La vila
Lloret de Mar és un municipi de la comarca de la Selva, situat al sud de la Costa Brava, limitant al nord amb el municipi de Tossa de Mar, al sud amb el de Blanes i a l’oest amb el de Vidreres.
L’extensió del terme municipal és de 47,87 km2 i està format pel nucli urbà i per un seguit de veïnats i urbanitzacions (moltes d’elles de segona residència) distribuïdes al llarg del terme municipal, que fan de Lloret un municipi molt dispers a nivell territorial. La zona urbanitzada total ocupa 1.473 ha i hi ha 39 urbanitzacions. Dins els seu terme municipal s’hi troben set platges amb un total de 7 km de costa que expliquen que Lloret sigui una de les destinacions turístiques més importants de Catalunya.
El municipi de Lloret el formen diverses zones urbanes. D’una banda, el nucli antic situat davant la platja de Lloret i format per una extensa illa de vianants resultat d’un projecte de mobilitat que vol afavorir els desplaçaments a peu en detriment de l’ús del vehicle privat. És una zona bàsicament comercial que compta també amb hotels, bars i restaurants, destinada fonamentalment al turisme.
El creixement poblacional ha propiciat la creació de diferents barris com el dels Pescadors, Puigventós, Can Carbó i Mas Baell, Can Ballell, el Molí, Mas Vilà i Can Ribalaigua, Can Sabata, el Rieral, Fenals i Santa Clotilde. Són barris ocupats per habitatges, i amb serveis i comerços per a la vida quotidiana.
Quant a les urbanitzacions, es troben disperses al llarg del terme municipal.
Lloret de Mar té una població de més de 40.000 habitants i es caracteritza per ser un municipi amb una taxa d’immigració elevada, d’orígens molt diversos, que aporten una gran riquesa cultural basada en la cohesió social, la bona convivència i la implicació ciutadana.
Lloret de Mar és un municipi costaner obert al mar que tradicionalment va tenir el comerç i la navegació com a motors de la seva economia. És a mitjan segle XX quan es produeix un dels canvis més importants, quan la seva economia se centra en el turisme, fet que provoca grans canvis en l’esfera social. El municipi viu un important boom urbanístic, amb la construcció de nous barris, coincidint amb l’arribada de població procedent del sud d’Espanya atreta pels llocs de treball generats en el sector turístic. Posteriorment, aquests barris veuran com canvia el seu paisatge amb l’arribada d’una segona onada migratòria a finals dels anys noranta amb persones procedents de l’Índia, Marroc, Gàmbia o dels països de l’est d’Europa. De fet, aproximadament el 42% de la població de Lloret és d’origen estranger; amb més de 100 nacionalitats, aquest fenomen s’explica per una economia basada fonamentalment en el turisme. Aquesta nova realitat anirà acompanyada de necessitats socials que requereixen actuacions per augmentar la vertebració territorial.
En l’actualitat, Lloret de Mar és una destinació turística madura, dinàmica i moderna, de llarga trajectòria enfocada al turisme, que acull més d’1,5 milions de turistes anuals.
Presenta una completa oferta complementària i d’allotjament que destaca per la qualitat, el nombre i les alternatives dels serveis que cobreixen les expectatives de tots els possibles visitants. L’ampli ventall d’equipaments esportius i la professionalitat en la gestió dels esdeveniments han proporcionat a Lloret la certificació de Vila Esportiva. A més, després de Barcelona, és la destinació amb més hotels de cinc estrelles de Catalunya. Les platges i cales de sorra blanca i aigües cristal·lines de blau intens, es barregen amb l’orografia rocosa que caracteritza la Costa Brava.
Vila mil·lenària de tradició marinera, destaca per la riquesa del seu patrimoni cultural i natural, per la força de les seves tradicions arrelades a la cultura que posen de manifest una identitat pròpia. Poblats ibèrics, castells medievals, ermites, jardins són testimoni dels orígens de la població. Lloret proposa una gran varietat d’activitats per descobrir les tradicions, la cultura pròpia, les festes (Santa Cristina i Sant Romà) i el tarannà dels lloretencs i lloretenques.
Des de fa uns anys s’ha endegat un model de gestió del patrimoni cultural des d'una perspectiva sistèmica i territorial per tal de donar resposta a les demandes actuals. El Museu Obert de Lloret de Mar (MOLL) n’és un clar exemple. Format pel Museu del Mar, els Jardins de Santa Clotilde, el poblat ibèric de Puig de Castellet, el castell de Sant Joan i la masia de Can Saragossa, d’entre altres, designa una oferta d'oci cultural i ecològic a manera de gran museu a l'aire lliure. Més recentment, Lloret de Mar ha dut a terme la construcció d’equipaments clau en termes culturals i socials, com són el Teatre Municipal i la Casa de la Cultura.