Toponímia i onomàstica
Segons la Societat d'Onomàstica, es defineix la toponímia com la branca de l'onomàstica que estudia els noms de lloc (accidents geogràfics, partides, carrers, nuclis de població, etc.), en cerca l'origen a través de la documentació escrita i de la pronúncia oral i en proposa la seva forma i ús correcte.
L'onomàstica és l'estudi dels noms propis en general, tant de persona (antroponímia) com geogràfics (toponímia). Va néixer a mitjan segle XIX de la mà de la lingüística històrica fins a consolidar-se progressivament com a disciplina autònoma, molt relacionada amb ciències humanes com la història, la lingüística, la geografia, l'antropologia, entre d'altres. Nombrosos estudiosos han conreat aquesta disciplina amb dedicació i rigor, i és abundant i variada la bibliografia sobre el tema, sobretot de reculls toponomàstics.
La toponímia ens dóna informació sobre l'evolució de la llengua i de l'entorn, ens parla sobre les persones i el paisatge d'avui i del passat. A més, és una eina indispensable per a la localització, que aporta beneficis per a la navegació, la planificació territorial, els mapes i atles, les comunicacions, l'excursionisme, les situacions d'emergència i salvament, etc.
Enllaç al web de la Societat Onomàstica
Plànol del Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, Lloret de Mar
Plànol del Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, Lloret de Mar (la Selva)
Estudis realitzats d'onomàstica i toponímia de Lloret de Mar
Plànol Toponomàstic del Pla General d'Ordenació de Lloret de Mar (1975)
Catàleg toponomàstic de la vila de Lloret (any 1979)
Toponímia del litoral i del fons subaquàtic costaner de Lloret de Mar
Onomàstica dels masos del terme municipal de Lloret de Mar