que va néixer amb la Llei de Mobilitat 9/2003, permet configurar les estratègies de mobilitat sostenible als municipis i planificar un conjunt d’actuacions que permetin aconseguir els objectius desitjats.
El PMUS actual de Lloret de Mar (2014-2019) avança en mesures sobre l’ordenació de les diferents xarxes de mobilitat: els vianants, els ciclistes, el transport públic, el vehicle privat, l’aparcament i la distribució de mercaderies, tenint en compte la millor seguretat viària, la qualitat ambiental i l’educació.
El PMUS comporta la tramitació en paral·lel d’un Estudi Ambiental Estratègic, que asseguri que les mesures o actuacions proposades vagin en línia amb l’acord de Paris sobre el Canvi Climàtic i amb els protocols de Kioto.
El primer PMUS de Lloret de Mar es va aprovar l’any 2014 i té una vigència de sis anys, fins aquest 2019. És per això que l’Ajuntament ha iniciat el procés de redacció del Nou PMUS de Lloret de Mar (2020-2025) que ha de definir les línies estratègiques futures, els objectius i les noves propostes d’actuació a seguir durant els propers sis anys.
Aquest procés de definició del nou pla consta de tres fases: la diagnosi participada, les línies estratègiques i objectius i el programa participat d’actuacions:
- La primera fase (diagnosi) consisteix en analitzar la mobilitat actual del municipi, recollint dades de camp (estiu i hivern) i analitzant el major nombre de dades possibles, coneixent l’opinió dels diferents agents implicats i consultant amb el veïnat les seves principals preocupacions.
- La segona fase (línies estratègiques i objectius) fa referencia a aquelles línies estratègiques que hem de considerar per desenvolupar el Pla per aconseguir els objectius que ens marquen els plans de referencia (PDM Comarques Gironines, Qualitat de l’aire, Soroll, etc).
- La tercera fase (Programa d’actuacions) consisteix en definir una planificació temporal i econòmica d’unes propostes que seran el més concretes possibles per garantir la seva viabilitat en els 6 anys de període de vigència del pla.
Dins el procés de definició del PMUS la participació ciutadana hi té un paper clau en totes les fases, sobretot per la diagnosi i pel programa, i és per això que el proper 12 de juny a les 19:00h (Sala Polivalent de la Biblioteca municipal) es durà a terme la I Sessió participativa del nou PMUS de Lloret de Mar 2020-2025.
L’objectiu d’aquesta sessió és presentar breument els resultats de la diagnosi tècnica inicial per passar després a escoltar quina és la percepció i valoració que fa la ciutadania de la mobilitat al municipi.
Aquestes valoracions seran tingudes en compte per finalitzar la diagnosi que inclourà el Nou PMUS (2020-2025) i per definir els objectius del futur de la mobilitat a Lloret de Mar.
A la següent fase es realitzarà una nova sessió de participació amb tota la població, on es debatran els objectius i les propostes concretes per assolir-los.
En definitiva, la redacció del Nou Pla de Mobilitat Urbana és la gran oportunitat per a debatre i decidir com volem que sigui la mobilitat del futur a Lloret de Mar, buscant el necessari consens amb tots els sectors implicats, tant tècnics, com socials, com polítics, etc i de forma que el pla tingui uns fonaments clars i compartits per tots i per a tots.