El Grup d’Amics de l'Arxiu
El Grup d’Amics de l’Arxiu (GAA) és un col·lectiu que es reuneix setmanalment per tal d’ajudar-nos a identificar i descriure les imatges dels diferents fons documentals que es conserven en aquest Servei d’Arxiu Municipal.
Les primeres sessions de treball van tenir lloc a mitjans de l’any 2008, quan un petit grup de vuit persones va decidir trobar-se en una de les sales auxiliars de l’arxiu i transmetre’ns tota la informació que poguessin recordar sobre les diferents fotografies que se’ls mostrava. Aquelles primeres reunions foren ben exitoses i és per això que, a partir del mes de novembre, van acordar sistematitzar, coordinar i regular periòdicament les seves sessions de treball, i van decidir constituir-se com a Grup d’Amics de l’Arxiu.
Actualment, el grup està format per unes 40 persones, que es troben cada divendres, d’11 a 12 del migdia, a la sala polivalent del Servei d’Arxiu Municipal. En aquest espai se’ls projecta les imatges digitalitzades en una pantalla mural, que els permet identificar amb força claredat els personatges, les cases, els indrets, els actes públics...
A través d’aquesta activitat s’assoleixen dos grans objectius. Primerament, ens descriuen amb precisió les diferents imatges que conservem als nostres dipòsits: els noms i motius de personatges; les antigues denominacions de roques, cales i turons; les anècdotes i les històries populars que es vinculaven a un fet, a un lloc, a un acte... En definitiva, ens proporcionen tot un conjunt de dades que van molt més enllà de la simple identificació i contextualització de les imatges. En segon lloc, aquesta activitat també promou una funció social que il·lusiona i encoratja a tots els assistents: els crea vincles afectius; els afavoreix la comunicació; se’ls activa la memòria (que els genera una major capacitat per a recordar i “reviure” el passat); se’ls estimula la seva capacitat de comprensió i anàlisi; es motiven a participar en altres projectes de memòria històrica...
Totes les dades que aporten els membres del GAA és recollida per la Mercè Torrellas i en Xavier Orri que, a banda de coordinar i gestionar el grup, també s’encarreguen de comprovar la informació, estructurar-la i introduir-la en les fitxes descriptives corresponents.
Durant tots aquests anys s’han visionat més de 15.000 imatges, que pertanyen a més de 150 fons diferents. Però el GAA també ha col·laborat en altres projectes relacionats amb la recuperació de la memòria històrica, entre els que caldria destacar: “Mirades d’ahir: retalls de memòria oral”, que es va impulsar des d’aquest Servei d’Arxiu Municipal. Amb aquest projecte es van voler enregistrar els comentaris i les impressions que suggeria a determinats membres del GAA la observació d’una o dues fotografies, on apareixia un indret específic o un acte determinat. A partir d’aquestes gravacions es va realitzar un muntatge audiovisual que incorporava la veu enregistrada, les imatges i altres documents que poguessin contextualitzar els fets que s’havien descrit. Així, gràcies a la col·laboració del GAA, aquest projecte ha esdevingut una eina de gran utilitat que ens permet difondre, de forma planera, la història més recent del nostre poble.
Des d’aquest espai, aprofitem per agrair a tots els components del Grup d’Amics de l’Arxiu el seu suport i la seva col·laboració.
Moltes gràcies!
El Grup d'Amics de l'Arxiu a Utopia Comunicació
Reportatge enregistrat per Utopia Comunicació el 20 de gener de 2017 on podeu veure com es coordina una sessió de treball amb el Grup Amics de l’Arxiu (GAA). A través d’aquesta iniciativa, impulsada pel SAMLM, es poden identificar les persones, indrets i actes socials que apareixen a les fotografies i documents audiovisuals que es conserven als dipòsits de l’arxiu municipal.
El Grup d'Amics de l'Arxiu a Nova Ràdio Lloret
Nova Ràdio Lloret va entrevistar a diferents membres del Grup Amics de l’Arxiu (GAA) el divendres 29 de gener de 2018 amb motiu de l’inici de la celebració dels 10 anys d’existència del grup. Aquest muntatge incorpora l’àudio de l’entrevista i una selecció d’imatges dels 10 anys de treball del GAA.
El Grup d'Amics de l'Arxiu a Nova Ràdio Lloret II
Nova Ràdio Lloret va entrevistar Joaquim Daban i Massana, cap del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mart, el divendres 29 de gener de 2018 amb motiu de l’inici de la celebració dels 10 anys d’existència del grup Amics de l’Arxiu (GAA). Aquest muntatge incorpora l’àudio de l’entrevista i una selecció d’imatges dels 10 anys de treball del GAA.
Els deu anys del Grup d'Amics de l'Arxiu al Telenotícies Comarques de TV3
Reportatge emès al Telenotícies Comarques de TV3 amb diferents moments de la sessió de treball i entrevistes a diferents membres del Grup d'Amics de l'Arxiu (GAA).
Amics de l'Arxiu Confinats
Us presentem un muntatge on podreu veure com es duen a terme les sessions virtuals del GAA, arran de la pandèmia ocasionada per la COVID 19. Com bé sabeu els integrants del Grup d'Amics de l'Arxiu, continuen fidels a les seves trobades setmanals, dimarts i divendres durant el confinament, a través de la plataforma ZOOM.
Accediu a la pàgina de producció audiovisual per a veure més vídeos